Στις 2 Αυγούστου το πρώτο ψαλίδι στις επικουρικές

 

Το πρώτο ηλεκτροσόκ για το μεγάλο μαχαίρι στις επικουρικές έρχεται στις  2 Αυγούστου (αναδρομικά από τον Ιούνιο), σε ποσοστά από 4% έως και 44%, .

Εκτιμάται ότι 370.000 συνταξιούχοι θα θιγούν. Στις 2 Αυγούστου μειωμένες επικουρικές θα λάβει η πρώτη «φουρνιά» συνταξιούχων, ενώ το σύνολο των συνταξιούχων που θα υποστούν περικοπές θα φανεί με τις συντάξεις στις 2 Σεπτεμβρίου.Πάντως ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρουγκαλος υποστηρίζει οτι

στις περισσότερες επικουρικές δεν θα υπάρξει μείωση, και σε μερικές περιπτώσεις θα υπάρξει αύξηση, ενώ οι μειώσεις που θα γίνουν, αφορούν το 10% των συνταξιούχων ή το 20% των συντάξεων.

Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις θα γίνουν σε  δύο δόσεις καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, υπάρχει μια πρακτική δυσκολία στην ΗΔΙΚΑ να ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό του συνόλου των επικουρικών συντάξεων εντός των επόμενων ημερών.Ηδη έχει ολοκληρωθεί το 40% του επανυπολογισμού.Οι περικοπές θα αφορούν  όσους εισπράττουν συνολικά (κύρια και επικουρική) πάνω από 1.300 ευρώ μηνιαίως(μικτά).Οι περικοπές θα γίνουν μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων, με νέο ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 0,45% κατ` έτος. Συνεπώς το «μαχαίρι» θα πέσει κυρίως στις  συντάξεις που στο παρελθόν υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.

Τονίζεται ότι οι επικουρικές συντάξεις κινδυνεύουν με νέες μειώσεις κάθε χρόνο, καθώς παραμονεύει και δεύτερος κόφτης έως 31.12.2019 προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία νέων ελλειμμάτων στο Ενιαίο Επικουρικό. Ο κόφτης, που θυμίζει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή τη ρήτρα βιωσιμότητας, θα εφαρμόζεται κάθε χρόνο αν το ετήσιο έλλειμμα του Ταμείου, αφαιρουμένων των εξόδων από τα έσοδα, είναι μεγαλύτερο από το 0,5% των εισφορών. Μετά το 2021 οι επικουρικές συντάξεις θα επικαιροποιούνται ανά τριετία.

Αναφερόμενος στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο υπουργός Εργασίας παρατήρσε  ότι ήταν από τα αρνητικά «που δε μπορέσαμε να αποτρέψουμε γιατί ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου που αποφασίστηκε και με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού» και χαρακτήρισε «εξόχως δημαγωγική την κριτική που ασκείται από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις για την κατάργηση του ΕΚΑΣ».Ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε επίσης ότι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την κάλυψη των απωλειών από την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την προστασία ηλικιωμένων από την ακραία φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, όπως είναι η μειωμένη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία έχει προβλεφθεί στον ασφαλιστικό νόμο, ενώ κοστολογούνται και άλλα εναλλακτικά μέτρα, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

16:58:22

2016-07-22