Σεισμόπληκτοι Νοτιοδυτικής Λευκάδας:Η υπομονή μας τελείωσε...

 

Κείμενο διαμαρτυρίας εξέδωσαν οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Νοτιοδυτικής Λευκάδας στο οποίο εκφράζουν τα παράπονά τους για την αντιμετώπιση που έχουν από την πολιτεία 2 μήνες μετά το φονικό σεισμό. Χαρακτηριστικό των λεγόμενών τους, είναι η αναφορά, του ότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί το ΦΕΚ με το οποίο θα κηρυχθεί σεισμόπληκτη η περιοχή και θα απελευθερωθούν κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών. Σε 2 μήνες λοιπόν το κράτος δεν μπορεί να εκδώσει ένα ΦΕΚ που αναφέρεται σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και την ανακούφιση τους, μπορεί όμως σε χρόνο ρεκόρ να συντάσσει και να  ψηφίζει μνημόνια...

 

Το κείμενο των σεισμόπληκτων της Νοτιοδυτικής Λευκάδας έχει ως εξής

 

 

ΔΥΟ ΜΉΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ...

Τις επόμενες μέρες συμπληρώνονται 2 μήνες  από τον θανατηφόρο σεισμό  της 17ης Νοεμβρίου. Μέχρι σήμερα το μόνο που ακούμε είναι υποσχέσεις  και υπομονή. Αναρωτιόμαστε, πόση υπομονή μπορεί  να έχει ένας σεισμόπληκτος δυο μήνες μετά, ενώ δεν κινείται τίποτα προς την σωστή κατεύθυνση .

Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου επισκεφτήκαμε τον Δήμαρχο με σκοπό την ενημέρωση μας για την  αποκατάσταση των ζημιών  που προκλήθηκαν απο τον σεισμό. Συγκεκριμένα:

  • Για τις παραλίες των Εγγρεμνών και του Γιαλού που είναι αποκλεισμένες από ξηράς μετά το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου. Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε την διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί στην παραλία Γιαλός μέχρι το Μάιο. Για τους Εγγρεμνούς μας ανέφερε πως είναι αρκετά δύσκολο. Εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα ξεκινήσει η τουριστική σεζόν τον Μάιο, και δεν θα υπάρχει πρόσβαση από τον δρόμο για τις παραλίες των Εγγρεμνών και του Γιαλού.
  • Για τα κοντέινερ που προσωρινά θα λύσουν το πρόβλημα στέγασης στους συγχωριανούς μας που έμειναν χωρίς σπίτι.
  • Για την καταβολή στους δικαιούχους του εκτάκτου βοηθήματος της πρόνοιας και το επίδομα των οικοσκευών. Τα χρήματα, βάσει πληροφοριών, είναι στη διάθεση των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας.
  • Για την αποκατάσταση από το Τ.Α.Σ. (Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) των σεισμόπληκτων κατοικιών που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό.
  • Επίσης, ενημερώσαμε τον Δήμαρχο πως τα καταστήματα, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται την τουριστική σεζόν στα δυο χωριά, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να υλοποιηθούν εάν δεν υπάρξει έκδοση ΦΕΚ με το οποίο θα κηρυχθεί σεισμόπληκτη η περιοχή.

Οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της νοτιοδυτικής Λευκάδας, και όχι μόνο, θα είναι καταστρεπτικές εάν δεν γίνουν άμεσες ενέργειες κινητοποίησης της κρατικής μηχανής, που σκοπό θα έχουν την υλοποίηση των παραπάνω.

Δέκα μέρες μετά το σεισμό παραβρεθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου μας αναφέρατε  πως βάσει της εμπειρίας που απέκτησε η κρατική μηχανή από τον σεισμό της Κεφαλονιάς, και ακριβώς λόγω αυτής της εμπειρίας, οι κινήσεις της κρατικής μηχανής θα ήταν μεθοδευμένες με αποτέλεσμα να κινηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης άμεσα.

Αντί για αυτό, σήμερα, δυο μήνες και μια μέρα μετά το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου μείναμε σε υποσχέσεις που μας αφήνουν έξω από τα σπίτια μας, υποσχέσεις που μας αφήνουν στα σπίτια των γειτόνων, λες και οι γείτονες είναι υποχρεωμένοι να μας φιλοξενούν, υποσχέσεις που μας βρήκαν οι γιορτές σε πρόχειρα καταλύματα, υποσχέσεις που βρίσκουν το οδικό δίκτυο όπως την πρώτη μέρα του σεισμού, υποσχέσεις που μας βρίσκουν έξω από τις επιχειρήσεις μας, υποσχέσεις που τρεις μήνες πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν δεν έχει δοθεί ούτε ενα ευρώ για την αποκατάσταση τους, υποσχέσεις που σε όλους θυμίζουν τι έγινε στις 17 Νοεμβρίου, υποσχέσεις που σαν αποτέλεσμα έχουν την μη υλοποίηση των αυτονόητων για πολιτισμένο κράτος, και που έχουν κάνει τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας άλλη από τη συνηθισμένη.

Τέλος, ως εδώ οι υποσχέσεις. Η υπομονή μας τελείωσε. Απαιτούμε να ξαναπάρουμε  τις ζωές μας πίσω.

Και για αυτό θα παλέψουμε. Απαιτούμε πια, έργα και μόνο έργα.

Σε αυτό σας θέλουμε στο πλάι μας και όχι εχθρούς μας.

 

Οι σεισμόπληκτοι της Νοτιοδυτικής Λευκάδας

21:41:28

2016-01-15