Γιορτές Λόγου και Τέχνης στη Λευκάδα το 1959 αφιερωμένες στον Κωστή Παλαμά με συναυλία του Μάνου Χατζηδάκη

 

Στον Κωστή Παλαμά, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης, ήταν αφιερωμένες οι Γιόρτες Λόγου και Τέχνης της Λευκάδας, το 1959, εκατό χρόνια μετά τη γέννηση του ποιητή, πεζογράφου, θεατρικού συγγραφέα, ιστορικού και κριτικού της λογοτεχνίας, που γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου 1859 από γονείς που κατάγονταν από το Μεσολόγγι και πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου του 1943, με την κηδεία του να μένει στην ιστορία, καθώς μπροστά σε έκπληκτους Γερμανούς κατακτητές, χιλιάδες κόσμου τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.

 

 

Η πρώτη περίοδος των Γιορτών Λόγου και Τέχνης (1955-1961), διοργανώνεται τον Αύγουστο στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας, από τον Σύλλογο Λευκαδίων Αττικής `Η Αγία Μαύρα" (πρόεδρος Αντώνης Τβεβελέκης), τον Μουσικοφιλολογικό Όμιλο `Ορφεύς` και τον Δήμο Λευκάδας, μέσα σε ένα μελαγχολικό μεταπολεμικό τοπίο, όπου η ευγένεια του ενθουσιασμού για την πνευματική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου, αποκτάει τη διάσταση και τη σημασία μια καθολικής λαϊκής υπόθεσης των ανθρώπων του.

Οι γιορτές του 1959 εκτός από τις θεματικές ομιλίες για τον Κωστή Παλαμά, περιλαμβάνουν και παράλληλες εκδηλώσεις όπως Θέατρο, κλασικό χορό, θρησκευτικές εκδηλώσεις, εκπολιτιστικές εκδρομές και ξεναγήσεις στα αξιοθέατα του νησιού, ναυτικούς και αθλητικούς αγώνες καθώς και Μουσικές Εκδηλώσεις. Ο Μάνος Χατζιδάκις ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης και ποιητής, που ήταν τότε 34 ετών, ήταν προσκεκλημένος των γιορτών και έδωσε συναυλία πιάνου όπως αναφέρεται στο Λεύκωμα του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας για τα 60 χρόνια των Εορτών Λόγου και Τέχνης.

 

Ακούστε εδώ, εδώ και εδώ το πρόγραμμα της συναυλίας του 1959 με τα κλασικά πλεόν έργα του Μάνου Χατζιδάκη, που θεωρείται ο πρώτος που συνέδεσε με το έργο του, θεωρητικό και συνθετικό, τη λόγια μουσική με τη λαϊκή μουσική παράδοση.

Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία του 1962, όπου ο Αντώνης Τζεβελέκης παρουσιάζει στο κοινό την ομιλήτρια,   πώς ήταν περίπου  το σκηνικό στις πρώτες γιορτές  που γίνονταν στην κεντρική πλατεία.

Η ένταση της πνευματικότητας, η συναισθηματική συνέγερση σε πανελλήνια κλίμακα, η μέθεξη στα συμβάντα της Λευκάδας των μεγάλων εκπροσώπων της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου, καθώς και η ενθουσιώδης εθελοντική ανιδιοτελής προσφορά ήταν τα χαρακτηριστικά της πρώτης περιόδου των Γιορτών Λόγου και Τέχνης.

Θεματικά Αφιερώματα

1955 Αριστοτέλης Βαλαωρίτης-Άγγελος Σικελιανός

1956 100ετηρίς Ιωάννου Ζαμπελίου

1957 100ετηρίς Διονύσιου Σολωμού

1958 Τύπος και Δημοσιογραφία στην Επτάνησο

1959 100ετηρίς Κωστή Παλαμά (1859-1959)

1960 Ανδρέας Κάλβος

1961 Άγγελος Σικελιανός

Η λόγια Λευκάδα επικοινωνεί με τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα με διαφοροποιημένη αισθητική ευαισθησία, επισημαίνει η αείμνηστη Άννα Νικοδήμου στο σημείωμα της με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 χρόνων Γιορτών Λόγου και Τέχνης και συνεχίζει: `To 1951 "φεύγει" ο Άγγελος Σικελιανός κι η ιδεολογία της Δελφικής Ιδέας προβληματίζει τη Λευκάδα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται η επίγνωση του μεγάλου χρέους. Τα Σικελιανικά οράματα ενσυνείδητα ή ασυνείδητα δρουν καταλυτικά στην πνευματικότητα του τόπου. Οι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να ενωθούν σε μία νέα πίστη και οι λαοί ν` αδελφωθούν κι ο άνθρωπος  να τοποθετηθεί στο κέντρο του κόσμου. Η ανθρωποκεντρική ιδεολογία του συμπατριώτη μας επηρεάζει τη Λευκάδα κι οι Λευκαδίτες αναλαμβάνουν το μέγιστο έργο να σηκώσουν στο φως οράματα και μεγάλες προσδοκίες...Η φόρμουλα και το όχημα για όλα αυτά είναι οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης...,`  που πραγματοποιούνται με την εξαιρετική συμβολή των πνευματικών ανθρώπων, Γεράσιμου Γρηγόρη, Πάνου Ροντογιάννη, Πανταζή Κοντομίχη, Δήμου Μαλακάση, Γιάννη Αθηνιώτη και πολλών άλλων.

 

 

ΥΓ. Να πούμε  ότι  ο Μάνος Χατζηδάκης, συμμετείχε πάλι στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης της Λευκάδας , το 1990, όταν έδωσε συναυλία στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας, με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη, της Νένας Βενετσάνου και του Ηλία Λιούγκου

 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το Λεύκωμα του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας για τα 60 χρόνια των Εορτών Λόγου και Τέχνης

13:41:42

2016-07-17