Πρώην Δήμαρχος Καρυάς: Δεν υφίσταται η μελέτη για τους ΧΥΤΥ αφού ακολουθήθηκαν μη σύννομες διαδικασίες

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στην πλατεία της Καρυάς, σχετικά με  την προοπτική δημιουργίας μονάδας ΧΥΤΥ στον Αμμόκαμπο της Εγκλουβής, παρουσία του δημάρχου Λευκάδας Κ.Δρακονταειδή, μία από τις πολλές `φωνές` που αντιτάχθηκαν στο ενδεχόμενο αυτό, ήταν της πρώην Δημάρχου Καρυάς Σεβαστής Ρεκατσίνα Κωνσταντινίδη. Η πρώην Δήμαρχος που χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους, ανέπτυξε με πειστικότητα τα επιχειρήματα της. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, κυρίως τον κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, μιας περιοχής που υδροδοτείται από τις δικές της πηγές και τροφοδοτεί όταν χρειάζεται το δίκτυο όλου του νησιού, καθώς και συγκεκριμένα κριτήρια αποκλεισμού (ο Αμμόκαμπος είναι οικισμός καταγεγραμμένος από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία,σε κοντινή απόσταση από την προτεινόμενη μονάδα βρίσκονται τα αρχαιολογικά μνημεία των Βόλτων, η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενο καταφύγιο άγριων ζώων) που θα έπρεπε να αποκλείσουν τον Αμμόκαμπο από το αντικείμενο της μελέτης. Η ομιλία της πρώην Δημάρχου ξεκίνησε με την αναφορά της στο θέμα που αναπτύσσει στην σημερινή της επιστολή, που με λίγα λόγια λέει ότι καθώς δεν ακολουθήθηκαν σύννομες διαδικασίες στην επιλογή θέσης ΧΥΤΥ στη Λευκάδα, το όλο θέμα είναι σαν να μη υφίσταται, και για αυτό κάλει τον Δήμαρχο και το Δ.Σ. να αναβάλει την συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του σώματος τη Δευτέρα (11/7).

Η σημερινή της επιστολή αναφέρει τα εξής:

ΠΡΟΣ:  Δήμο Λευκάδας / ΕΝΤΑΥΘΑ

Λευκάδα 06 Ιουλίου 2016

Α)  Από τη σελ. 7 του 1ου ΠΑΡΑΔΟΤΕΟΥ που το Ε.Μ.Π. απέστειλε στο Δήμο Λευκάδας τον Σεπτέμβριο του 2015 προκύπτει ότι (το Ε.Μ.Π.) πραγματοποίησε την αξιολόγηση  τεσσάρων (04) θέσεων (Αμμόκαμπος, Περδικοφωλιές, Μπαμπάκια και Νταμάρι Καλαβρού) στα πλαίσια και σύμφωνα με την από 05/03/2015 επιστολή του Δήμου της Λευκάδας.  

Β) Η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Λευκάδας και του Ε.Μ.Π. για την εκπόνηση της μελέτης  "Εντοπισμός και αξιολόγηση θέσης Χ.Υ.Τ.Υ. της ΜοΠΑΚ Απορριμμάτων του Δήμου Λευκάδας, εντός του Δήμου Λευκάδας" υπογράφηκε στις 09/11/2015.  

******************

1) Από τα δύο (02) παραπάνω αναφερόμενα προκύπτει πέραν κάθε αμφισβήτησης ότι σημαντικό ποσοστό των υπηρεσιών των ερευνητών του Ε.Μ.Π. παρασχέθηκε πριν την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης (09/11/2015) καθώς το 1ο μέρος της εργασίας του Ε.Μ.Π. παραδόθηκε τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ του 2015 (1ο ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ) χρόνος κατά τον οποίο δεν είχε ακόμη υπογραφεί η προαπαιτούμενη της εκκίνησης των εργασιών Προγραμματική Σύμβαση.

2) Ο επιστολογράφος της από 05/03/2015 επιστολής ενήργησε καθ`  υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του καθώς προηγουμένως δεν είχε εκδοθεί σχετική απόφαση του αρμόδιου οργάνου (Δημοτικό Συμβούλιο) και επομένως η επιστολή στερείται νομιμότητας.

3) Η από 09/11/2015 Προγραμματική Σύμβαση είναι Διοικητική Σύμβαση (άρθρο 22 του Ν. 2690/1999) για τη σύναψη της οποίας απαιτείται έγγραφος (ουσιαστικός) τύπος.

Κατά γενική αρχή του διοικητικού δικαίου, που αποτελεί ειδικότερη έκφανση της αρχής της νομιμότητας, οι συστατικές ατομικές διοικητικές πράξεις δεν αναπτύσσουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή τα έννομα αποτελέσματά τους δεν δύνανται να ανατρέχουν σε χρόνο προγενέστερο της έκδοσής τους και αυτό προεχόντως γιατί η διοικητική ενέργεια προκαλείται και προσδιορίζεται με βάση την επικαιρότητα, τόσο από πλευράς τυπικής νομιμότητας (αρμοδιότητα οργάνου, τύπος, διαδικασία), όσο και από πλευράς ουσιαστικής νομιμότητας, με την έννοια ότι η συνδρομή των προϋποθέσεων εφαρμογής του νόμου πρέπει να υφίσταται κατά το χρόνο της ενέργειας. Κατά τα παγίως μάλιστα γενόμενα δεκτά από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην ίδια παραπάνω απαγόρευση αναδρομικής ισχύος υπόκεινται και οι συμβάσεις που συνάπτει η δημόσια διοίκηση, η συμβατική δράση της οποίας διέπεται από την αρχή της νομιμότητας και όχι τον κανόνα της συμβατικής ελευθερίας του άρθρου 361 του Αστικού Κώδικα.

Σύμφωνα με τα προεκτεθέντα έχουμε την άποψη ότι δεν θα καταστεί δυνατή η αποζημίωση του Ε.Μ.Π. για τη μελέτη που εκπόνησε εκτός ίσως εάν οι εκπρόσωποι του πανεπιστημιακού ιδρύματος υποχρεωθούν προσφυγής σύμφωνα με το άρθρο 904 του Αστικού Κώδικα περί αδικαιολογήτου πλουτισμού.

Τέλος καλούμε το Δήμο της Λευκάδας να μην προσθέσει στις στερούμενες νομιμότητας αποφάσεις σχετικές με το θέμα (αρ. 141/02.07.2015 και αρ. 277/06.11.2015 σχετικές αποφάσεις Δ.Σ.) και την  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προτίθεται να λάβει στη συνεδρίαση της Δευτέρας 11 Ιουλίου 2016 και αφού αξιολογήσει με νηφαλιότητα τα στοιχεία που προβάλουμε με το παρόν να αποσύρει το σχετικό θέμα.-

Σεβαστή Κωνσταντινίδη - Ρεκατσίνα

πρώην δήμαρχος Καρυάς

 


Νέα ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Καρσάνων Αττικής και Απανταχού Εγκλουβησάνων.
Η σημερινή επιστολή αναφέρει


ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας στις 11/07/2016.

Επειδή θεωρούμε ότι ο χρόνος που μεσολαβεί από την συνεδρίαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου σας έως την καινούρια συνεδρίαση στις 11/01/2016 (χρόνος ελάχιστος ο οποίος δεν μας επιτρέπει να απευθυνθούμε σε οποιονδήποτε επιστημονικό φορέα -κρατικό  ή  μη- για να έχουμε τεκμηριωμένες απαντήσεις).
Επειδή δεν έχουν δοθεί και  απαντήσεις εκ μέρους σας στα σοβαρά ερωτήματα και στις σοβαρές επισημάνσεις της πρώην Δημάρχου Καρυάς  κ.Ρεκατσίνα  Σεβαστής  αλλά και άλλων συμπολιτών μας που τέθηκαν κατά κύριο λόγο στην ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία της Καρυάς  ζητάμε:
1ον.  Εκ νέου πολύμηνη αναβολή του εν λόγω θέματος από το Δημοτικό σας Συμβούλιο (Έγκριση  Μελέτης Κατασκευής  ΧΥΤY )με σκοπό:
δρομολόγηση εκ μέρους σας δράσεων προς ενημέρωση των συμπολιτών μας.
Έγγραφες  πειστικές απαντήσεις σε ερωτήσεις και προτάσεις από εσάς που έχουν ήδη τεθεί-όπως και σε προτάσεις  και ερωτήσεις που θα τεθούν από τους  Συλλόγους  Λευκαδίων όλης της Ελλάδας.

2ον. Θεωρούμε ότι εάν υλοποιηθεί η κατασκευή έργου ΧΥΤΥ στην θέση Αμμόκαμπος  αυτό θα σημάνει ιδιαίτερα για την εμπορικότητα και καλλιέργεια της φακής  Εγκλουβής ανεπανόρθωτη βλάβη.

3ον. Είναι σημαντικότατο γεγονός ότι η επιλογή της θέσης Αμμόκαμπος θα διαλύσει κυριολεκτικά το ήδη υποβαθμισμένο οδικό δίκτυο της ορεινής Λευκάδας. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Το έργο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αυξανομένη «αποψίλωση» πληθυσμιακά της ορεινής Λευκάδας.

4ον. Θεωρούμε απαράδεκτο γεγονός την μη εκπόνηση οποιασδήποτε αναπτυξιακής μελέτης από το σύνολο του Δημοτικού Συμβούλιου Λευκάδας (Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση) για την Ορεινή Λευκάδα. Σε μια Ορεινή Λευκάδα στην όποια χρονίζουν  `άλυτα`   προβλήματα σοβαρότατα όπως η πολύ κακή κατάσταση του οδικού δικτύου - η μη κατασκευή αποχέτευσης ιδίως στο Δ.Δ. Καρυάς - η μη ενδυνάμωση του Αστυνομικού Τμήματος Καρυάς που θα οδηγήσει στην μη διατήρηση του -  η μη εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης της εκπληκτικά όμορφης περιοχής των Βόλτων κλπ.

5ον. Επισημαίνουμε τέλος, ότι τα σοβαρά θέματα λύνονται με την καθολική συμμέτοχη των πολιτών πάνω σε πλαίσια Δημοκρατικού Διαλόγου.
Ένας διάλογος που πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να υπερισχύσει από οποιαδήποτε εκπόνηση μελετών που έχει ως κύριο σκοπό απορρόφηση κονδυλίων προερχομένων από το ΕΣΠΑ.

Το  Δ.Σ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΣΑΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ.
ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣΑΝΩΝ .

 

19:15:04

2016-07-06