Το πρώτο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις

Του Ηλία Γεωργάκη

Αρχισε  από την Τρίτη  2 Αυγούστου το  ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις.Ετσι μειωμενες  εως και 22%  επικουρικές συντάξεις παιρνουν από χτες 25.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου λογω της εφαρμογης του νόμου Κατρούγκαλου ο οποίος προβλέπει "τσεκούρι" σε όσες επικουρικες αθροιζόμενες με τις κύριες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ(μικτά). Μεγαλύτερη μειωση θα υποστουν στις  2  Σεπτεμβριου άλλοι 200.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα οπως εμποροϋπάλληλοι, ναυτικοί πράκτορες, υπάλληλοι ΔΕΗ, τραπεζοϋπάλληλοι της Alpha Bank και της Εμπορικής Τράπεζας, δικηγόροι, ναυτικοί κα .

Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που ισχύουν από χτες αφορούν τα ακόλουθα ταμεία:

* ΤΑΔΚΥ(δημοτικοί υπάλληλοι)
* ΤΕΑΠΟΚΑ (εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία)
* Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης
* Επικουρικό ταμείο των ΕΛΤΑ
* Επικουρικό ταμείο του ΟΤΕ
* Επικουρικό των αστυνομικών (ΤΕΑΧ) .

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΕΤΕΑ, οι επικουρικές συντάξεις επανυπολογίστηκαν για το 25,21% των συνταξιούχων (311.680 σε σύνολο 1.236.025) που προέρχονται από 11 πρώην αυτοτελή ταμεία. Μετά τον επανυπολογισμό, προέκυψαν μεγαλύτερες μειώσεις σε όσα ταμεία ίσχυαν σχετικά υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (όπως για παράδειγμα στο Ταμείο των Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, της πρώην ΕΤΒΑ κ.ά.), μικρότερες σε όσα είχαν πιο χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης (για παράδειγμα στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων) ενώ υπάρχουν μηδενικές διαφορές όπου καταβάλλονταν υψηλότερες εισφορές (όπως για παράδειγμα στο ΤΕΑΠΟΚΑ των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία) και κάποιες μικρές αυξήσεις έως 10 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχασαν τον προηγούμενο μήνα 60-80 ευρώ από το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Δηλαδή από τις περικοπές στο μέρισμα και τις επικουρικές χάνουν 100 ευρώ τον μήνα, ενώ από το φθινόπωρο η επιδείνωση θα είναι μεγαλύτερη καθώς θα παρακρατηθούν τα αναδρομικά του μερίσματος (από 1ης Ιανουαρίου 2016) και των επικουρικών (από 1ης Ιουνίου). Αν μάλιστα περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ, θα βρουν το ποσό στον λογαριασμό τους μειωμένο κατά 18%.

Τονίζεται ότι οι επικουρικές συντάξεις κινδυνεύουν με νέες μειώσεις κάθε χρόνο, καθώς παραμονεύει και δεύτερος κόφτης έως 31.12.2019 προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία νέων ελλειμμάτων στο Ενιαίο Επικουρικό. Ο κόφτης, που θυμίζει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή τη ρήτρα βιωσιμότητας, θα εφαρμόζεται κάθε χρόνο αν το ετήσιο έλλειμμα του Ταμείου, αφαιρουμένων των εξόδων από τα έσοδα, είναι μεγαλύτερο από το 0,5% των εισφορών. Μετά το 2021 οι επικουρικές συντάξεις θα επικαιροποιούνται ανά τριετία.

Oι περικοπές στι επικουρικες προστίθονται οι δραματικές μειώσεις  στις νέες κύριες συντάξεις,  στο εφάπαξ, στο ΕΚΑΣ ,στα μερίσματα ,στις συντάξεις  χηρείας-   μαζί με αλματώδη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους- που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου(4387/2016).Οι  7     στους 10  εργαζόμενους και  συνταξιούχους της χώρας  βλέπουν μειώσεις στις αποδοχές τους. Τονίζεται ότι από 20% έως και άνω του 50% μειώθηκαν οι συντάξεις των ήδη συνταξιούχων μέσα από 13 συνεχείς ειδικές ή άλλες πρόσθετες εισφορές-περικοπές που επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 6 χρόνια.

Στις περικοπές αυτές της  σημερινής κυβέρνησης  προστίθονται και   νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές ως εξής:

-- Εισφορά 7% μισθωτών -εργοδοτών  από 1.6.2016.

- Εισφορά 7% των αυτοαπασχολούμενων από 1.6.2016.

- Εισφορά 20% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών και επιστημόνων από 1.1.2017.

- Εισφορά 14% επί του εισοδήματος των αγροτών από 1.1.2017.

- Εισφορά 6,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

- Εισφορά 7,1% επί των αποδοχών των μισθωτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Εκτός από τις άγριες περικοπές  στις συντάξεις και στα επιδόματα, αν ληφθούν υπόψη οι νέοι φόροι, οι νέοι έμμεσοι φόροι και τα  νέα μέτρα που θα έρθουν το φθινόπωρο, γίνεται αντιληπτό ότι  ολοκληρώνεται η φτωχοποίηση της κοινωνίας.

22:34:57

2016-08-02