Κίνδυνος για την ομαλή λειτουργία του Δ. Μεγανησίου μετά την αντιπαράθεση για την αύξηση των ανταποδοτικών τελών

Σοβαρό πρόβλημα για την μεσοπρόθεσμη ομαλή λειτουργία του Δήμου Μεγανησίου έχει προκύψει, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο σε δύο συνεδριάσεις του δεν έχει ψηφίσει την πρόταση του Δημάρχου Παύλου Δάγλα, σχετική με την αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροδότησης, ώστε τα έσοδα με τα έξοδα στα ανταποδοτικά τέλη να είναι ισοσκελισμένα και έτσι να μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει στη σύνταξη προϋπολογισμού για το 2016. Αν δεν συνταχθεί και ψηφιστεί ο προϋπολογισμός σύντομα ο Δήμος θα αντιμετωπίσει προβλήματα  στην κάλυψη των υποχρεώσεων του με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η εισήγηση για την αύξηση των τελών, προέκυψε μετά την νομότυπη πρόταση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου, που αποδέχθηκε ο Δήμαρχος και η οποία άλλαζε το καθεστώς πληρωμής (που ίσχυε έως τώρα) 3 οδηγών και 2 εργατών καθαριότητας του Δήμου. Έως  και το 2015 η μισθοδοσία των 5 εργατών, που λογίζεται ως έξοδο, δεν εντάσσονταν εξ ολοκλήρου στις δαπάνες για τα ανταποδοτικά τέλη, με αποτέλεσμα τα δημοτικά τέλη στο Μεγανήσι να είναι αρκετά χαμηλά(0,6 ευρώ ανά τμ το οικιακό και 1,5€το τμ το επαγγελματικό). Αυτό γιατί ενώ το πραγματικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των 5 υπαλλήλων είναι γύρω στις 105.000ευρώ, στα έξοδα του Δήμου για τα ανταποδοτικά τέλη εγγραφόταν 20.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό της δαπάνης μισθοδοσίας εγγραφόταν σε άλλες υπηρεσίας και έτσι μειώνονταν τα ποσά του ισολογισμού ανταποδοτικών τελών και προέκυπταν τα χαμηλά δημοτικά τέλη.

Η πρώτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν αποδεχόταν την εισήγηση του Δημάρχου για αύξηση στα τέλη ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και έτσι το θέμα ξαναήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην 1η συνεδρίαση του έτους που τέθηκε το θέμα υπήρξε και πάλι, η καθολική άρνηση των Συμβούλων τόσο της Συμπολίτευσης όσο και της Αντιπολίτευσης να το ψηφίσουν.

Κύρια αιτιολογία των επιχειρημάτων τους η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων τις δύσκολες εποχές που ζούμε. Υπήρξαν μάλιστα και κάποιοι που προέτρεψαν τον Δήμαρχο να συνεχίσει την πληρωμή των υπαλλήλων με το ίδιο καθεστώς. Ο Δήμαρχος Πάυλος Δάγλας, είπε ότι έχει δεσμευτεί για την νομιμότητα στις κινήσεις του, την οποία και θα υπηρετήσει.

Αντίθετοι στην αύξηση των τελών είναι και οι επαγγελματίες του Μεγανησίου οι οποίοι εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, που θέτει σε κίνδυνο τον σωστό προγραμματισμό του Δήμου, ενόψει μάλιστα μια μετασεισμικής, εν μέσω κρίσης και παγκόσμιας τρομοκρατίας, τουριστικής περιόδου.

16:23:36

2016-01-15