Καζάνι που βράζει η Ορεινή Λευκάδα με τη δημιουργία ΧΥΤΥ στον Αμμόκαμπο

Αναστάτωση και προβλήματα δημιουργεί τον τελευταίο καιρό η διαχείριση των απορριμμάτων στη Βορειοδυτική Ελλάδα,  με την Κέρκυρα να αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς το νησί εν μέσω της τουριστικής περιόδου είναι γεμάτο σκουπίδια αφού έχει σταματήσει η αποκομιδή τους γιατί ο κορεσμένος ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου έχει κλείσει. Οι κάτοικοι της περιοχής  αντιδρούν στο ενδεχόμενο να ξαναπάνε σκουπίδια εκεί, κάτι που γίνεται και στη Λευκίμμη, όπου κατασκευάστηκε παλαιότερα μονάδα ΧΥΤΑ. Η κατασκευή πραγματοποιήθηκε με τη μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή προκειμένου να αποτρέψουν τις αντιδράσεις των κατοίκων που υποστηρίζουν ότι στην περιοχή υπάρχουν υπόγεια νερά και η λειτουργία του ΧΥΤΑ θα μόλυνε τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Τελικά το εργοστάσιο κατασκευάστηκε, χωρίς να λειτουργήσει ποτέ, καθώς φωτιά κατέστρεψε τον μηχανολογικό του εξοπλισμό και έτσι τα σκουπίδια της Κέρκυρας συνέχιζαν να καταλήγουν στο Τεμπλόνι ώσπου η χωματερή γέμισε. Οι κάτοικοι και των δύο περιοχών αντιδρούν στο ενδεχόμενο να δεχτούν τώρα δεματοποιημένα σκουπίδια στις χωματερές των περιοχών τους και η αντιπαράθεση με τη Δημοτική Αρχή και την πολιτεία καλά κρατεί και συνεχίζεται. Στη γειτονική Ήπειρο υπάρχουν αντιδράσεις που προκάλεσε η ιδέα να μεταφερθούν εκεί τα σκουπίδια της Κέρκυρας και της Λευκάδας, κάτι που έγινε και στην Αιτωλοακαρνανία (με τα δικά μας απορρίμματα )

Η `επιδημία` των προβλημάτων που δημιουργεί η διαχείριση των σκουπιδιών ήρθε και στη Λευκάδα, όταν πριν από μια εβδομάδα έγινε γνωστό ότι σχετική μελέτη του ΕΜΠ (Εθνικού Μετσόβειου Πολυτέχνειου) προτείνει ως επικρατέστερη θέση στη Λευκάδα για τη δημιουργία ΧΥΤΥ την περιοχή Αμμόκαμπος,  που βρίσκεται κοντά στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, στο οροπέδιο της Εγκλουβής.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το γεγονός ξεκίνησαν οι αντιδράσεις των κατοίκων, κυρίως της Π.Ε. Καρυάς που δεν θέλουν να δημιουργηθεί  τέτοια μονάδα στην περιοχή τους. Ο Αμμόκαμπος,  που υποδείχτηκε στον ανάδοχο της μελέτης από το Δήμο ως μία από τις δύο επιπλέον περιοχές, για τις οποίες είχαν ξαναγίνει μελέτες (συνολικά 5), για να ερευνηθεί η καταλληλότητά τους για τη δημιουργία του  ΧΥΤΥ στη Λευκάδα, συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία με μικρή διαφορά από τη δεύτερη περιοχή, μέσα από μια διαδικασία βαθμολόγησης με κριτήρια περιβαλλοντικών, γεωλογικών, οικονομικών, υδρολογικών και άλλων επιπτώσεων που θα επιφέρει η κατασκευή μονάδας ΧΥΤΥ σε κάθε μία από τις περιοχές αυτές.

Την αξιοπιστία των κριτηρίων αυτών, καθώς και τις τιμές που παίρνει ο Αμμόκαμπος σε κάθε κριτήριο, αμφισβητούν οι κάτοικοι, που έχουν ορίσει συντονιστική επιτροπή αγώνα για να αποτρέψουν την κατασκευή ΧΥΤΥ στο οροπέδιο της Εγκλουβής.  Οι κάτοικοι δεν αποδέχονται τη μελέτη στο σύνολό της καθώς όπως λένε δεν λαμβάνει υπόψη ότι:

-O Αμμόκαμπος είναι οικισμός καταγεγραμμένος επίσημα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και κατά την τελευταία απογραφή.

-Σε κοντινή απόσταση από την προτεινόμενη μονάδα βρίσκονται τα αρχαιολογικά μνημεία των Βόλτων

-Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενο καταφύγιο άγριων ζώων

Οι παραπάνω λόγοι κανονικά  θα έπρεπε να αποκλείουν τον Αμμόκαμπο ως  περιοχή για εγκατάσταση ΧΥΤΥ, υποστηρίζουν οι κάτοικοι καθώς σχετικοί νόμοι προστασίας περιοχών που έχουν να κάνουν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, το απαγορεύουν.

Ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα τους είναι επίσης, ο κίνδυνος να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας όλου του νησιού, σε περίπτωση που η μεμβράνη που θα χωρίζει και θα προστατεύει το έδαφος από τα υπολείμματα των σκουπιδιών, λόγω σεισμού ή άλλων παραγόντων υποστεί ρήγμα από όπου μπορεί να διαρρεύσουν ρυπογόνες  ουσίες σε υπέδαφος που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Λευκάδας.

Επιπλέον οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί για την ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή, που βγάζει τις μοναδικές στον κόσμο φακές, περίμεναν άλλα πράγματα. Περίμεναν την υποστήριξη του τουριστικού ρεύματος που αποκτάει η περιοχή για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαθέτει, κάτι που αναγνωρίζεται τελευταία από πολλούς σοβαρούς ταξιδιωτικούς οδηγούς. Περίμεναν την αξιοποίηση των ορεινών μονοπατιών και της εγκαταλελειμμένης Αμερικανικής βάσης, αλλά και του ίδιου του Αμμόκαμπου που θα μπορούσε να γίνει πίστα για μότο κρος, όπως παλιότερα είχε συζητηθεί και όχι να έρθει πάνω από τα κεφάλια τους η μονάδα ΧΥΤΥ.

Στη συγκέντρωση της Καρυάς παραβρέθηκαν όλοι οι  ενεργοί κάτοικοι των τριών χωριών της Δημοτικής Ενότητας Καρυάς, οι οποίοι δεν έκρυβαν την ανησυχία και την αγανάκτησή τους για την πρόταση της μελέτης του ΕΜΠ. Εκεί ήταν και ο Δήμαρχος που έδωσε πληροφορίες για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής στο θέμα των σκουπιδιών, για το οποίο όπως είπε επί 40 χρόνια δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό, με αποκορύφωμα το απαράδεκτο γεγονός να θάβονται όλα τα σκουπίδια του νησιού δίπλα στο Δίαυλο (περιοχή NATURA) και το πρόβλημα των απορριμμάτων να είναι από τα σημαντικότερα της Λευκάδας. Επιστημονικές πληροφορίες για τη σχετική μελέτη του ΕΜΠ δεν έδωσε, αφού όπως είπε κάτι τέτοιο θα γινόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, από τους ίδιους τους μελετητές της. Στη συγκέντρωση ήταν και ο βουλευτής, που ζήτησε από το Δήμαρχο αναβολή της συνεδρίασης του Δ.Σ. όπου το θέμα θα συζητιόταν και θα ακολουθούσε η ψήφιση θεμάτων που αφορούσαν τη διαχείριση των απορριμμάτων της Λευκάδας, καθώς και η πρόταση για τον Αμμόκαμπο, προκειμένου όπως είπε να ενημερωθούν όλοι καλύτερα. Εισηγητής των θεμάτων του Δ.Σ. πρόκειται να ήταν ο Στάθης Βλάχος, που κατάγεται από την Καρυά, κάτι που προκάλεσε τη δυσφορία αρκετών συγχωριανών και κοντοχωριανών του.

Να σημειώσουμε ότι όπως είπε  ο Στάθης Βλάχος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ., η οποία τροποποιήθηκε όσον αφορά το διαδικαστικό κομμάτι έπειτα από δική του πρόταση, και το θέμα του Αμμόκαμπου  συζητήθηκε χωρίς να υπάρχει ψηφοφορία (κάτι που θα γίνει σε συνεδρίαση στις 11/7), αλλά ενημέρωση από τους μελετητές-επιστήμονες προς τους συμβούλους και τους κατοίκους καθώς και απαντήσεις σε ερωτήματα τους, ο ίδιος δεν έχει καμία ανάμειξη σχετικά με την πρόταση του ΕΜΠ που προκρίνει την περιοχή του Αμμόκαμπου ως σημείου χωροθέτησης του ΧΥΤΥ εκεί.

Στη χθεσινή συνεδρίαση τελικά, αρχικά συζητήθηκε και ψηφίστηκε η τροποποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης των Αποβλήτων του Δήμου Λευκάδας, η οποία έχει να κάνει με λίγα λόγια με την αλλαγή πορείας του Δήμου που θα προσπαθήσει μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο να διαχειρίζεται μόνος του τα σκουπίδια του νησιού και όχι σε συνεργασία με τους γείτονες από την Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο, με τους οποίους δε μπόρεσε να βρει σημεία συνεννόησης (για το θέμα, καθώς και για τις ευθύνες της πολιτείας για την κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια στη Β.Δ. Ελλάδα θα αναφερθούμε σε νεότερη ανάρτηση). Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ παραβρέθηκαν πάρα πολλοί κάτοικοι της ορεινής Λευκάδας (και όχι μόνο), που εκδήλωσαν για άλλη μια φορά την αντίθεσή τους στην πρόθεση να δημιουργηθεί ΧΥΤΥ στον Αμμόκαμπο, άλλοι με λογικά και νομικά επιχειρήματα, και άλλοι με πιο δυναμικούς, μερικές φορές άκομψους - κατακριτέους τρόπους, που δείχνουν όμως, ότι οι κάτοικοι με την ιδιαίτερα θερμή ιδιοσυγκρασία, θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουν ώστε να αποτρέψουν την κατασκευή του ΧΥΤΥ στην περιοχή τους.

 

Βοηθητικές έννοιες:

ΧΥΤΥ είναι ειδικοί χώροι απόθεσης υπολλειμάτων.


Για την ακρίβεια το πλήρες όνομα τους είναι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Με τον όρο υπολείμματα εννοούμε τα σκουπίδια που έχουν υποστεί μία συγκεκριμένη διαδικασία πριν καταλήξουν εκεί.

Αρχικά, γίνεται μια πρώτη διαλογή για είδη που πιθανόν ανακυκλώνονται.

Κατόπιν ότι περισσέψει συμπιέζεται για να πιάνει λιγότερο χώρο και υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία (καύση ή πυρόλυση).

Ότι μείνει από αυτή τη διαδικασία ονομάζεται υπόλειμμα.

Αυτό είναι που μεταφέρεται στους ΧΥΤΥ για να ταφεί, όπως γίνεται με τα σκουπίδια στους ΧΥΤΑ.


ΧΥΤΑ είναι ειδικοί χώροι διάθεσης σκουπιδιών.



Πρόκειται για τα αρχικά για τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Ουσιαστικά είναι ένας χώρος στον οποίο μεταφέρονται τα σκουπίδια προκειμένου να ταφούν.

Στην ουσία πρόκειται για κάτι σαν σύγχρονες χωματερές υψηλού επιπέδου για τα απορρίμματα των πόλεων.

Οι χώροι αυτοί είναι ειδικά διαμορφωμένοι ώστε τα σκουπίδια να θάβονται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Αυτό προϋποθέτει ειδικές κατασκευές από τσιμέντο ή πλαστικές μεμβράνες οι οποίες εμποδίζουν την μόλυνση των υπόγειων υδάτων από τοξικές ή άλλες ουσίες.

Οι ΧΥΤΑ δέχονται σκουπίδια για 30 χρόνια και μετά κλείνουν για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας.

17:47:34

2016-07-02