Βαρύς ο λογαριασμός της αυταπάτης

Βαρύ λογαριασμό στέλνει σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων η κυβέρνηση. Με την επιβολή συμπληρωματικού φόρου για ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ (αντί 300.000 ευρώ), με τη συμπερίληψη και των αγροτεμαχίων στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου και με την αύξηση των συντελεστών ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα, το ποσό του φόρου θα είναι για πολλούς πολύ μεγαλύτερο, έως και τριπλάσιο, σε σύγκριση με πέρυσι. Παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, μόνο το 10% των ιδιοκτητών ακινήτων θα πληρώσει μικρότερο ΕΝΦΙΑ.

Στο υπερταμείο όλες οι μεγάλες ΔΕΚΟ

Ολες οι μεγάλες ΔΕΚΟ και το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (70.000 ακίνητα) θα μεταβιβαστούν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε., δηλαδή στο νέο υπερταμείο, με διάρκεια ζωής τουλάχιστον 99 χρόνων, που θα εποπτεύεται από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Η κυβέρνηση επιχείρησε να «κρύψει» κάποιες από τις εταιρείες που μεταβιβάζονται στην εταιρεία συμμετοχών, προκαλώντας αντιδράσεις από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Στη συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, έκδηλη ήταν η αμηχανία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ισχυρά πλήγματα σε επενδύσεις, επιχειρήσεις

Αλλεπάλληλα πλήγματα στις επιχειρήσεις και στις επενδύσεις επιφέρει η κυβέρνηση με τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Στα νομικά πρόσωπα αυξάνεται ο συντελεστής συμπληρωματικού φόρου, ενώ επιβάλλεται πλέον και στα ξενοδοχεία, που επιβαρύνονται και από την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης. Στις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων επταπλασιάζεται ο συντελεστής φορολογίας ενεργητικού, όπως και στις εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Μόνη ανάσα, η μείωση της φορολογίας στο φυσικό αέριο για τη βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή.

Πανάκριβη η απόκτηση και η χρήση μεσαίου Ι.Χ.

Ακριβότερη γίνεται η απόκτηση ενός μεσαίου αυτοκινήτου, αλλά και η χρήση Ι.Χ. γενικότερα, εξαιτίας των φορολογικών επιβαρύνσεων. Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης θα αυξηθεί κατά 5 λεπτά το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης κατά 8 λεπτά, ενώ υψηλότερο θα είναι το κόστος και για όσους χρησιμοποιούν υγραέριο στο αυτοκίνητό τους. Επιπλέον, με τα νέα τέλη ταξινόμησης, η τιμή ενός αυτοκινήτου που κοστίζει σήμερα 20.000 ευρώ θα αυξηθεί κατά περίπου 1.000 ευρώ. Για τα μικρότερης αξίας Ι.Χ., η τιμή δεν αναμένεται να μεταβληθεί ουσιαστικά.

kathimerini.gr

16:41:54

2016-05-20