Ευθύμιος Λέκκας:Στόχος να μετουσιώσουμε την εμπειρία του πρόσφατου σεισμού σε ασφάλεια

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα ήταν όσα είπε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, στην ομιλία του με θέμα `Μεγάλα σεισμικά γεγονότα - διεθνείς και εθνικές εμπειρίες`  κατά την πρώτη ημέρα της διημερίδας για τους σεισμούς και τις επιπτώσεις τους, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στη Λευκάδα

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ αφού καλωσόρισε και χαιρέτησε του παραβρισκόμενους, είπε πως 2,5 μήνες μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,4 ρίχτερ, βρισκόμαστε πάλι για να συζητήσουμε νηφάλια πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία από αυτό το γεγονός. Ένα γεγονός που όπως ανέφερε θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις αν δεν είχαμε τη γνώση και την εμπειρία από πολλά γεγονότα που έχουν εξελιχτεί στη Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή. Στόχος είπε είναι να μεταφέρουμε αυτή την εμπειρία και να τη μετουσιώσουμε σε ασφάλεια. Ασφάλεια στις υποδομές, στα κτήρια και τη συμπεριφορά του κόσμου συνέχισε και σημείωσε, πως σε αυτό στην Ελλάδα εμπλέκεται κυρίαρχα ο ΟΑΣΠ, ένας οργανισμός με 35 χρόνια ζωής που έχει προσφέρει σημαντικά πράγματα στην Ελληνική κοινωνία (αντισεισμικός κανονισμός σχεδιασμού και προστασίας, έρευνες από επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, εκπαίδευση και ενημέρωση). Στελέχη του οργανισμού βρέθηκαν στη Λευκάδα μετά από μισή ώρα στον πρόσφατο σεισμό και όλη η διοίκηση του ΟΑΣΠ μετά από 2,5 ώρες είπε ο Ε. Λέκκας που επισήμανε πως μετά από ένα σεισμό σε μια χώρα με οικονομική ευμάρεια η αποκατάσταση γίνεται άμεσα και υπάρχει ανάπτυξη, ενώ όταν μια χώρα δεν έχει οικονομικές δυνατότητες, υπάρχει μεν ανάπτυξη που όμως δεν θα φτάσει ποτέ στα επίπεδα που ήταν πριν την καταστροφή.

Στην συνέχεια μίλησε για την ιστορία της γης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν τα ηφαίστεια και οι σεισμοί στην δημιουργία της  ατμόσφαιρας και της ζωής στον πλανήτη. Σχετικά με τους σεισμούς, είπε ότι καθώς οι τεκτονικές πλάκες συγκλίνουν, συμπιέζουν τα πετρώματα  των οποίων η σύνθλιψη δημιουργεί  ρήγματα που `φέρνουν `τους  σεισμούς οι οποίοι μεταδίδονται με τα σεισμικά κύματα (επιμήκη και εγκάρσια είναι τα σημαντικότερα). Τους σεισμούς τους μετράμε με ένα μέγεθος, που αντιπροσωπεύει την ενέργεια που εκλύεται στο υπέδαφος. Το μέγεθος δεν μπορεί να περιγράψει πλήρως την καταστροφή που έχουμε στην επιφάνεια της γης καθώς  αυτό επηρεάζεται από άλλους 50 παράγοντες. Έτσι οι σεισμοί  προκαλούν επίσης γεωδυναμικά φαινόμενα και κυρίως κατολισθήσεις, σεισμικές φωτιές, ρήγματα στην επιφάνεια, κύματα τσουνάμι, ανακατατάξεις στο φλοιό, που περιγράφονται ως `εντάσεις του σεισμού`.

Έπειτα έδωσε πληροφορίες για μεγάλους σεισμούς που έγιναν σε όλο τον κόσμο. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εκδήλωσης φαινομένων η πόλη Σετσουάν στην Κίνα, όπου εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα έξι: Σεισμική δόνηση, από την πόλη πέρασε σεισμικό ρήγμα, εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις, σεισμικές φωτιές, σεισμικές λίμνες και λασποροή μετά από βροχή. Έξι κίνδυνοι μαζί που ουσιαστικά άλλαξαν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό,  όπως έγινε και μετά τον σεισμό της Ιαπωνίας στη Φουκοσίμα το 2011(το κύμα τσουνάμι κατέστρεψε πυρηνικό εργοστάσιο), που σηματοδοτεί μια νέα εποχή που πρέπει να υπολογίζονται εκτός από τις φυσικές και οι τεχνολογικές καταστροφές.

Ποιά όμως είναι τα όρια μας στην Ελλάδα, πώς σχεδιάζουμε και πού μπορούμε να φτάσουμε ως προς το μέγεθος, διερωτήθηκε ρητορικά ο καθηγητής κατά την ομιλία του, που αμέσως μετά είπε πως στη χώρα μας δεν μπορεί να έχουμε σεισμούς 9 ή 8 ρίχτερ, φαινόμενα που γίνονται σε αρκετές χώρες του πλανήτη. Το μέγιστο όριο στην Ελλάδα είναι αυτό που παρατηρήθηκε στο 1923 στο ΝΑ Αιγαίο, κοντά στο 7,5, δεν φτάνει το 8. Ένας σεισμός των 6 ρίχτερ είναι πολύ πιθανός, των 7 μπορεί να συμβεί, αλλά δεν είναι καθημερινό γεγονός συμβαίνει κάθε 50 ή 100 χρόνια, είπε χαρακτηριστικά ο Ε. Λέκκας.

Ο σχεδιασμός μας είναι προσαρμοσμένος για να αντιμετωπίσει σεισμούς τέτοιου μεγέθους. Το ερώτημα όμως είναι σε ένα σεισμό ποιά επιμέρους φαινόμενα θα δημιουργηθούν και θα εμφανιστούν, έτσι ώστε να αυξηθούν ή να μειωθούν οι εντάσεις. Μπορεί να έχουμε ένα σεισμό 6,5ρ και να έχει μικρές επιπτώσεις, αλλά μπορεί να έχουμε σεισμό 6,5ρ που να έχει μεγαλύτερες. Συνήθως στην Ελλάδα τα φαινόμενα φτάνουν σε εντάσεις τις οποίες μπορούμε να διαχειριστούμε. Αν όμως οι εντάσεις φτάσουν σε υψηλό βαθμό,  μπορεί να καταρρεύσει  το σύστημα και να στραφούμε έτσι στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας  για να επέμβει.

Στη  συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ έδωσε παραδείγματα συμπεριφοράς κτηρίων και ανθρώπων μετά από σεισμούς και είπε ότι δεν υπάρχει ασφαλής οδηγία, υπάρχει ασφαλής πιθανότητα. `Το φαινόμενο του σεισμού το έχουμε διερευνήσει ως ένα μεγάλο βαθμό, θέλουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να το αποδομήσουμε πλήρως, αλλά βέβαια θέλουμε ακόμα πιο πολύ δρόμο για να φτάσουμε στην έγκαιρη πρόγνωση σεισμικών φαινομένων` είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Ε Λέκκας που χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους

03:09:11

2016-02-08