Επιστήμονες «έπιασαν» στην Κεφαλονιά, προσεισμικό σήμα του μεγάλου σεισμού της Λευκάδας

Στην αποκάλυψη ότι πριν τον μεγάλο σεισμό της Λευκάδας καταγράφηκε σε σταθμό της Κεφαλονιάς προσεισμικό σήμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη των σεισμών έκανε ο δρ. Φυσικής, Γιάννης Κοπανάς.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ionian Channel, ο κ. Κοπανάς ισχυρίστηκε ότι ο σταθμός «έπιασε» προσεισμικό σήμα στην φασματική περιοχή των Megahertz που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και ενημέρωσε ότι σύντομα θα υπάρξει και δημοσίευση ολοκληρωμένης επιστημονικής εργασίας για το θέμα.
Σχολίασε επίσης ότι η επιστημονική κοινότητα θα έπρεπε να δει με μεγαλύτερη προσοχή τέτοια φαινόμενα.

Ο Ζακυνθινός επιστήμονας που ήταν μέλος και της ομάδας ΒΑΝ, εδώ και χρόνια υποστηρίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός σεισμολογικού κέντρου στο Ιόνιο το οποίο θα ασχολείται με την μελέτη των σεισμικών φαινομένων, αλλά και με την προσπάθεια πρόβλεψης των σεισμών, μέσω της λήψης και ερμηνείας προσεισμικών σημάτων που προηγούνται κατά μερικές ώρες των μεγάλων σεισμών.

Αν και παραδέχεται ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ευρεία βάση, υποστηρίζει ότι η μελέτη τέτοιων σημάτων μπορεί να οδηγήσει, έστω, σε μία προειδοποίηση του κόσμου για την πιθανότητα εκδήλωσης μεγάλου σεισμού στην περιοχή. Άλλωστε, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κοπανά, αυτά τα σήματα εκπέμπονται μερικές ώρες μέχρι και ένα 24ωρο πριν το σεισμό.

«Ο σεισμός στέλνει προειδοποίηση», είπε ο κ. Κοπανάς στην εκπομπή «Χαμηλή Πτήση», «υπάρχουν σήματα ηλεκτρομαγνητικά που εκπέμπονται πριν από έναν σεισμό. Απλώς δεν έχουμε κάτσει με σοβαρότητα, ούτε η επιστημονική κοινότητα, ούτε η Πολιτεία, να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες που δίνει η σημερινή τεχνολογία. Αν εργαζόμασταν οι επιστήμονες με ομόνοια, χωρίς αντιδικίες και χωρίς αφορισμούς, πάνω στην πρόγνωση των σεισμών θα είχαμε προχωρήσει σε ένα αποτέλεσμα που θα μας είχε βοηθήσει να κατανοήσουμε το φαινόμενο», θα πει, για να προσθέσει ότι δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στην στατιστική ανάλυση των σεισμών και να μην ασχολούμαστε με την εμπράγματη μελέτη.

 

kefalonitikanea.gr

 

Το Γεωδυναμικό περίμενε τον σεισμό στην Λευκάδα


Δημοσιεύτηκε στη Καθημερίνή στις 18/11/2015

Ο πολύ ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9.10 χθες το πρωί, ενώ ακολούθησε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία με τον ισχυρότερο σεισμό να φθάνει τα 5,1 Ρίχτερ στις 10.33 π.μ. Η δόνηση σημειώθηκε στα νότια του νησιού, με το επίκεντρό της να εντοπίζεται 13 χλμ. δυτικά της πόλης της Λευκάδας, ανάμεσα στα χωριά Αθάνι και Αγιο Πέτρο. «Το ρήγμα της Λευκάδας έχει δύο κλάδους. Το 2003 "έσπασε" ο βόρειος κλάδος, ενώ χθες ο νότιος» εξηγεί στην «Κ» ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Το ενδιαφέρον είναι ότι είχαμε σαφείς ενδείξεις ότι οδεύαμε προς έναν τόσο ισχυρό σεισμό. Το Ινστιτούτο έχει εγκατεστημένους δύο σταθμούς στο νησί, έναν στα νότια, στην Πόντη και ένα στα βόρεια, στο Σπανοχώρι. Από τις μετρήσεις προέκυπτε ότι η απόσταση ανάμεσα στους δύο σταθμούς μίκραινε συνεχώς, περίπου 2,8 χιλιοστά κάθε έτος. Η σημαντική αυτή παραμόρφωση μας δείχνει ότι προετοιμαζόταν ο σημερινός σεισμός».

Οπως μας υπενθυμίζει ο κ. Γκανάς, σεισμοί τέτοιου μεγέθους είναι συνηθισμένοι για το Ιόνιο, μια περιοχή με μεγάλη συγκέντρωση ενέργειας και σεισμικότητας. Οσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου, ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν μετά την πάροδο 1-2 ημερών.

00:05:25

2015-11-26