Σύλληψη Λευκαδίτη για το σκάφος με τους μετανάστες στους Παξούς


Καλά οργανωμένο φαίνεται ότι ήταν το κύκλωμα το οποίο επιχείρησε να οδηγήσει στην Ιταλία 28 λαθρομετανάστες. Εκτός από τον χειριστή του σκάφους, ο οποίος είχε συλληφθεί μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης, το Λιμενικό προχώρησε σε μία ακόμη σύλληψη.

Πρόκειται για έναν 50χρονο από την Λευκάδα, ο οποίος είχε πιθανότατα τον ρόλο του τοπικού συντονιστή στο κύκλωμα που διακινούσε μετανάστες.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο λιμενάρχης Κέρκυρας, Σπύρος Κοντομάρης, το ταχύπλοο σκάφος στο οποίο επέβαιναν 29 άτομα, μαζί με τον χειριστή, εντοπίστηκε 30 μίλα δυτικά των Παξών.Από τις πρώτες ομολογίες των μεταναστών απέπλευσαν τα ξημερώματα από τις ακτές της Πρέβεζας, με προορισμό την Ιταλία, αλλά η μηχανική βλάβη στο σκάφος δεν τους επέτρεψε να φθάσουν στον προορισμό τους. Στην επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης του σκάφους, συμμετείχαν σκάφη του Λιμενικού από την Πρέβεζα, τη Λευκάδα, την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα.

Η επιχείρηση διάσωσης

Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού, στις 6:30 το πρωί, η Άμεση Δράση στην Πρέβεζα, έλαβε κλήση για βοήθεια σκάφους που κινδύνευε και βρισκόταν ανοικτά της Πάργας, από κάποιον άγνωστο άνδρα, ο οποίος είπε "help Πάργα".
Αμέσως, ενημερώθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων και ξεκίνησε η επιχείρηση. Από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, έγινε γνωστό στους αρμόδιους, ότι η κλήση στην Άμεση Δράση της Πρέβεζας, έγινε από την περιοχή ανάμεσα σε Πάργα και Αντίπαξους.

Στην Ηγουμενίτσα


Στο Λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης με πλωτά σκάφη του Λιμενικού, οι 29 μετανάστες και ο 69χρονος Έλληνας χειριστής του ταχύπλοου που έμεινε ακυβέρνητο περίπου 30 μίλια δυτικά των Παξών, στα διεθνή ύδατα.
Πρόκειται για 20 άνδρες, έξι γυναίκες και τρία παιδιά, από Σομαλία, Αφγανιστάν, Ιράν, Ιράκ και Παλαιστίνη, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Ορισμένοι από τους μετανάστες είχαν έγγραφο ασύλου, ενώ οι υπόλοιποι υπηρεσιακά σημειώματα.


Οι 28 αλλοδαποί, πιθανότατα είχαν μεταφερθεί από την Αθήνα οδικώς σε κάποια απόμερη παραλία της Πρέβεζας.

Από κει τους παρέλαβε το σκάφος για να τους μεταφέρει στην Ιταλία.

Κοντά στους Παξούς όμως υπέστη βλάβη με αποτέλεσμα να στηθεί επιχείρηση για την διάσωσή τους.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας και αναμένεται να αναχωρήσουν στο σύνολό τους τις επόμενες ώρες.

Με πληροφορίες από epiruspost.gr & corfupress.com

12:49:09

2016-09-02