4,7 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός των έργων για την αποκατάσταση των δρόμων προς τους Εγκρεμνούς και τον Γιαλό(upd)

4,7 εκ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός των έργων για την αποκατάσταση των δρόμων προς  τους Εγκρεμνούς και το Γιαλό, σύμφωνα με την μελέτη που έγινε από την ΤΕΡΝΑ και κατατέθηκε στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (δείτε περισσότερα εδώ), όπως είπε ο Δήμαρχος Λευκάδας Κ. Δρακονταειδής, κατά τη συζήτηση του 7ου θέματος του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Σώμα και αφορούσε την έγκριση μελέτης, τευχών δημοπράτησης και καθορισμού τρόπου εκτέλεσης του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΦΕΛΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΘΑΝΙΟΥ, ΔΡΑΓΑΝΟΥ,ΚΟΜΗΛΙΟΥ ΛΟΓΩ ΣΕΙΣΜΟΥ στις 17-11-2015, προϋπολογισμού 840.000,00 €.

Οι δρόμοι όπως είναι γνωστό έπαθαν σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του Νοεμβρίου, ενώ στην παραλία των Εγκρεμνών, συσσωρεύτηκαν μεγάλες ποσότητες  από κατακερματισμένα πετρώματα συνέπεια κατολισθήσεων των παρακείμενων γκρεμνών. Το υλικό αυτό με τη βοήθεια του καιρού (που δεν βοηθάει φέτος), θα κάνει την παραλία ακόμα πιο όμορφη και πιο μεγάλη, αλλά αφού υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψης του φαινομένου και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει να μελετηθεί ο τρόπος που θα γίνει όσο το δυνατόν πιο ασφαλής η τεράστια  αυτή μοναδική παραλία, που φιλοξενεί στα κατάλευκα βότσαλά της κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμο.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει π.χ δημιουργώντας στα σημεία που είναι επικίνδυνα απαγορευτικές ζώνες για να μην κάθονται οι λουόμενοι, καθώς επίσης και με ήπιες τεχνικές παρεμβάσεις που δεν θα αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον.

Αφού προχωράει το θέμα της αποκατάστασης του δρόμου, που θα πραγματοποιηθεί σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, το οποίο θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα ώστε να μην αλλοιωθεί  από τις εργασίες που θα γίνουν, μια επιστημονική μελέτη, σχετική με την ασφάλεια της παραλίας θα πρέπει από τους αρμόδιους να προωθηθεί και να υλοποιηθεί.

Επίσης πρέπει να πούμε αυτό που ο κοινός νους καταλαβαίνει. Σε περίπτωση μεγάλου σεισμού με το επίκεντρο του να είναι κοντά στην περιοχή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο δρόμος να μην αντέξει. Στη  συζήτηση του 7ου θέματος, σχετική με το αν τα τοιχία που θα κατασκευαστούν  για προστασία στους δρόμους που περιλαμβάνονται στη μελέτη του έργου,  θα είναι από πέτρα ή μπετό, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι αν κάνει πολύ μεγάλο σεισμό ούτε δρόμοι θα μείνουν ούτε τοιχία, καθώς επίσης και ότι θα προτιμούσε να μην πέσει ούτε ένα μέτρο τσιμέντο στη περιοχή,  κάτι το οποίο όπως αποκάλυψε συζήτησε με το καθηγητή σεισμολογίας Ευθύμιο Λέκκα  που γνωρίζει την περιοχή πολύ καλά,  όταν τον ρώτησε σχετικά με τον τρόπο κατασκευής των προστατευτικών τοιχίων(μπετό ή πέτρα;).

Η απάντηση του καθηγητή σύμφωνα με τον δήμαρχο, ήταν ότι δεν μπορεί στο όνομα της αισθητικής,  την οποία καταλαβαίνει απολύτως, να αφήνουμε κινδύνους...Έτσι πρότεινε τα τοιχία να κατασκευαστούν με μπετό, κάτι  που η μελέτη του έργου  «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΦΕΛΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΘΑΝΙΟΥ, ΔΡΑΓΑΝΟΥ,ΚΟΜΗΛΙΟΥ ΛΟΓΩ ΣΕΙΣΜΟΥ» έχει περιλάβει, όσον αφορά την εν λόγω κατασκευή στο μεγαλύτερο μέρος της.

Δεν πρέπει λοιπόν σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιο Λέκκα, να αφήνουμε να υπάρχουν σημεία που ελλοχεύουν σοβαρούς  κινδύνους και αυτό νομίζουμε ότι πρέπει να τηρείται, για να προστατεύονται όσο το δυνατόν καλύτερα, πρωτίστως οι κάτοικοι και οι  επισκέπτες  της Λευκάδας, καθώς και για να διαφυλαχτεί  η τουριστική φήμη του νησιού.

 

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις καταστροφές που επέφερε ο σεισμός στην περιοχή των Εγκρεμνών στο πέμπτο κεφάλαιο ή στο 24 περίπου λεπτό

 

03:40:12 Ανανέωση 12:54:34

2016-03-16