Αισιοδοξία ότι στον Κούλμο θα ανασκαφεί ένα μεγάλο Αρχαίο Θέατρο(upd)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αρχή της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου η ενημέρωση για τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών τομών που ολοκληρώθηκαν στον χώρο του αρχαίου Θεάτρου στη θέση «Κούλμος». Εκεί βρέθηκαν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδας, κ. Ολυμπία Βικάτου καθώς και ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος. Παρών και ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θ.Χαλικιάς.

Στην αρχή μίλησε η αρχαιολόγος Ολυμπία Βικάτου που ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την συμβολή του στις ολιγοήμερες έρευνες που  έγιναν στο χώρο του αρχαίου θεάτρου. Στη συνέχεια έκανε μια εκτενή αναφορά στην αρχαία Λευκάδα καθώς και στις αρχαιολογικές  έρευνες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν για το θέατρο. Σχετικά με τις πρόσφατες έρευνες που έγιναν το διάστημα από 8 έως 18 Δεκεμβρίου 2015,  ανέφερε ότι  με τις  τομές που έγιναν στη περιοχή ανακαλύφθηκαν τα βασικά μέρη του θεάτρου,  η ορχήστρα, το κοίλο και οι αναλημματικοί  τοίχοι. Η χρονολόγηση του μνημείου τοποθετείται στους προ ρωμαϊκούς χρόνους χωρίς όμως  απόλυτη βεβαιότητα.` Έχουμε ένα μεγάλο διαστάσεων θέατρο`  σημείωσε η αρχαιολόγος, το μοναδικό έως τώρα στο Ιόνιο. `Πιστεύω ότι αξίζει  να προσπαθήσουμε όλοι να ανακαλυφθεί και να αναδειχθεί το μνημείο σε ένα επισκέψιμο χώρο και γιατί όχι να φιλοξενεί και  παραστάσεις,  δημιουργώντας ένα ακόμα πόλο έλξης στο νησί. Για να γίνει αυτό χρειάζεται η βοήθεια όλων `επισήμανε η κα   Ολυμπία Βικάτου

Στη συνέχεια μίλησε ο Σταύρος Μπένος που είπε μεταξύ άλλων ότι `βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μία ιστορική στιγμή.  Ως πρόεδρος του Διαζώματος,  για 8 χρόνια έχω επισκεφτεί πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και πολλά θέατρα.  Στη Λευκάδα είναι το σημαντικότερο, η πιο θεαματική αρχαιολογική ανασκαφική έρευνα χάρη στην σπουδαία αρχαιολόγο Ολυμπία Βικάτου η οποία με τις τομές που έκανε τα βρήκε όλα (ορχήστρα, κοίλο και αναλημματικούς τοίχους). Σήμερα καλέσαμε  τον αρχιτέκτονα κ. Χατζιδάκη που έχει κάνει πολλές μελέτες ώστε να μπορεί να έχει μία προσέγγιση για το αρχιτεκτονικό μέρος. Εγώ σας λέω κάτι το οποίο ο αρχιτέκτονας δεν μπορεί να πει. Είναι πολύ μεγάλο θέατρο που μπορεί να είναι και 10.000 θέσεων. Ένα τεράστιο θέατρο, μία μεγάλη έκπληξη! Έχουμε δίπλα μας ένα σπουδαίο μνημείο, που απ` ότι φαίνεται βρίσκεται και σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με την εμπειρία μου τα βήματα που πρέπει να γίνουν  από εδώ και στο εξής είναι: Πρώτο βήμα είναι η απαλλοτρίωση και δεύτερο η ανασκαφή,  που πρέπει να συμβάλει και η Περιφέρεια.  Το Διάζωμα θα αναλάβει τη μελέτη με όλα τα μέσα που διαθέτει. Παραλλήλως πρέπει να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ το οποίο δίνει τέτοιες δυνατότητες αλλά πάνω από όλα πρέπει να το αγκαλιάσει η τοπική  κοινωνία.

Το θέμα είναι να μη μείνει αυτό μία εικόνα είπε ο Δήμαρχος Κώστας Δρακονταειδής στην αρχή της ομιλίας του. Στη συνέχεια δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει το έργο με τη βοήθεια συνεργασιών τόσο με την περιφέρεια όσο και με οποιονδήποτε άλλο φορέα που μπορεί να βοηθήσει. Αν πάμε σε διαδικασία απαλλοτριώσεων δε θα τελειώσουμε ποτέ, για αυτό θα προχωρήσουμε στη μοναδική λύση της εξαγοράς του ακινήτου με στόχο σε λίγους μήνες να αρχίσουν οι ανασκαφικές εργασίες σημείωσε ο Δήμαρχος που ευελπιστεί να ολοκληρωθεί η ανασκαφή και να αναδειχθεί το μνημείο έως τη λήξη της θητείας της παρούσης δημοτικής αρχής . Τέλος ευχαρίστησε τον ιδιοκτήτη του ακινήτου Δημήτρη Μικρώνη, που έδωσε την άδεια να γίνουν οι τομές, καθώς και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ.

Τέλος τον λόγο πήρε ο Θοδωρής Χαλικιάς, Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας που είπε ότι `Σήμερα μετά και την ενημέρωση βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας που όταν ολοκληρωθεί θα έχει φέρει στο φως ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα και το μοναδικό στα Ιόνια Νησιά. Γνωρίζαμε ότι υπάρχει, αλλά ίσως είμαστε εμείς στην ευτυχή θέση να το φέρουμε στο φως. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, ένα αρχαίο θέατρο αυτού του μεγέθους και των χαρακτηριστικών που εκτός από ένα κομμάτι του παζλ που φανερώνει και διευρύνει την ιστορία του τόπου, πιστεύω ότι θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για τη διεύρυνση του τουριστικού προφίλ και της επισκεψιμότητας της Λευκάδας γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι όλα έχουν μια σύνδεση μεταξύ τους. Αυτό ήδη φαίνεται και από σήμερα, από την παρουσία του κόσμου και των δημοσιογράφων και θεωρώ σίγουρο ότι θα υπάρξει σύντομα ενδιαφέρον και από ξένα μέσα. Πρέπει να προχωρήσουμε με σίγουρα και σταθερά βήματα, η ΠΕ. Λευκάδας και η ΠΙΝ θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.`

Δείτε στο βίντεο του Θανάση Κατωπόδη τις ομιλίες

00:41:57

2016-01-19