Δύο Αντιγόνες και μια...guest-star

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ

Δύο Αντιγόνες και μια...guest-star

Με την εύγευστη μηλόπιτα της Άννας και τις δύο Αντιγόνες, την κλασική του Σοφοκλή και τη νεότερη του Ζαν Ανούιγ (1910-1987) την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016, από τις  8.30 μέχρι τα μεσάνυχτα περίπου, στο φιλόξενο Ξενοδοχείο Ιανός, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης και Στοχασμού του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας. Την Αντιγόνη του Σοφοκλή παρουσίασαν η Ιωάννα Κόκλα και η Ζωή Λάζαρη. Την Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ η Βιβή Κοψιδά-Βρεττού. Τις παρουσιάσεις ακολούθησε προβολή αποσπάσματος από τη θεατρική παράσταση της Αντιγόνης του Ζαν Ανούιγ με τη Μαριέττα Ριάλδη στον ομώνυμο ρόλο.

Στη συζήτηση  που ακολούθησε τέθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα: σύγκρισης των δύο έργων-και ιδιαίτερα η διαχρονικότητα και η σημασία της σοφόκλειας τραγωδίας. Το θέμα της υποδοχής της γαλλίδας Αντιγόνης από την ελληνική κριτική. Της αμφισβήτησης του αντιστασιακού της προσανατολισμού. Για τη διαυγή γλώσσα του Σοφοκλή πάνω σε πολιτικά ζητήματα που εγείρει η άσκηση αυταρχικής εξουσίας, και κυρίως το θέμα της σύγκρουσης ενάντια στον αυταρχισμό της εξουσίας. Τον  σοφιστικό διαχωρισμό «φύση» και «νόμος». Το στοιχείο της αντίστασης στις μέρες μας-μέρες μιας μεγάλης κρίσης (της οικονομίας, της δημοκρατίας, της κοινωνίας, των αξιών). Και αν, και πώς ο άνθρωπος θα μπορούσε να αποφύγει την τραγωδία. Κι ακόμα πώς λειτουργεί καταστροφικά και αυτοκαταστροφικά το «απόλυτο πνεύμα». Τέλος, έγινε αναφορά στο θέμα της παιδείας, με την οποία συναρτώνται και όλες οι πολύπλευρες και σύνθετες διαστάσεις της ατομικής και συλλογικής ζωής.

Κι έτσι, αποφασίστηκε για την επόμενη συνάντηση της Λέσχης, το βιβλίο που θα διαβάσουμε και με αφορμή το οποίο θα συζητήσουμε επίκαιρα ζητήματα της σύγχρονης εκπαίδευσης και παιδείας. Που δεν περιορίζονται στις σχολικές εμπειρίες, αλλά συνδέονται με την οικογένεια, τη δημοκρατία, την κοινωνία, την ιδιότητα και τη συμπεριφορά μας ως πολιτών. Πρόκειται για το ευχάριστο, προσιτό στον καθένα, βιβλίο του μεγάλου Βραζιλιάνου παιδαγωγού Πάουλο Φρέιρε (Paulo Freire), με τίτλο: Δέκα επιστολές προς εκείνους που τολμούν να διδάσκουν, (εκδ. Επίκεντρο, Αθήνα 2009).

Πολύ ευχάριστα θα διευρύναμε τη συντροφιά μας...

Προσεχώς θα σας ενημερώσουμε για την ημερομηνία και τον χώρο πραγματοποίησης της συνάντησης.

Η Πρόεδρος

Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού

10:04:02

2016-03-01