Το Α.Π.Ε. για την παρουσίαση του βιβλίου του Ηλία Γεωργάκη- Βίντεο με την εκδηλωση-Φωτορεπορταζ

Την παλιά Λευκάδα κατάφερε να ξαναφέρει στο προσκήνιο ο δημοσιογράφος Ηλίας Γεωργάκης, μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο "Χορεύουν τα κόκκινα". Μέσω του πλήθους εικόνων, που κρύβουν οι στίχοι των ποιημάτων του, ο σημερινός αναγνώστης, έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μία "άλλη" πτυχή της Λευκάδας, που αποκαλύπτει τον πολιτισμό και το πνεύμα μιας Λευκάδας, γνωστής κυρίως για τις παραλίες της και τις φυσικές ομορφιές της.

Ακολουθεί το άρθρο του Αθηναϊκού Πρακτορείου ειδήσεων

Α.Π.Ε. : "Χορεύουν τα κόκκινα", ένα βιβλίο που κρατάει τη μνήμη της γενέθλιας γης, του Ηλία Γεωργάκη

Οι ανθρώπινες σχέσεις, ο έρωτας, η περιπέτεια της ζωής, η μοναξιά, η καθημερινότητα αλλά και η αγωνία για ένα καλύτερο αύριο συνθέτουν την τέταρτη λογοτεχνική περιπλάνηση του δημοσιογράφου Ηλία Γεωργάκη,  «Χορεύουν τα κόκκινα».

"Γυρίζουμε πίσω στη Λευκάδα της δεκαετίας του `60 όπου υπήρχε ένα κινηματογράφος που λεγόταν Πάνθεον και στον οποίο γίνονταν οι αποκριάτικες χοροεσπερίδες. Στα ζευγάρια που παραβρίσκονταν έβαζαν στο πέτο τους ένα κόκκινο ή ένα μπλε υφασμάτινο σηματάκι ώστε να χορεύουν εκ περιτροπής και μην υπάρχει συνωστισμός στην πίστα.

Από εκεί είναι και ο τίτλος του βιβλίου "Χορεύουν τα κόκκινα". Ήταν μια εποχή με αγάπη, αλληλεγγύη και κατανόηση παρά τη φτώχεια και τα προβλήματα που υπήρχαν. Υπήρχε αγάπη, αυτό που λείπει από την γκρίζα και γεμάτη μοναξιά και κατάθλιψη εποχή μας", είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Γεωργάκης και συμπλήρωσε: "το γράψιμο είναι το φευγιό μου, έτσι δραπετεύω από την καθημερινότητα".

Το βιβλίο του δημοσιογράφου στα «ΝΕΑ» Ηλία  Γεωργάκη παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, σε μία εκδήλωση που μύριζε Λευκάδα, με μουσικές και τραγούδια του νησιού, αλλά και εικόνες από την καθημερινότητα, τις ομορφιές και τα παραδοσιακά έθιμα του τόπου που γεννήθηκε ο συγγραφέας.

"Ευγνωμονώ τον εξαίρετο συνάδελφο Ηλία Γεωργάκη γιατί του οφείλω πραγματικά μια μεγάλη ανακάλυψη. Το ότι μεταβάλει την αθωότητα που συνδέεται με τα πρώτα χρόνια της ζωής του κάθε ανθρώπου και με τον μικρό γενέθλιο τόπο, σε μέτρο, ώστε να κρίνεται καθετί που δημιουργήθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, ενώ είχε πια ενηλικιωθεί. Είναι δηλαδή τα παιδικά του χρόνια και η ιδιαίτερή του πατρίδα που θα του πούνε αν κάπου πραγματικά έφτασε και αν  δεν περιπλανήθηκε άδικα, μέσα σε τραχιές διαδρομές και τελικά ατελέσφορες", είπε ο συγγραφέας Θανάσης Νιάρχος.

Ο πρώην πρόεδρος  της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος μίλησε για το πάθος του Γεωργάκη για την πατρίδα του και την αγάπη του για τους Λευκαδίτες, ενώ η ιστορικός Ελισάβετ Γράψα, αναφέρθηκε στα κοινά βιώματα και τις μνήμες της γενέθλιας γης.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε με μοναδικό τρόπο ο ηθοποιός και συντοπίτης του Γεωργάκη,  Ηλίας Λογοθέτης,

Ο Ηλίας Γεωργάκης είναι  δημοσιογράφος στην εφημερίδα ``ΤΑ ΝΕΑ``(από το 1983) και συγγραφέας (Λευκάδα 1960). Σπούδασε δημοσιογραφία. Καλύπτει το ρεπορτάζ για ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα. Το 2004 τιμήθηκε με το Βραβείο Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Μπότση για την εγκυρότητα των ρεπορτάζ που έχουν σχέση με την ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα. Aπο το 2007 εως το 2011 διετέλεσε εκλεγμένος εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στα ``ΝΕΑ`` στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ (Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών).Το 2005 βραβεύτηκε για τη δημοσιογραφική συμβολή του κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας EQUAL. Έχει εκδώσει 4 ποιητικές συλλογές με τίτλους :«Θαλασσινό Ελεγείο», «Το `Αλλο Μπλέ», «Ορφέως 2»(εκδόσεις `ΑΓΚΥΡΑ`), και «Χορεύουν τα Κόκκινα»(εκδόσεις `ΑΓΚΥΡΑ). Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες συνθέτες.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

Δείτε  όλοκληρη την εκδήλωση από την παρουσίαση του βιβλίου του, στο παρακάτω βίντεο του Κώστα Πατρίκιου

2015-12-20, 22:14:26