Το χρονικό καταστροφής του Ιστορικού Κινηματογράφου Απόλλων

Ένα από τα τελευταία κτήρια που κάηκαν από την καταστροφική επέλαση της φωτιάς, που έκαψε τη γειτονιά της οδού Λοχαγού Ροντογιάννη, ήταν ο Ιστορικός Κινηματογράφος Απόλλων.

Ο κινηματογράφος «Απόλλων» χτίστηκε το 1928 από τον έμπορο Δ. Σκληρό. Εκτιμάται ότι ο Δ.Σκληρός ήταν ο πρώτος αιθουσάρχης που έφερε ομιλούσες ταινίες στη Λευκάδα. Ωστόσο, ο κινηματογράφος δεν ήταν οικονομικά βιώσιμος και έκλεισε. Την επιχείρηση ανέλαβαν στη συνέχεια τα παιδιά του, τα οποία κατάφεραν να ανασυγκροτήσουν το σινεμά.

Την δεκαετία του 1990, επί δημαρχίας Κώστα Σταματέλου, ο Δήμος Λευκάδας αγόρασε τον Απόλλωνα από την οικογένεια Σκληρού και ξεκίνησαν οι διαδικασίες ανακατασκευής του, προκειμένου να λειτουργήσει ως Δημοτικός κινηματογράφος. Μετά την ανακαίνισή του και τον εξοπλισμό του με σύγχρονα μέσα προβολής ο Απόλλων εγκαινιάστηκε στις 8/10/2004 από τον Δήμαρχο Γιώργο Γληγόρη (Φλούδα) και την αρμόδια τότε Αντιδήμαρχο και υπεύθυνη για την ανακαίνιση του, Δέσποινα Καλέζου. Πριν την κα Καλέζου, η αντιδήμαρχος Ζωή Σκιαδά(με Δήμαρχο τον Παν. Σκληρό) είχε εργαστεί για την αναστήλωση του κτηρίου και όχι μόνο.

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες και στα βίντεο πώς η φωτιά έφτασε στον κινηματογράφο και πώς ξεκίνησε η πυρόσβεσή του από το ελικόπτερο.

Ωρά 12.30: Η μεγάλη φωτιά στην Οδό Λοχαγού Ροντογιάννη εξαπλώνεται καίγοντας τα ξύλινα σπίτια.

 

Ώρα 12.34: Το στενάκι της παρακάτω φωτογραφίας οδηγεί από το κηποθέατρο στον Απόλλωνα, που είναι το γωνιακό κτήριο με την λάμπα της ΔΕΗ. Η φωτιά έχει πλησιάσει στον Κινηματογράφο. Το κτήριο που φαίνεται να καίγεται, μετά από 10 περίπου λεπτά κάηκε ολοσχερώς. Τότε στο σημείο αυτό είδαμε μόνο έναν εθελοντή να ρίχνει νερό. Η σκεπή του Απόλλωνα είχε αρχίζει να βγάζει καπνούς.

 

 

Ώρα 12.35: Η φωτιά από το Κηποθέτρο

 

 

 

 

Ώρα 12.45: Το πανέμορφο τριώροφο παραδοσιακό σπίτι έχει παραδοθεί στις καταστρεπτικές φλόγες.

 

 

Ώρα 12.59:Η φωτιά έχει περάσει στα απέναντι σπίτια

 

Ώρα 13.03: Η κατάσταση στο Ιστορικό Κέντρο γίνεται εκρηκτική.

Το καλώδιο της κολόνας μπροστά από το φλεγόμενο σπίτι απειλεί όσους βρίσκονται από κάτω και ακούγονται φωνές, μεταξύ αυτών και του Δημάρχου να απομακρυνθεί ο κόσμος για να μην γίνει κανένα μεγαλύτερο κακό.

Ο Απόλλωνας καίγεται

Ώρα 13.13:Δυστυχώς η σκεπή του κτιρίου του Απόλλωνα έχει λαμπαδιάσει. Ο ιστορικός κινηματογράφος φλέγεται. Στην περιοχή του Κηποθεάτρου βρίσκεται ο ίδιος εθελοντής που αναφέραμε παραπάνω, που προσπαθεί από τον δρόμο να ρίξει νερό στην σκεπή του σινεμά.

 

Ώρα 13.14: Η φωτιά φουντώνει και απειλεί ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο όπου τα περισσότερα σπίτια χωρίζονται μεταξύ τους από μεσοτοιχία.

 

 

Ώρα 13.16:Το θέαμα είναι θλιβερό και οι σκέψεις όλων για το τι μπορεί να επακολουθήσει τρομακτικές

 

Ώρα 13.28: Η σκεπή του Απόλλωνα έχει καεί όταν εμφανίζεται το ελικόπτερο που κάνει μια αναγνωριστική βόλτα πάνω από την περιοχή

 

και επιστρέφει  για να ρίξει την πρώτη ρίψη με νερό, που όπως πληροφορηθήκαμε είναι περίπου δοκιμαστική για αυτό και ήταν η μοναδική που παρέκλινε λίγο του στόχου της. Οι επόμενες ρίψεις έβρισκαν ακριβώς τα φλεγόμενο κτήρια (βίντεο) και περιόρισαν την φωτιά.

 

 

Ώρα 15.24:Η φωτιά έχει σχεδόν σβήσει. Η κατάσταση στην περιοχή είναι αποκαρδιωτική. Παντού αποκαΐδια

 

 

Ο Απόλλων καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Σώθηκε μόνο το ψηφιακό μηχάνημα προβολής, που το κουβάλησαν ο αντιδήμαρχος Θαν. Περδικάρης και ο υπάλληλος του Πνευματικού Κέντρου Ανδρέα Αλέσιος και το πίσω μέρος του κτηρίου.

 

Η επόμενη μέρα

Η ατμόσφαιρα καθάρισε από τους καπνούς και η καταστροφή είναι ξεκάθαρη. Θλίψη... Ο ιστορικός κινηματογράφος Απόλλων που τα τελευταία χρόνια είχε φιλοξενήσει και ψυχαγωγήσει σχεδόν όλους τους δημότες του Δήμου δεν υπάρχει πια.

 

Η αγορά και ανακαίνιση του Απόλλωνα από το Δήμο στοίχισε γύρω στις 300.000 ευρώ. Το κτήριο με το περιεχόμενό του ήταν ανασφάλιστο, παρότι βρίσκονταν σε επικίνδυνη ζώνη. Έτσι τώρα για να ανακατασκευαστεί πρέπει το καταχρεωμένο κράτος να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια, σε μια Περιφερειακή Ενότητα που μετά τον φονικό σεισμό πλήττεται από την καταστροφική φωτιά.

Σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου στο νησί διαμένουν χιλιάδες κόσμου και όπου συμπεριφορές και νοοτροπίες δεν αλλάζουν παρά τα παθήματα, να λέμε και μη χειρότερα και μακάρι όλα να γίνουν όπως πριν τους σεισμούς και τη φωτιά και ακόμα καλύτερα.

11:19:33

2016-08-11