Ξεκίνησαν τα καλοκαιρινά προβλήματα υδροδότησης περιοχών της Λευκάδας-Ανακοίνωση του Δήμου

Ξεκίνησαν με το που αυξήθηκε η τουριστική κίνηση, τα προβλήματα στην υδροδότηση περιοχών του νησιού, ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα  που αντιμετωπίζει τα καλοκαίρια κυρίως  η Λευκάδα. Το πεπαλαιωμένο δίκτυο υδροδότησης και η μείωση των ποσοτήτων που έρχονται από τον Άι Γιώργη είναι οι κύριοι λόγοι για τα φετινά προβλήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Λευκάδας, που καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη σπατάλη ιδίως για αλόγιστα ποτίσματα και γεμίσματα πισίνων.

 

Η σχετική ανακοίνωση του Δήμου:

Σχετικά με τα προβλήματα της Ύδρευσης, τις ενέργειες της Υπηρεσίας και την ανάγκη προστασίας του νερού από την κατασπατάληση

Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται το φαινόμενο της μειωμένης πίεσης και ποσότητας νερού, τόσο στην πόλη της Λευκάδας, όσο και σε οικισμούς του νησιού.

Παρότι με παρεμβάσεις που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα ο Δ. Λευκάδας με ευθύνη του Τμήματος Ύδρευσης, αντιμετωπίστηκαν χρόνια προβλήματα που εντοπίζονταν σε συγκεκριμένες περιοχές, οι αδυναμίες του δικτύου συνεχίζουν να δημιουργούν καθημερινή ταλαιπωρία στους δημότες και επιχειρηματίες.

Με δεδομένες τις αυξημένες θερμοκρασίες για παρατεταμένη χρονική περίοδο και τις αστοχίες του δικτύου ύδρευσης, ένα δίκτυο πεπαλαιωμένο και εν πολλοίς άναρχο, το Τμήμα Ύδρευσης, μηχανικοί και τεχνικοί, εργάζεται καθημερινά για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Στις κεντρικές παρεμβάσεις του Δήμου το προηγούμενο διάστημα συγκαταλέγονται ενέργειες για τη βελτίωση της υδροδότησης στην περιοχή της Νικιάνας, του Πόρου, στο Γένι και το Δεσίμι, στα ορεινά χωριά με κύρια την περιοχή των Σφακιωτών και του Κάβαλου και η μεγάλη παρέμβαση στο Καρτέρι, όπως και στους Πηγαδησάνους. Έχει προχωρήσει η δημοπρασία για έργα στο δυτικό άξονα (ύψους 136χιλιάδων ευρώ) και στις 26.7 θα πραγματοποιηθεί ανάλογη δημοπρασία στον ανατολικό άξονα του νησιού (ύψους 99χιλιάδων ευρώ), με επιπλέον τους διαγωνισμούς για την Ύδρευση στα σεισμόπληκτα χωριά. Προγραμματισμένη είναι επίσης η ανόρυξη υδρογεώτρησης στην Τ.Κ. Κατωχωρίου που θα εξυπηρετήσει άμεσα τους οικισμούς Κατωχωρίου, Βλυχού, Γενίου, Πόρου και Φτερνού.

Στην παρούσα στιγμή ωστόσο παρατηρείται σημαντική μείωση της εισροής νερού από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου, την οποία ο Δήμος προσπαθεί και ισοσταθμίζει μέσω των γεωτρήσεών του. Με αυτό τον τρόπο (γεωτρήσεις) το συνολικά διαθέσιμο νερό στο νησί δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τις αντίστοιχες ποσότητες προηγούμενων ετών. Σε κάθε περίπτωση κλιμάκια του Δήμου εξετάζουν τις αιτίες αυτής της μείωσης, η οποία δεν οφείλεται σε εμφανείς βλάβες, και για κάθε νεότερο θα ακολουθήσει ενημέρωση των πολιτών.

Με βάση τις ιδιαιτερότητες της περιόδου και τις υψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν την κατανάλωση τόσο την οικιακή όσο όμως και των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα εκείνων που διαθέτουν πισίνες, είναι απόλυτη ανάγκη το σύνολο των κατοίκων του νησιού να συμβάλει στην επάρκεια του νερού που σύμφωνα με τον Κανονισμό Ύδρευσης, έχει ως πρώτη αποστολή την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες να περιορίσουν στο ελάχιστο την σπατάλη του νερού, ιδίως για αλόγιστα ποτίσματα και γεμίσματα πισίνων. Δυστυχώς, παρά την έλλειψη νερού, είναι γενικευμένο το φαινόμενο των πολύωρων ποτισμάτων και μάλιστα κατά τις απογευματινές ώρες, οπότε οι ανάγκες κατανάλωσης πολλαπλασιάζονται.

Το Τμήμα Ύδρευσης είναι στη διάθεση κάθε πολίτη για περαιτέρω διευκρινίσεις και αποσαφηνίσεις. Συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων και ευελπιστεί στην καλή συνεργασία για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.