Α2:«Μπλόκο» στη Λιβαδειά για Φάρο, νέες ηρωικές νίκες από Παγκράτι και Ερυθραία!

Οι ισορροπίες του πρωταθλήματος της Α2 αρχίζουν να γίνονται εξαιρετικά «εύθραυστες» όσο περνά ο καιρός για όλες τις ομάδες. Αυτό ισχύει και για όσες φάνηκαν εξαρχής να ξεχωρίζουν, κάτι που μπορεί να κατανοηθεί και από τα σημερινά αποτελέσματα που αλλάζουν και πάλι τον «χάρτη» της κατηγορίας.

Χάρη σε μια παλικαρίσια εμφάνισή της, η Λιβαδειά επικράτησε με 88-86 επί του Φάρου Κερατσινίου, υποχρεώνοντάς τον στη δεύτερη συνεχόμενη ήττα του στο φετινό πρωτάθλημα. Η ομάδα του Κώστα Λογοθέτη, μπορεί να είδε το αρχικό 7-2 υπέρ της να «γκρεμίζεται» και να γίνεται ακαριαία 11-18 στο έβδομο λεπτό, αλλά δεν πτοήθηκε και συνέχισε να παλεύει, μην αφήνοντας τους φιλοξενουμένους να πάρουν ξεκάθαρο προβάδισμα. Οι Βοιωτοί προηγήθηκαν εκ νέου στο 27ο λεπτό, όταν με τρία τρίποντα από τους Βουκαντίνοφ και Γκαγκαλούδη, διαμορφώθηκε το 59-56, αλλά και πάλι δεν κατάφεραν να μείνουν για αρκετή ώρα στο «τιμόνι», με τους παίκτες του Ανδρέα Πολέμη να έχουν τον πρώτο λόγο στο 37`, προηγούμενοι με 76-80. Η τελευταία αντεπίθεση είχε «σφραγίδα» Γκαγκαλούδη, ο οποίος έβαλε μπροστά την ομάδα του με 85-83, ενώ με εύστοχο ζευγάρι βολών ο Δημητριάδης έδωσε «αέρα» 4 πόντων. Ένα έμμεσο τρίποντο του Κατούφα, έδωσε και πάλι ελπίδα στον Φάρο, με τον Μαχαίρα εν συνεχεία να είναι κατά το ήμισυ εύστοχος από τα 4.5 μέτρα. Η τελευταία επίθεση του Φάρου απέτυχε και η Λιβαδειά πανηγύρισε ένα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα.

Το δρόμο του Εθνικού έκοψε το Παγκράτι, με το πάθος των παικτών του Ντίνου Καλαμπάκου να υποτάσσει τους Πειραιώτες με 89-81. Οι «ροσονέρι» είχαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα τον έλεγχό του, με τους φιλοξενούμενους να μην καταφέρνουν να πάρουν ποτέ τα ηνία και να φτάνουν μόλις στο σημείο να ισοφαρίσουν μια φορά στα μέσα της δεύτερης περιόδου, χάρη σε δύο τρίποντα του Λάτοβιτς (29-29). Η τρομερή άμυνα του Παγκρατίου, θα απαγόρευε οποιαδήποτε επιδίωξη για κάτι παραπάνω στο συγκρότημα του Δημήτρη Λιόγα, δίνοντας το έναυσμα για ένα επιθετικό «κρεσέντο», τόσο στο τέλος της δεύτερης όσο και στη διάρκεια της τρίτης περιόδου, με τα pick `n` roll των Κυριακόπουλου-Σαχπατζίδη να μην έχουν αντιμετώπιση και να στέλνουν τη διαφορά στο +16 για τους γηπεδούχους (66-50). Παίζοντας πολύ σκληρά, ο Εθνικός κατάφερε να μειώσει σε 74-69 στο 36ο λεπτό, αλλά η αντεπίθεσή του σταμάτησε κάπου εκεί. Ο Καλαμπάκος «αφύπνισε» τους παίκτες του στο τάιμ-άουτ κι εκείνοι απάντησαν με ένα καθοριστικό σερί 5-0, που ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Κυριακόπουλου. Ο τελευταίος ήταν συγκλονιστικός για άλλη μια φορά, καθώς πέραν των 20 πόντων του, σημείωσε και τις 13 εκ των 22 ασίστ της ομάδας του (11 είχε ο Εθνικός). Το Παγκράτι κυριάρχησε και στον τομέα των ριμπάουντ, με 45 έναντι 32 του αντιπάλου του.

Σε «φονέα των γιγάντων» της κατηγορίας αυτής έχει εξελιχθεί ο Πανερυθραϊκός, ο οποίος σημείωσε στην έδρα του άλλη μια εμφατική νίκη επί ενός πανίσχυρου αντιπάλου, με το 85-75 επί του Προμηθέα Πατρών. Μετά το 25-24 της πρώτης περιόδου, το σύνολο του Δημήτρη Χουχουλή κατάφερε να ξεφύγει στο σκορ αρχικά με μια διαφορά έξι πόντων (32-26 στο 12`), την οποία κατάφερνε να αυξάνει όσο περνούσε η ώρα, για να την φτάσει μέχρι και το +15 στις αρχές της τρίτης περιόδου (56-41). Η αντίδραση των παικτών του Μάκη Γιατρά ήταν άμεση και με επιμέρους 6-17 μείωσαν σε 62-58 μόλις στα 50" πριν το τέλος του δεκαλέπτου, ενώ στις αρχές του τελευταίου, κατάφεραν να φέρουν την απόσταση στο -2 (64-62). Οι γηπεδούχοι, είχαν την ψυχραιμία να διατηρήσουν το υπέρ τους προβάδισμα κι ένα «ξέσπασμα» στο φινάλε τους έδωσε την νίκη σε διαστάσεις θριάμβου.

Μοναδική... διασωθείσα από τους ισχυρούς της κατηγορίας, ήταν η Κύμη, αν και δυσκολεύτηκε πριν φτάσει στην νίκη με 75-71 επί των Μαχητών Δόξας Πεύκων. Μπορεί να μην πήραν ποτέ διαφορά ασφαλείας, αλλά οι παίκτες του Βασίλη Μπρατσιάκου είχαν πάντοτε τον έλεγχο της αναμέτρησης, φτάνοντας στο να προηγηθούν με έξι πόντους στα 60" πριν το φινάλε και βάζοντας τότε «υποθήκη» για την επικράτησή τους (71-65). Η ομάδα του Λευτέρη Χατζηκυριακίδη δεν κατέθεσε τα «όπλα» και με επιμέρους 1-6 μείωσε τη διαφορά στον πόντο, έχοντας μάλιστα εκτός «μάχης» τον Τοπάλη που είχε υποστεί νωρίτερα διάστρεμμα. Στη ρουλέτα των βολών, η Κύμη ήταν ψύχραιμη, με τον ηρωικό Γερομιχαλό από πλευράς Μαχητών να χάνει και τις δύο που είχε να εκτελέσει στα 8" και με το σκορ στο 74-71.


Μία «ραψωδία» τριπόντων στην τρίτη περίοδο, ήταν αρκετή για να δώσει στο τέλος την νίκη στο Ψυχικό, με 88-83 επί του Δούκα. Οι παίκτες του Γιώργου Ρεμεντέλα, αφού κατάφεραν να κάνουν «μακιγιάζ» στην εκνευριστική αστοχία με 0/11 από την περιφέρεια στο πρώτο μέρος και μείωσαν από το -8 στο 34-35 του ημιχρόνου, μπήκαν αποφασισμένοι να «καθαρίσουν» τον αγώνα στο τρίτο δεκάλεπτο και ευστόχησαν σε 8 εκ των 9 τριπόντων που επιχείρησαν. Δημάκος, Αγγελακόπουλος και Παύλος Αχής, «βομβάρδισαν» το αντίπαλο καλάθι και η διαφορά «εκτοξεύθηκε» στο +17, λίγο πριν το τέλος της περιόδου (70-53). Το σύνολο του Σάββα Δυμεωνίδη επιχείρησε την ολική επαναφορά, αλλά ήταν πια αργά και δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν πιο κοντά από το 81-77 στα 27" πριν την εκπνοή, καθώς οι γηπεδούχοι βγήκαν νικητές από τη γραμμή των βολών. Ένταση υπήρξε στο τέλος, με τους Ντίνο Αχή και Κουκά να αποβάλλονται με ντισκαλιφιέ από το παρκέ.

Ο Ηρακλής φαίνεται να αλλάζει ρότα, καθώς πέτυχε το τρίτο συνεχόμενο θετικό του αποτέλεσμα, με το εμφατικό 82-67 επί του Φιλίππου Βέροιας. Ο Γηραιός βρέθηκε σε δύσκολη θέση μόλις για 25 λεπτά, όταν και ανέλαβε να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση ο Χείλαρης, ο οποίος με απανωτά τρίποντα, βοήθησε σε ένα «ξέσπασμα» που θα οδηγούσε την ομάδα του στο να προηγηθεί με επτά πόντους διαφορά στο τέλος του ημιχρόνου (44-37). Στο δεύτερο μέρος οι παίκτες του Βαγγέλη Αλεξανδρή, όχι απλά δεν ανησύχησαν, αλλά επέκτειναν την κυριαρχία τους, για να κερδίσουν και τη διαφορά από το ματς του πρώτου γύρου.

«Ένεση» ηθικού αποτελεί για το Πευκοχώρι, το τελικό 71-68 επί του Περιστερίου. Για περίπου 35 λεπτά, οι γηπεδούχοι έβλεπαν τους αντιπάλους τους έτοιμους να σημειώσουν ένα σπουδαίο «διπλό», αλλά αφού αρχικά δεν τους επέτρεψαν να πάρουν κάποια σημαντική απόσταση, εξαπέλυσαν την αντεπίθεσή τους στο φινάλε, με δύο καλάθια του Κιγμέτογλου να τους βάζουν μπροστά με 60-56. Από κοντά και ο Νίκολιτς, ο οποίος βοήθησε στο να μεγαλώσει η «ψαλίδα» στους επτά πόντους με τρία λεπτά να απομένουν (64-57), αλλά οι παίκτες του Νίκου Καραγιάννη δεν τα παράτησαν. Με λύσεις στο ανοικτό γήπεδο, κυρίως από τους Παπαδιονυσίου και Σκουλίδα, κατάφεραν να μειώσουν σε 67-64, με το ρολόι να δείχνει πως υπήρχαν ακόμη 20" για τη λήξη. Ονάσογλου και Νίκολιτς ήταν εύστοχοι από τη γραμμή των βολών, και κάπως έτσι η ανατροπή ολοκληρώθηκε για την Ευρώπη.


Τα αποτελέσματα της 16ης αγωνιστικής:

Πευκοχώρι - Περιστέρι  71-68
Ψυχικό - Δούκας 88-83
Ηρακλής - Φίλιππος Βέροιας  82-67
Κύμη- Μαχητές Δόξας Πεύκων 75-71
Πανερυθραϊκος - Προμηθέας Πατρών 85-75
Λιβαδειά  - Φάρος Κερατσινίου  88-86
Παγκράτι - Εθνικός  89-81
ρεπό η Δόξα Λευκάδας


Βαθμολογία (σε 16 αγώνες):


1. Φάρος Κερατσινίου 28 (13-2)
------------------------------------
2. Κύμη 27 (12-3)
3. Εθνικός Πειραιώς 26 (11-4)
4. Προμηθέας Πατρών 25 (10-5)
5. Παγκράτι 23 (8-7)
------------------------------------
6. Πανερυθραϊκός 23 (8-7)
7. Ψυχικό 22 (7-8)
8. Δόξα Λευκάδας 22 (8-6)*
9. Ηρακλής 22 (7-8)
------------------------------------
10. Λιβαδειά 22 (7-8)
11. Δούκας 21 (6-9)
12. Μαχητές Δόξας Πεύκων 20 (5-10)
13. Φίλιππος Βέροιας 19 (4-11)
------------------------------------
14. Περιστέρι 18 (3-12)
15. Πευκοχώρι 18 (3-12)

(*) Έχει πραγματοποιήσει το ρεπό της για το δεύτερο γύρο

17η αγωνιστική:


Περιστέρι - Ψυχικό
Δόξα Λευκάδας - Ηρακλής
Φίλιππος Βέροιας - Κύμη
Μαχητές Δόξας Πεύκων - Πανερυθραϊκός
Προμηθέας Πατρών - Λιβαδειά
Φάρος Κερατσινίου - Παγκράτι
Εθνικός Πειραιώς - Πευκοχώρι
Ρεπό: Δούκας

basketblog.gr/

09:26:50

2016-02-07