Ανακοινώσεις πολιτικών φορέων σχετικές με την καταστροφική πυρκαγιά

 

Δείτε παρακάτω τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Λαϊκής Ενότητας του ΠΑΣΟΚ της Δημοτικής Κίνησης Όλοι για τη Λευκάδα,της ΠΙΝ, καθώς και του Βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά καισχετικές με την καταστροφική φωτιά στο Ιστορικό Κέντρο της Λευκάδας

 

Η ΝΕ Λευκάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την πυρκαγιά

«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά στην παλιά πόλη της Λευκάδας.

 

Παρά το δύσκολο της πρόσβασης και το ιδιαίτερο της δόμησης στην παλιά πόλη η άμεση κινητοποίηση των τοπικών αρχών και εθελοντών με την καθοριστική συνδρομή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου απέτρεψαν τα χειρότερα.

Σημαντικότερο όλων είναι ότι παρά το δύσκολο της κατάστασης δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Παρά τη δύσκολή οικονομική κατάσταση που περνά η χώρα είναι αναγκαία η άμεση ενίσχυση των πληγέντων συμπολιτών μας, η συνδρομή της πολιτείας στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι κατοικίες και το ιστορικό κτήριο του Δημοτικού κινηματογράφου Απόλλωνα.

10-8-2016 ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ»


Δήλωση Θανάση Καββαδά για τη πυρκαγιά της 8ης Αυγούστου στη Λευκάδα (Τρίτη 21:48)

Δυστυχώς η Λευκάδα δέχτηκε ακόμα ένα πλήγμα. Από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, καταστράφηκαν παραδοσιακά και ιστορικά κτίρια, και περιουσίες συμπολιτών μας.

Το αισιόδοξο είναι ότι αυτή τη φορά δεν θρηνήσαμε θύματα.

Εκφράζω τη βαθειά λύπη μου και την αμέριστη συμπαράστασή μου στους πληγέντες.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στην Πυροσβεστική για την επίγεια και εναέρια επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η φωτιά. Συγχαρητήρια αξίζουν και στους δεκάδες εθελοντές και συμπολίτες μας και σε όλους όσοι βοήθησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να διασωθούν μεταξύ άλλων και τα ιστορικά κτίρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας και του Ιερού Ναού της Παναγίας των Ξένων.

Δεν είναι ώρα να επιζητήσουμε ευθύνες, είναι ώρα να βάλουμε όλοι πλάτη και να επουλώσουμε τις νέες πληγές μας.

Ελπίζω και εύχομαι η πολιτεία αυτή τη φορά να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης έγκαιρα και άμεσα.

 

 

Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Παράταξη «ΜΑΖΙ για τη Λευκάδα μας» (Τρίτη ώρα 14:28)

 

Εκφράζομε τη λύπη μας για τη νέα τραγωδία στη πόλη μας και τη συμπαράστασή μας στους πληγέντες συνδημότες μας. Η συμμετοχή στην αποκατάστασή τους πρέπει να είναι έμπρακτη από όλους μας. Το νέο χτύπημα στο Δήμο μας πρέπει να γίνει αφετηρία για την ιδιαίτερα ισχυρή αντιπυρική προστασία του ιστορικού κέντρου της Λευκάδας και λόγω των ιδιομορφιών του (εύφλεκτα υλικά των οικημάτων, αδυναμία πρόσβασης των οχημάτων της Πυροσβεστικής κ.α). Το θέμα αυτό το θίξαμε με έμφαση και προειδοποιητικά στο Δημοτικό μας Συμβούλιο προ (2) μηνών στα πλαίσια της εμμονής μας για ανασύσταση της Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο μας, που τη θεωρούμε κορυφαία προτεραιότητα.

 

Βασίλης Αραβανής

Θανάσης Καββαδάς

Ευτύχης Ζουριδάκης

Φίλιππος Σκληρός

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ απο Λαϊκή Ενότητα( Τρίτη 12:38)

Η πυρκαγιά στην παλιά πόλη της Λευκάδας με τα τραγικά αποτελέσματά της με καμένα πολλά σπίτια και τον δημοτικό κινηματογράφο<< Απόλλωνα>>, θέτει με επιτακτικό τρόπο τις ανάγκες:

Την άμεση συνδρομή και ενίσχυση των πυρόπληκτων οικογενειών.

Η ενίσχυση αφορά τόσο στην άμεση οικονομική στήριξή τους, όσο και  στην απαλλαγή τους από την πληρωμή φόρων (ΕΝΦΙΑ, φόροι εισοδήματος κ.λ.π), τη γενναία σεισάχθεια με την απαλλαγή τους και την διαγραφή από την πληρωμή τυχόν υπαρχόντων δανείων σε τράπεζες.

Τέλος την αναγκαία συνδρομή για την ανακατασκευή των καμένων κατοικιών.

Οι παραπάνω ενέργειες είναι οι τελείως αναγκαίες μέσα σε ένα περιβάλλον μνημονιακής εξαθλίωσης των πολιτών της χώρας μας και μέσα σε αυτούς και των πυρόπληκτων κατοίκων.

Το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει άμεσα να αποκαταστήσει και ανακατασκευάσει το Δημοτικό κινηματογράφο Απόλλωνα, ένα ιστορικό κτίριο κατασκευασμένο από το 1929, το οποίο αποτέλεσε για δεκαετίες πολιτιστικό κέντρο για την πόλη της Λευκάδας.

Τέλος ,εκτός από την έρευνα για τις αιτίες, είναι απαραίτητη η υλοποίηση με συνέπεια ενός σχεδίου πυρανίχνευσης και πυροπροστασίας της παλιάς πόλης της Λευκάδας, που είναι δύσκολη στην πρόσβαση στα πυροσβεστικά μέσα, με ό,τι είναι απαραίτητο, σχέδιο και ενέργειες που λείπουν  μέχρι σήμερα παρά τις πυρκαγιές που υπήρξαν σε περασμένες περιόδους με τραγικά κατά καιρούς αποτελέσματα.

 

Λευκάδα,   9 Αυγούστου 2016

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Λευκάδας

 

ΠΑΣΟΚ (Δευτέρα ώρα 21:49)

 

Η πόλη ανοχύρωτη στα πλοκάμια της πύρινης λαίλαπας

 

Στεκόμαστε με κατανόηση δίπλα τους και σεβόμαστε τόσο την οδύνη, όσο και την αγανάκτηση που αισθάνονται οι συμπολίτες μας, οι οποίοι έπεσαν θύματα της πύρινης λαίλαπας που έπληξε το ιστορικό κέντρο της πόλης.

 

Η φωτιά πηρέ γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, για να τεθεί τελικά υπό έλεγχο, πολύ αργότερα από την εκδήλωσή της, κυρίως μέσω της συνδρομής Πυροσβεστικού ελικοπτέρου.

 

Αν θεωρήσουμε πως η αδυναμία πρόσβασης των πυροσβεστικών μέσων οφείλεται και στα σταθμευμένα αυτοκίνητα που υπήρχαν στα στενά δρομάκια της περιοχής, η αδυναμία της Δημοτικής Αρχής σε επίπεδο διαχειριστικής ικανότητας, είναι για μια ακόμη φορά προφανής.

 

Αν δε λάβουμε υπόψη το νερό που μετέφεραν οι υδροφόρες του Δήμου για να συνδράμουν στην κατάσβεση, αναρωτιέται κανείς αν οι αρμόδιοι γνωρίζουν πραγματικά σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκονται οι πυροσβεστικοί κρουνοί, και τι ακριβώς σημαίνει επάρκεια ύδατος σε περίοδο τουριστικής αιχμής.

 

08/08/2016, Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

 

 

Δευτ 14:16  Από ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ι.Ν

 

 

Επικοινωνία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

με τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για τη φωτιά στη Λευκάδα

 

 

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την κατάσταση που επικρατεί από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην πόλη της Λευκάδας.

Ο κ. Γαλιατσάτος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Θόδωρο Χαλικιά, το Δήμαρχο Λευκάδας Κώστα Δρακονταειδή και τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων, Αρχιπύραρχο Ευθύμιο Γεωργακόπουλο.

Προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και ετοιμότητα και άλλων δυνάμεων, αν παραστεί ανάγκη, ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος είχε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη ώστε να δοθεί προτεραιότητα από τον κρατικό μηχανισμό.

 

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε κάθε περίπτωση βρίσκεται σε ετοιμότητα, στο πλευρό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

12:57:24

2016-08-10