Με υποφερτό καιρό και πολλούς επισκέπτες γιορτάζεται το Πάσχα-Πένθος, προβληματισμός και ανησυχία στη Νότια Λευκάδα

Με τον καιρό τελικά να είναι ακόμα υποφερτός, αλλά όχι και πασχαλιάτικος, γιορτάζεται και φέτος το Πάσχα στη Λευκάδα.  Οι περισσότερες οικογένειες πιστές στα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας, συγκεντρώνονται στα σπίτια τους αυτές τις δύο ημέρες του Πάσχα για να ανταλλάξουν ευχές και να ψήσουν τον πασχαλιάτικο οβελία.

Πολλοί είναι και οι επισκέπτες του νησιού μας που  φαίνεται να γιορτάζουν το Πάσχα ευχαριστημένοι οι περισσότεροι, απολαμβάνοντας την υπέροχη ανοιξιάτικη Λευκαδίτικη φύση, τα θρησκευτικά και πολιτιστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται και την φιλοξενία των κατοίκων. Οι περισσότεροι από αυτούς κινήθηκαν στην πόλη της Λευκάδας, με αποτέλεσμα να ξαναφανεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει κυρίως ημέρες τουριστικής αιχμής η πρωτεύουσα του νησιού, καθώς και αυτό της ανεξέλεγκτης στάσης & στάθμευσης των οχημάτων.

Η τραγωδία του Μεγάλου Σαββάτου στο Μαραντοχώρι, όπου ο 73χρονος έχασε την ζωή του στην αυλή του σπιτιού του, όταν το αυτοκίνητο με οδηγό γυναίκα που κατάγεται απο την Δημοτική Ενότητα Απολλωνίων, που η οικογένεια της πρόσφατα είχε αντιμετωπίσει άλλο τραγικό γεγονός, εξετράπη της πορείας του, βύθισε στο πένθος το χωριό και «βάρυνε» το κλίμα στη Λευκάδα. Η κηδεία του 73χρονου, που και η δική του οικογένεια του ζεί τραγικές στιγμές, έγινε χθες το πρωί στο  Μαραντοχώρι.

Στη σεισμόπληκτη Δυτική Λευκάδα το Πάσχα δεν ήταν όπως τις άλλες χρονιές, καθώς ο προβληματισμός και η αγωνία  των κατοίκων για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών που άφησε πίσω του ο σεισμός είναι έντονος.Τις ημέρες του Πάσχα οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι εξέδωσαν νέα διαμαρτυρία με το χαρακτηριστικά τίτλο `Κάθε ελπίδα πέθανε` (δείτε εδώ).

Σε επικοινωνία που είχαμε μας εξέφρασαν επίσης τα παράπονα τους για τη μη ολική αποκατάσταση δυο δρόμων που από εκεί θα πέρναγαν ετεροδημότες και επισκέπτες με κατεύθυνση τη νότια Λευκάδα τις ημέρες του Πάσχα. Πρόκειται για τους δρόμους Καλαμίτσι Χορτάτα, που το έργο ενώ ξεκίνησε πριν ένα μήνα ξαφνικά σταμάτησε και έμεινε στην μέση και το δρόμο από τα Χορτάτα στο Κομηλιό που ξεκίνησε πριν 4 μήνες και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Αναρωτιούνται λοιπόν πώς θα γίνουν τα έργα των εκατομμυρίων ευρώ, αφού δεν μπορούν να ολοκληρωθούν δύο έργα με προϋπολογισμό 100.000 περίπου ευρώ.

Η γιορτή του Πάσχα συνεχίζεται και σήμερα καθώς είναι πολλές οικογένειες που προτιμούν να ψήνουν τον οβελία την Δευτέρα ενώ αύριο έχει μεταφερθεί η γιορτή της Πρωτομαγιάς.
Ας ελπίσουμε ο καιρός να σταθεί `σύμμαχος`
Χρόνια Πολλά σε όλους!

13:16:51

2016-05-02

 

 

 

Φωτογραφία (χωρίς τις δύο μικρές)  Γιάννη Μεσσήνη