Παρουσιάστηκε ο νέος έντυπος τουριστικός οδηγός του Δήμου-Σημαντική παράλειψη στα γεωμορφολογικά στοιχεία της Λευκάδας

Παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο, ο νέος έντυπος τουριστικός οδηγός του Δήμου Λευκάδας. Το βιβλίο επιμελήθηκε ο εκδότης (fagotobooks)  Νίκος Θερμός και υλοποιήθηκε κατόπιν εντολής της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Λευκαδας. Την παρουσίαση έκαναν ο πρόεδρος της επιτροπής Γ.Γιωργάκης , ο εκδότης,  και ο Δήμαρχος Λευκάδας Κ.Δρακονταειδής.

Πρόκειται για ένα 34σέλιδο καλαίσθητο έντυπο, με χρήσιμες πληροφορίες για το νησί, που περιέχει πολύ ωραίες φωτογραφίες. Από άποψη αισθητικής και ποιότητας είναι μάλλον από τα καλύτερα έντυπα που κυκλοφορούν για τη Λευκάδα και έχει δημιουργήσει δημόσιος φορέας.

 

Ωστόσο το φυλλάδιο το οποίο  κυκλοφόρησε 4 περίπου μήνες μετά τον δεύτερο μεγάλο σεισμό που γίνεται την τελευταία 15ετία στο νησί, όπου από συμπτώσεις και στα δύο φαινόμενα δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα, δεν αναφέρει, κατά τη γνώμη μας, κάτι πολύ σημαντικό. Ενώ στις πρώτες σελίδες υπάρχει ενότητα που περιγράφει τα γεωμορφολογικά στοιχεία της Λευκάδας, δεν αναφέρει την ιδιαιτερότητα της περιοχής που έχει να κάνει με την σεισμική δραστηριότητα που κατά καιρούς εμφανίζεται. Την ιδιαιτερότητα αυτή, που έχει συμβάλει στο να είναι η Λευκάδα ένα από τα ομορφότερα νησιά στον κόσμο, πρέπει να τη γνωρίζει όποιος αποφασίζει να την επισκεφτεί, ώστε να είναι έτοιμος να την αντιμετωπίζει αν ὃ μὴ γένοιτο παρουσιαστεί κατά την περίοδο των διακοπών του. Κάτι που επίσης θα μπορούσαμε να τον πληροφορήσουμε είναι πως η Λευκάδα διαθέτει κτήρια που έχουν κατασκευαστεί με τον  αυστηρότερο αντισεισμικό κανονισμό τα οποία θα του παρέχουν μεγάλη ασφάλεια καθώς και για ορισμένες κινήσεις τις οποίες θα πρέπει να αποφεύγει, όπως πχ να μην αναζητά σκιά στις παραλίες κάτω από βράχους ή να κινείται γρήγορα και με ασφάλεια σε δρόμους που υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων και όχι να κάθεται με τις ώρες να βγάζει φωτογραφίες.

Ο ΟΑΣΠ,  που αντιμετωπίζει τα νησιά του Ιονίου με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον,  θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να δοθούν όλες οι σωστές οδηγίες μετά την εμπειρία των πρόσφατων σεισμών, που θα πρέπει πρώτοι  να τηρούν οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και να επισημαίνονται πλέον στους  τουριστικούς οδηγούς που αναφέρονται στη Λευκάδα, καθώς  και να τις μεταφέρουν με ωραίο τρόπο στους επισκέπτες του νησιού όσοι συναναστρέφονται μαζί τους.

Μετά τους σεισμούς που ζήσαμε και είδαμε τί μπορεί να προκαλέσουν,  η σωστή πληροφόρηση των επισκεπτών μπορεί να τους σώσει σε περίπτωση που ο Εγκέλαδος εμφανιστεί κατά την τουριστική περίοδο. Δεν πρέπει να αποσιωπούμε το γεγονός, πρέπει να `οχυρωνόμαστε` καλύτερα στο πέρασμα των χρόνων και το Κράτος να φροντίζει  η Λευκάδα να προσφέρει την όσο το δυνατό καλύτερη ασφάλεια στους Δημότες και τους επισκέπτες της.

Σχετικά με τον νέο τουριστικό οδηγό θα θέλαμε να πούμε ότι, κατά την γνώμη μας, αδικείται από το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του. Αυτό γιατί η Λευκάδα δεν είναι μόνο το απόλυτο γαλάζιο, όπως  είναι ο τίτλος του εντύπου,  αλλά και το απόλυτο πράσινο(μοναδικά δάση πλούσια χλωρίδα και πανίδα δεν διαθέτουν τα περισσότερα ελληνικά νησιά) που συνδυάζονται και δημιουργούν το απόλυτο γαλαζοπράσινο. Ένα μοναδικό χρώμα, το οποίο πέρα από τη σπανιότητά του,  στάθηκε πηγή έμπνευσης σπουδαίων καλλιτεχνών και δη ποιητών, που με τους στίχους τους έχουν υμνήσει τη Λευκάδα εμπερικλείοντας μέσα σε λίγες  μόνο λέξεις, όλη τη μαγεία του νησιού. Αυτοί, άραγε δε θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στο πρωτοσέλιδο ενός τουριστικού οδηγού τονίζοντας, πέρα από τις αστείρευτες φυσικές ομορφιές της  και τη σπουδαία πολιτιστική παράδοση του νησιού;

Επίσης η φωτογραφία του εξωφύλλου θα μπορούσε να αποτυπώνει καλύτερα τα κρυστάλλινα νερά  που διαθέτει το νησί, καθώς και να δείχνει κάτι από τις απέραντες παραλίες του. Όσο για το οπισθόφυλλο που είναι συνήθως η δεύτερη ματιά που κοιτάει ο αναγνώστης θα μπορούσε να είναι κάτι πιο εντυπωσιακό και αντιπροσωπευτικό του νησιού ή συνδυασμός αξιοθέατων παράδοσης πολιτισμού και άλλων.

 

Να ευχηθούμε τα 8.000 αντίτυπα που εκδόθηκαν να διαβαστούν και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Λευκάδας. Να προτείνουμε επίσης το υλικό καθώς είναι έτοιμο και ταξινομημένο και μπορεί πιο εύκολα να δημιουργηθεί, να κατασκευαστεί ένα ωραίο site στο ίντερνετ, που θα βοηθήσει στη τουριστική προβολή της Λευκάδας. Το κόστος για κάτι τέτοιο δεν είναι μεγάλο, μπορεί να γίνει μέχρι το φετινό καλοκαίρι και έτσι τις ομορφιές της Λευκάδας, με μια σωστή προώθηση στις μηχανές αναζήτησης, θα δουν σε ένα χρόνο αρκετές δεκάδες  χιλιάδες επισκέπτες.

Και κάτι τελευταίο. Το έντυπο θα μπορούσε να έχει κάποιες σελίδες όπου θα μπορούσαν να διαφημιστούν ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μετά από πρόσκληση του Δήμου και σύμφωνα με τους διαφανείς κανόνες και τους όρους  που θα έθετε. Με τον τρόπο αυτόο Δήμος θα έδινε την δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προβληθούν  και θα έβγαζε σημαντικό κομμάτι του κόστους που δαπάνησε(15.000€), που θα μπορούσε να μειωθεί κι άλλο αν έκανε δημόσιο διαγωνισμό,  σχετικό με  το ποια εταιρεία θα κατασκεύαζε τον οδηγό, καθώς  δίνονται σημαντικές  εκπτώσεις από τους ενδιαφερόμενους σε τέτοιες περιπτώσεις.

21:04:10

2016-03-09