Υποστράτηγος Νικολακόπουλος:Θα μπορούσαν τα πράγματα να έχουν πάρει πολύ χειρότερη τροπή εάν δεν γινόταν η εναέρια επέμβαση

Καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς ήταν η συμβολή της Π.Υ. Λευκάδας και η αυτοθυσία των Πυροσβεστών του Σώματος αλλά και οι καίριες αποφάσεις του Διοικητή , Πύραρχου Θωμά Ρίζου, ο οποίος έκανε αναφορά για άμεση αποστολή ελικοπτέρου στο νησί της Λευκάδας, το οποίο μετά την άφιξή του μείωσε δραστικά την επέκταση της πυρκαγιάς.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στο Ιστορικό Κέντρο της Λευκάδας κατέφθασε άμεσα ο  Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγος Νικολακόπουλος Νίκος. Στην περιοχή παρόντες ήταν επίσης κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης , ο Περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ι.Ν. Αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος και ο Περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Αρχιπύραρχος Σκούπρας Παναγιώτης, καθώς και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας  Ρίζος Θωμάς.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγου Νικολακόπουλου Νίκου και του Περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Αρχιπύραρχου Γεωργακόπουλου Ευθύμιου.

Ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγος Νικολακόπουλος Νίκος κατέφθασε στη Λευκάδα, αφού είχε ενημερωθεί τηλεφωνικώς από τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας Πύραρχο Ρίζο Θωμά, για την επικινδυνότητα της κατάστασης και για την επιτακτική ανάγκη εναέριας κατάσβεσης.

Συγκεκριμένα ο Υποστράτηγος μας ανέφερε τα εξής: «Ενημερώθηκα από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας για εκδήλωση πυρκαγιάς στο ιστορικό κέντρο της πόλης και του είπα να ζητήσει βοήθεια από τις όμορες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Πρέβεζας και Αμφιλοχίας. Πράγματι αυτό έκανε ο Διοικητής, ήρθαν ενισχύσεις, αλλά το πρόβλημα εξακολουθούσε να είναι μεγάλο. Κατόπιν με ενημέρωσε ότι ίσως χρειαστεί ελικόπτερο. Με δική μου εντολή, ενημερώθηκε η  ΕΣΚΕ Αθήνας για την ανάγκη αποστολής ελικοπτέρου στη Λευκάδα. Και πραγματικά με τη βοήθεια του ελικοπτέρου έγινε πολύ καλή δουλειά και περιορίστηκε η πυρκαγιά»

Ενώ συμπλήρωσε αμέσως μετά «Προς τιμήν του Διοικητή Λευκάδας, των αξιωματικών και γενικότερα του Πυροσβεστικού Σώματος της ΠΥ Λευκάδας που κατάλαβαν εγκαίρως την επικινδυνότητα της φωτιάς και ενημέρωσε ο Διοικητής για την ανάγκη εναέριας κατάσβεσης, μέσω ελικοπτέρου, το οποίο ήρθε συντόμως  και περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την πυρκαγιά. Έτσι έγινε πιο γρήγορη και αποτελεσματική η κατάσβεση της φωτιάς. Θα μπορούσαν τα πράγματα να έχουν πάρει πολύ χειρότερη τροπή, εάν δεν γινόταν αυτή η εναέρια επέμβαση εγκαίρως»

Σε ερώτηση μας για τον αριθμό των καμμένων σπιτιών καθώς και τα αίτια της πυρκαγιάς μας είπε πως τα ακριβή στοιχεία για τα αίτια και ο απολογισμός των καταστροφών θα γίνουν κατά τη διάρκεια της προανάκρισης που θα διενεργηθεί από το ανακριτικό τμήμα της Π.Υ. Λευκάδας.

Σε ερώτηση για το αν συνάντησαν τα Πυροσβεστικά οχήματα, παρκαρισμένα αυτοκίνητα που τα εμπόδισαν όταν πρωτοήρθαν στην φωτιά ο ο Υποστράτηγος είπε:

`Εγώ όταν ήρθα είχε ξεκινήσει η κατάσβεση, αλλά αυτοκίνητα που εμποδίζουν υπάρχουν ακόμα παρκαρισμένα. Μας δυσκόλεψε και η περιέργεια του κόσμου που πλησίαζε την φωτιά και μπορούσε εύκολα να γίνει ατύχημα. Η φωτιά έγινε στο ιστορικό κέντρο, όπου όλα τα σπίτια είναι παλιά ξύλινα, υπάρχουν στενοί δρόμοι και δύσκολη πρόσβαση και για αυτό πήρε μεγάλες διαστάσεις `

Για τον  αριθμό των οχημάτων που συμμετείχαν στην κατάσβεση ανέφερε  πως συνολικά περίπου πρέπει να είναι γύρω στα 17 αυτοκίνητα από την Λευκάδα και τις όμορες υπηρεσίες των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου αντίστοιχα. Ένα ελικόπτερο το έρικσον από την Ανδραβίδα. Επίσης ήρθαν πυροφόρα οχήματα του Δήμου και της Πολιτικής Προστασίας Λευκάδας.

Τέλος πρόσθεσε πως πολλοί ιδιοκτήτες όμορων σπιτιών , αλλά και κάτοικοι της Λευκάδας έδωσαν συγχαρητήρια στους πυροσβέστες, που βρέθηκαν σε φλεγόμενα σπίτια γεμάτα εστίες υγραερίων προκειμένου να σβήσουν την πυρκαγιά.

Δηλώσεις Περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Αρχιπύραρχου Γεωργακόπουλου Ευθύμιου


 

Περιγράψτε μας την κατάστασης όπως έχει, αυτή τη στιγμή(ώρα περίπου 19.00)

«Αυτή τη στιγμή έχουμε σε εξέλιξη την πυρκαγιά. Βέβαια έχει οριοθετηθεί και δεν υπάρχει περίπτωση να επεκταθεί σε κάποιο γειτνιάζον κτήριο και να έχουμε πρόβλημα. Γίνεται μια αποκάθαρση της περιοχής από μπάζα ή άλλα υλικά που έχουν πέσει στους δρόμους, έτσι ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν καλύτερα και με ασφάλεια οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι και να έχουμε καλύτερη ορατότητα, προκειμένου να κατασβησθούν και οι τελευταίες εστίες πυρκαγιάς που βρίσκονται μέσα στα καμμένα.»

Μία δήλωση για την κατάσταση γενικότερα

«Ήταν μία δύσκολη επιχείρηση γιατί αυτά τα κτήρια είναι από εύφλεκτα υλικά. Επιπλέον δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων λόγω του μικρού πλάτους των δρόμων με αποτέλεσμα αυτή η πυρκαγιά να μεταδοθεί εύκολα από το ένα κτήριο στο άλλο και στο τέλος να έχουμε αυτήν την καταστροφή.»

 

Πύραρχος Θωμάς Ρίζος Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας

2016-08-08