Α. Τσίπρας:Τον Μάρτιο του 2017 σε λειτουργική κυκλοφορία η Ιόνια Οδός, τον Αύγουστο του ίδιου έτους σε πλήρη λειτουργία

Τον Μάρτιο του 2017 θα δοθεί σε λειτουργική κυκλοφορία η Ιόνια Οδός, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους θα δοθεί σε πλήρη λειτουργία το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου.

Αυτή ήταν η εξαγγελία που έκανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το απόγευμα της Παρασκευής επισκέφθηκε τα έργα της Ιόνιας στην σήραγγα της Κλόκοβας.

Στο κυβερνητικό κλιμάκιο συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επαναδιαπραγμάτευση των τεσσάρων οδικών αξόνων, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε όφελος 764 εκατομμυρίων ενώ 230 εκατομμύρια ήταν το όφελος από την Ιόνια Οδό και 172 εκατ. ευρώ από την Ολυμπία οδό.

«Η Ιόνια οδός έπρεπε να είχε γίνει πριν πολλά χρόνια. Η ολοκλήρωση της την επόμενη χρόνια θα αλλάξει τον οδική χάρτη της χώρας και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τη ζωή στη Δυτική Ελλάδα» είπε ο Πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι «τον Μάρτιο του 2017 το σύνολο του έργου της «Ιόνιας Οδού» παραδίδεται σε λειτουργική κυκλοφορία και λίγους μήνες αργότερα τον Αύγουστο του 2017 σε πλήρη λειτουργία».

Η πρόοδος κατασκευής της «Ιόνιας Οδού» ανέρχεται σήμερα πάνω από το 80%, (πρόοδος του έργου μέχρι και Ιούλιο 2016: 81,26 %). Για να ολοκληρωθεί το έργο έχει ήδη προχωρήσει η μίσθωση 1.746 στρεμμάτων γης από 363 ιδιοκτήτες των οποίων οι απαλλοτριώσεις εκκρεμούσαν. Επιπλέον υπάρχει επιτάχυνση των αρχαιολογικών ανασκαφών και των εργασιών μεταφοράς των δικτύων κοινής ωφέλειας.



Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε τις δυο σήραγγες της παράκαμψης στο Δερβένι Κορινθίας και τη νέα γέφυρα διέλευσης από τον ποταμό Δερβένι, τα οποία αποτελούν τμήματα της «Ολυμπίας Οδού» που παραδίδονται στη κυκλοφορία.

Πρόκειται για δύο σήραγγες, μήκους 670 και 450 μέτρων έκαστη, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και σε ένα πολύ δύσκολο σημείο, όπως εξήγησαν στον πρωθυπουργό οι τεχνικοί του έργου, διότι στην απόληξή τους θα περνά κάτω από το δρόμο η σιδηροδρομική γραμμή.

Αναφερόμενος στα έργα των οδικών αξόνων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι έργα που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και συμβάλλουν πάρα πολύ, στην αναπτυξιακή προοπτική της δυτικής Ελλάδας, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις από προηγούμενες κυβερνήσεις, ώστε η χρήση των οδικών αξόνων να μην έχει απαγορευτικό κόστος για τους πολίτες. Συμπλήρωσε ότι σταδιακά θα μπούμε στη λογική των αναλογικών διοδίων.

Τέλος ο Αιτωλοακαρνάνας υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θέλω να κάνω μια κατάθεση ψυχής. Επί 18 χρόνια, σχεδόν κάθε Παρασκευοσαββατοκύριακο, έκανα αυτή τη διαδρομή και κάθε φορά που ξεκινούσα σκεφτόμουν αν θα γυρίσω στο σπίτι μου. Μιλάμε για ένα δρόμο σφαγείο. Χύθηκε πολύ αίμα σε αυτό το δρόμο, όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων. Επιτέλους, ύστερα από περίπου 20 χρόνια, γιατί θυμάμαι από την εποχή που εξελέγην βουλευτής, στην πρώτη συνάντηση που κάναμε με τον τότε υπουργό κ. Λαλιώτη, ξεκινούσε όλη αυτή η προσπάθεια. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους κατά καιρούς έχουν συμβάλει, έστω και με αυτή την καθυστέρηση, επιτέλους να μπορέσει και η δυτική Ελλάδα να αισθανθεί ότι είναι Ελλάδα ότι δεν μπατάρει ανατολικά και με αυτόν τον άξονα, πραγματικά ανοίγεται ο δρόμος για την ανάπτυξη στην ευρύτερη αυτή περιοχή».

Με πληροφορίες απο epiruspost  imerazante

15:19:30

2016-09-03