Πρώτο κουδούνι και για τους μαθητές της Λευκάδας

Πρώτη ημέρα στα σχολεία, ήταν η σημερινή για τους μαθητές, που αφήνουν πίσω τους πλέον την καλοκαιρινή ξεγνοιασιά και επιστρέφουν στα θρανία. Όπως πάντοτε, αυτήν την ημέρα τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός και έπειτα οι μαθητές μπήκαν στις νέες τους σχολικές τάξεις για να πάρουν τα βιβλία τους.

 

Στο 1Ο Δημοτικό σχολείο Λευκάδας, ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε στην εσωτερική αίθουσα υποδοχής του σχολείου, εξαιτίας της πρωινής αστάθειας του καιρού. Δάσκαλοι και ιερείς καλοδέχτηκαν τα παιδιά και τους ευχήθηκαν να έχουν μια καλή σχολική χρονιά.

 

Παρών στον αγιασμό ήταν ο Αναπληρωτής Διοικητής Τροχαίας κ. Επαμεινώνδας Κατωπόδης, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό πριν τη λήξη της τελετής, ευχόμενος με τη σειρά του καλή σχολική χρονιά, καλή αρχή στους μικρούς μαθητές και καλή δύναμη σε γονείς και δασκάλους για μια εποικοδομητική διδασκαλία των μαθητών. Επιπλέον υπογράμμισε τη σημασία της ασφαλούς - κατά τις υποδείξεις του κώδικα της οδικής κυκλοφορίας- μεταφοράς των παιδιών από και προς το σχολείο καθώς και στις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών.

 

 

Ο Αναπληρωτής Διοικητής της Τροχαίας μας έκανε την παρακάτω δήλωση, στην οποία επισημαίνει τη σημασία που έχει η τήρηση των κανόνων της οδικής συμπεριφοράς στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο κ Κατωπόδης δήλωσε τα εξής:

«Η σημερινή μας παρουσία στους χώρους των σχολείων κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου υποδηλώνει το αμείωτο ενδιαφέρον της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λευκάδας και του Τμήματος Τροχαίας για την ασφάλεια των παιδιών μας και ειδικά για την οδική ασφάλεια.

Έχουμε πλέον καθιερώσει αυτήν την πρώτη μας επαφή με τα παιδιά και τους γονείς, η οποία συνεχίζεται καθ` όλη την διάρκεια της σχολικής περιόδου με τη μορφή ενημερωτικών διαλέξεων και δράσεων για την ενημέρωσή τους σχετικά με την έννοια και τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς.

Στόχος μας είναι οι αυριανοί οδηγοί να αισθάνονται την αστυνομία δίπλα τους και τον τροχονόμο τον άνθρωπο ο οποίος θα τους ενημερώνει για τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν στην καθημερινότητά τους, όταν οδηγούν ποδήλατο, όταν κινούνται στον δρόμο αλλά και όταν βρίσκονται στο αυτοκίνητο με τους γονείς τους, οι οποίοι αποτελούν και το πρότυπό τους στην οδική συμπεριφορά.

Επιπροσθέτως θα ήθελα να επισημάνω στους φίλους οδηγούς να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και ιδιαίτερα να φορούν το προστατευτικό κράνος οι δικυκλιστές και τη ζώνη ασφαλείας οι οδηγοί και οι επιβάτες των αυτοκινήτων, που καθημερινά αποδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι στην πρόσληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Θα θέλαμε να ευχηθούμε καλή σχολική χρονιά και όλοι μαζί να κάνουμε ό,τι περισσότερο και καλύτερο μπορούμε για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων».

 

Επιπρόσθετα από την Τροχαία Λευκάδας διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια σε γονείς έξωθεν των σχολικών κτηρίων που ενημερώνουν βασικούς κανόνες οδικής συμπεριφοράς για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών τους στα σχολεία.

Το μήνυμα του Δημάρχου Λευκάδας, Κ. Δρακονταειδή για την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρει:

«Το κουδούνι σήμερα χτυπάει για πρώτη φορά σημαίνοντας την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Εύχομαι ολόψυχα στους μαθητές και τις μαθήτριες του Δήμου μας μια χρονιά γεμάτη γνώση, δημιουργία, φαντασία και καλά αποτελέσματα. Δίπλα τους, όπως κάθε χρόνο, θα βρίσκονται οι πολύτιμοι συνοδοιπόροι τους στο ταξίδι της γνώσης, δάσκαλοι και καθηγητές, όπως φυσικά οι οικογένειές τους.
Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά με περισσότερα ή λιγότερα προβλήματα αφού η δημόσια εκπαίδευση βρέθηκε για δεκαετίες στο περιθώριο των κυρίαρχων πολιτικών. Φέτος, τα έστω μικρά βήματα προς το `αυτονόητο`, να υπάρχουν βιβλία και να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των κενών θέσεων, πρέπει να επιταχυνθούν και να πολλαπλασιαστούν ώστε η εκπαιδευτική κοινότητα να εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα, με το κατάλληλο δυναμικό και ένα αξιοπρεπές επίπεδο υποδομών, για να επιτελέσει το σπουδαίο ρόλο της.
Ο Δήμος μας στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του και των μικρών του δυνάμεων βρίσκεται στο πλευρό των σχολικών κοινοτήτων.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνουν πάρα πολλά ακόμη ώστε να εξασφαλιστεί στην πράξη ποιοτική, δημόσια και πραγματικά δωρεάν εκπαίδευση στη χώρα μας. Κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θέλει αποφασιστικότητα, επιμονή και συλλογική διεκδίκηση.
Καλή σχολική χρονιά στους μαθητές, δάσκαλους και καθηγητές, καλή δύναμη στις οικογένειές τους.»

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη  Λευκάδας, Θ. Χαλικιά για την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρει:

Αγαπητοί  μαθητές,

Σήμερα ξεκινά μια νέα σχολική χρονιά με φιλοδοξίες, όνειρα αλλά και προβλήματα άλλοτε περισσότερα και άλλοτε λιγότερα, αποτέλεσμα μιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που επηρεάζει αρνητικά και την παιδεία.

Εσείς, όμως, με την καθοδήγηση και τη βοήθεια των καθηγητών σας οι οποίοι παρά τις δυσκολίες επιτελούν άριστα το καθήκον τους αλλά και την συμπαράσταση των οικογενειών σας θα έχετε την ευκαιρία να θέσετε τους στόχους σας, να οργανώσετε τις δραστηριότητές σας στην προσπάθεια να εκπληρώσετε τα όνειρά σας και να πετύχετε τους στόχους αυτούς.

Από την μεριά της Π.Ε. Λευκάδας θα βοηθήσουμε ώστε να γίνει η καθημερινότητα στο σχολείο σας πιο ευχάριστη, βοηθώντας σε θέματα υποδομών αλλά και όπου αλλού έχουμε αρμοδιότητα και υπάρξει ανάγκη.

Καλή σχολική χρονιά, δημιουργική, με δύναμη και υγεία για όλους τους μαθητές, γονείς και κηδεμόνες αλλά και τους συναδέλφους μου εκπαιδευτικούς!

 

 

13:27:36

2016-09-12