Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας για τη σεισμική ακολουθία και τη μετακίνηση της Λευκάδας

Φυσιολογικά εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία στη Λευκάδα σύμφωνα με τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, κ.Ευθύμιο Λέκκα με τον οποίο συνομιλήσαμε τηλεφωνικά σήμερα το μεσημέρι. Διαβάστε παρακάτω τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε:


Κύριε Λέκκα καλησπέρα.Πως βλέπετε να εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία στη Λευκάδα;

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα η ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά. Βεβαίως το φυσιολογικά αυτό, είναι εντός των ευρέων πλαισίων που έχουμε, και διαμορφώνεται ανάλογα με τις καταγραφές που έχουμε. Πάντως μέχρι στιγμής, δείχνει η κατάσταση να εκτονώνεται.   Προκειμένου να παρακολουθούμε το φαινόμενο 24 ώρες το 24ωρο έχουμε αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο στην περιοχή, προκειμένου να έχουμε ότι πιο καλό υπάρχει σε εικόνα, από τις διεργασίες που εξελίσσονται στο υπέδαφος. Πάντως σε κάθε περίπτωση εγώ πιστεύω ότι πάμε σε μια κατάσταση ηρεμίας, αργά αλλά σταθερά και δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.      


Το ενδεχόμενο να γίνει μεγάλος σεισμός, πως το βλέπετε;

Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανένας, όλα είναι δυνατά στη φύση, εκείνο όμως που βλέπουμε είναι το εξής: Η πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός είναι πολύ περιορισμένη. Από κει και πέρα, αν θα εκδηλωθεί , αν αποκλείεται ή δεν αποκλείεται δεν αποτελεί επιστημονική προσέγγιση. Εκείνο που επαναλαμβάνω και λέω είναι, ότι κατά πάσα πιθανότητα το φαινόμενο πάει για εκτόνωση.


Ισχύει ότι υπήρξε μετατόπιση της Λευκάδας με το σεισμό της 17ης Νοέμβρη;

Όντως ισχύει αυτό, έχει παρατηρηθεί μετατόπιση όπως έγινε  στη Παλική  της Κεφαλονιάς από τους σεισμούς του 2014.Έχουμε να κάνουμε με μια μετατόπιση των εκατέρωθεν τεμαχών η οποία αποτελεί το σεισμό. Μια τέτοια μετατόπιση είχαμε τώρα με το άκρο της Λευκάδας προς την Κεφαλονιά. Είναι πολύ φυσικό να γίνονται τέτοιες μετατοπίσεις κατά την διάρκεια μεγάλων σεισμών

Μπορεί οι κλιματολογικές συνθήκες να επηρεάσουν στη γένεση ενός σεισμού; Σας ρωτάμε κάτι που συζητιέται, ότι δηλαδή η πρωτόγνωρη για την εποχή καλοκαιρία και υγρασία που ζήσαμε τελευταία, ίσως  να επηρέασε.

Όχι σε καμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι καιρικές μεταβολές και το κλίμα δεν έχουν κανένα επηρεασμό στις διεργασίες που εξελίσσονται στο υπέδαφος. Είναι τελείως ανεξάρτητα ζητήματα.

Σας ευχαριστούμε πολύ

Ρ.Γ

18:28:23

2015-11-25