Ευθύμιος Λέκκας:Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από τους πρόσφατους μικροσεισμούς

Μικρή ανησυχία στους κατοίκους  έχουν προκαλέσει  οι μικροσεισμοί που έχουν σημειωθεί την τελευταία εβδομάδα στη Λευκάδα, καθώς  είναι νωπή η δοκιμασία που έχουν υποστεί από τους σεισμούς  του Νοεμβρίου.

Για να έχουμε μια επιστημονική εξήγηση για την σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται επικοινωνήσαμε με τον  με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών κ. Ευθύμιο Λέκκα με τον οποίο είχαμε μία σύντομη συνομιλία.

-Θα θέλαμε να μας πείτε την γνώμη σας για τους σεισμούς της τελευταίας εβδομάδας

Ήταν μικροί σεισμοί της τάξεως των 3 έως 3, 3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Οι σεισμοί αυτοί  είναι  συνηθισμένοι  για τη Λευκάδα, ανεξάρτητα αν είχε γίνει μεγάλη δόνηση πέρυσι.  Δηλαδή εντάσσονται μέσα στην κανονική σεισμικότητα που υπάρχει στην περιοχή.  Εμάς τουλάχιστον δεν μας ανησυχεί καθόλου αυτή η διέγερση γιατί ούτως ή άλλως δεν προμηνύει κάτι το ιδιαίτερο. Όπως εξάλλου έχουμε δει τα κτήρια αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερες σεισμικές δονήσεις. Συνεπώς δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας.

-Οι σεισμοί αυτοί αποτελούν συνέχεια  των ισχυρών σεισμών  του Νοεμβρίου;

Όχι. Σε καμία περίπτωση. Είναι ανεξάρτητα γεγονότα τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία και  εντάσσονται στην κανονική σεισμικότητα της περιοχής. Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος  λόγος ανησυχίας .

Σας ευχαριστούμε

Σ. Γιαννουλάτου

12:28:46

2016-04-08