Αλλαγές στον σχεδιασμό και την εκμετάλλευση της οδικής σύνδεσης της Λευκάδας και των θαλάσσιων υποδομών της περιοχής του Διαύλου

Αλλαγή στον σχεδιασμό και την εκμετάλλευση, τόσο της οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία,  όσο και των θαλάσσιων υποδομών της περιοχής του διαύλου, πρόκειται να προσπαθήσει να πραγματοποιήσει ο Δήμος Λευκάδας, σύμφωνα με πληροφορίες του lefkadanews . Σύμφωνα με το σχέδιο ο Δήμος,  θα χρηματοδοτήσει(μέσω δανεισμού, ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κρατικών επιχορηγήσεων) τα έργα και θα εκμεταλλεύεται  οικονομικά τη χρήση τους.

Ας δούμε όμως τι έργα περιλαμβάνουν τα σχέδια του Δήμου:

Πρώτο έργο που θα πραγματοποιηθεί άμεσα είναι η δημιουργία προβλήτας για μεγάλα κρουαζιερόπλοια στην περιοχή της βορείου εισόδου του νησιού, εκεί που τώρα έχουν δημιουργηθεί τα τρία κρηπιδώματα, τα οποία συμπεριλήφθησαν στη μελέτη του έργου  της διαπλάτυνσης του διαύλου το 2002, όταν ίσχυε το καμποτάζ των κρουαζιερόπλοιων και δεν είχε προβλεφθεί να δημιουργηθεί η εν λόγω προβλήτα. Το λάθος διορθώνεται και έτσι οι χιλιάδες τουρίστες που κάνουν διακοπές στην περιοχή μας στα δεκάδες κρουαζιερόπλοια που διασχίζουν το Ιόνιο, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν και  τη Λευκάδα. Με την άφιξη κάθε κρουαζιερόπλοιου  3500 έως 4500 άτομα, τα οποία σύμφωνα με έρευνες έχει υπολογιστεί ότι ο καθένας από αυτούς ξοδεύει καθημερινά 200 ευρώ κατά μέσο όρο,  θα αποβιβάζονται στη Λευκάδα. Για την καλύτερη φιλοξενία αυτών η τοπική αυτοδιοίκηση της Λευκάδας  θα φροντίσει να αναδείξει καλύτερα τα αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία που διαθέτει το νησί καθώς και τις ιδιαίτερες φυσικού κάλους περιοχές.
Η προβλήτα θα χρησιμοποιηθεί επίσης για να ελλιμενίζονται τα φέρι μποτ που συνδέουν την Ελλάδα με την Ιταλία, καθώς οι ναυτιλιακές θα ενδιαφερθούν να προσφέρουν απευθείας  σύνδεση στους  Ιταλούς τουρίστες  της Λευκάδας καθώς και στους Έλληνες της περιοχής που θέλουν να επισκεφτούν την Ιταλία.


Με την εφαρμογή του παραπάνω σχεδίου θα επιβαρυνθεί σημαντικά κυκλοφοριακά η πόλη της Λευκάδας και έτσι η κατασκευή  της υποθαλάσσιας  σήραγγας που θα προσθέσει άλλη μια είσοδο στο νησί  κρίνεται απαραίτητη. 
Το σχέδιο για την οδική σύνδεση της Λευκάδας θα έχει ως εξής:
-Θα κατασκευαστεί υποθαλάσσια σήραγγα στο σημείο που έχει χωροθετηθεί με την προηγούμενη μελέτη η οποία περιελάμβανε και τη δημιουργία μαρίνας μεγάλων σκαφών στη Λιμνοθάλασσα Αβλέμονας που δεν θα κατασκευαστεί.  Έτσι ο δρόμος που θα οδηγεί στο τούνελ θα γίνει στο κρηπίδωμα των ορίων των  ιχθυοτροφείων (φώτο)  κάτι που δεν επηρεάζει περιβαλλοντικά την ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή, στην οποία θα κατασκευαστεί.


-Η πλωτή γέφυρα δεν θα καταργηθεί  και οι είσοδοι του νησιού θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, βοηθώντας τους διερχόμενους να επιλέγουν (όταν λειτουργούν και οι δύο) το συντομότερο δρόμο για τον προορισμό τους στη Λευκάδα.
-Το έργο όπως είπαμε στην αρχή,  θα χρηματοδοτήσει και εκμεταλλευτεί όταν ολοκληρωθεί ο Δήμος, που θα ελέγχει προς όφελος των δημοτών του καταρχήν,  το στρατηγικότερο σημείο του νησιού.  Η διέλευση λοιπόν των δημοτών της Π.Ε Λευκάδας θα είναι δωρεάν μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων διοδίων,  ώστε να μη επιβαρύνουν την κυκλοφορία και δημιουργούνται ουρές αυτοκινήτων στα κιόσκια πληρωμών.  Διόδια, που θα είναι ανταποδοτικά, καθώς μέρος του τιμήματος θα πηγαίνει σε έργα υποδομών καθαριότητας, κ.α, θα πληρώνουν οι επισκέπτες του νησιού, όποια είσοδο και αν επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν. Μπορεί να μην υπάρχει μετρητής αυτοκινήτων στη γέφυρα, αλλά υπολογίζεται ότι 500000 ξένα αυτοκίνητα μπαινοβγαίνουν το χρόνο στο νησί. Ο υπολογισμός δείχνει ότι το έργο μπορεί να είναι βιώσιμο και να αποφέρει σημαντικά έσοδα που θα αξιοποιηθούν κατάλληλα ανεβάζοντας το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχεται έως τώρα στη Λευκάδα.

Άλλο ένα έργο που βρίσκεται στα σχέδια του Δήμου σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία  είναι η  αναβίωση του  λιμανιού  της αρχαίας Λευκάδας, που ήταν από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας, και βρίσκεται στον φυσικό διαμορφωμένο κόλπο στο Καλιγόνι,  κάτω από την περιοχή Κούλουμος,  όπου θα γίνουν οι ανασκαφές για το αρχαίο θέατρο της Λευκάδας.

Η αναβίωση του λιμανιού θα ξεκινήσει με την προσεχτική ανασκαφή της περιοχής και θα αναδειχθεί οποιοδήποτε Αρχαιολογικό εύρημα. Ανάλογα με το τι θα βρεθεί, θα προσαρμοστεί η  κατασκευή χώρων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής.  Αν τελικά τελεσφορήσει το έργο, και δε βγει στη επιφάνια η Αρχαία Ατλαντίδα όπως φημολογείται, θα δημιουργηθεί  ένα μοναδικό τουριστικό αρχαιολογικό αξιοθέατο.
Σχέδιο που κυκλοφόρησε, χωρίς το παράγοντα των αρχαιολογικών ευρημάτων, μπορείτε να δείτε παρακάτω.

 

 

Σημείωση:

Όπως καταλάβατε όλα τα παραπάνω αποτελούν τη Πρωταπριλιάτικη ψευδή είδηση του lefkadanews.com και καμιά σχέση δεν έχουν με τη πραγματικότητα...

Καλό μήνα!

22:27:42

2016-04-01