Kαταστροφές από το νέο κύμα κακοκαιρίας-Ανεμοστρόβιλος «σάρωσε» τη Ζάκυνθο

 

Νέο κύμα σφοδρής κακοκαιρίας, το δεύτερο μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, πλήττει από τα ξημερώματα πολλές περιοχές της χώρας. Ηδη μεγάλες καταστροφές από τις ισχυρές καταιγίδες καταγράφονται σε Πάτρα, Πύργο, Αμαλιάδα και Ναύπακτο.

Η ισχυρή βροχόπτωση ξεκίνησε στην Πάτρα λίγο μετά τις 6.30 σήμερα το πρωί. Μέχρι τις 7.10 η πυροσβεστική είχε δεχτεί δέκα κλήσεις για πτώσεις δέντρων στην παραλιακή ζώνη από την Ηρώων Πολυτεχνείου μέχρι του Μουρτά, είτε πάνω σε αυτοκίνητα είτε στο οδόστρωμα. Στις 8.15 οι κλήσεις για πτώση και κοπή δέντρων είχε ανέβει στις 25 ενώ σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος στου Ρωμανού και σε άλλες περιοχές. Ενδεικτικά δέντα έοεσαν στην Ηρώων Πολυτεχνείου στην Κωνσταντινουπόλεως, στη Σμύρνης και στην Παντοκράτορος κ.α. Σε κάποιες περιπτώσεις τα δέντρα κατέληξαν πάνω σε αυτοκίνητα.

Αρκετά προβλήματα με το πρώτο πέρασμα της καταιγίδας και στον νομό Ηλείας. Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν μεγάλες περιοχές και έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Οι πρώτες πληροφορίες απο την Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρουν αρκετές κλήσεις στις περιοχές Πύργου και Αμαλιάδας για πτώσεις δέντρων. Στην ΕΟ Πατρών - Πύργου στο ύψος των Σαβαλίων υπήρξε αναφορά και για ζημιές σε οχήματα, σύμφωνα με το ilialive.gr

Στην εθνικό οδό

Στην εθνικό οδό

Επίσης αναφορές για πτώσεις δέντρων υπάρχουν για την περιοχή Βούναργο, Χανάκια, Κατάκολο, Παλαιοβαρβάσαινα. Πιθανοτατα να πέρασε ανεμοστρόβιλος αλλά δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένες αναφορές για το φαινόμενο.

Πανικός επικράτησε τα ξημερώματα στο παζάρι της Αμφίκλειας στη Φθιώτιδα, όταν η βροχή και ο δυνατός αέρας έκανε άνω - κάτω το χώρο όπου έχει στηθεί η εμποροπανήγυρη, που ξεκίνησε την Κυριακή και θα τελειώσει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου.

Πολλές από τις παράγκες δεν άντεξαν και έπεσαν.

Το πρωί διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου για λόγους ασφαλείας. Πτώσεις δένδρων τα ξημερώματα στην Εθνική Οδό Αντιρρίου Ιωάννινων στο ύψος των Ολύμπους πλάζα. Επίσης έχουν αναφερθεί ζημιές στις παραλίες Γριμπόβου και Ψανής.

Συγκεκριμένα στη παραλία της Ψανής έχουν  γίνει ζημιές στα σκίαστρα και τραπεζοκαθίσματα είναι διάσπαρτα στο δρόμο και στη παραλία. Στο Γρίμποβο έχουν σπάσει παμπρίζ από δύο αυτοκίνητα από πτώση πιθανόν σοφά από οικεία.

Χρειάζεται προσοχή διότι λόγω των ισχυρών ανέμων έχουν αναποδογυρίσει κάδοι απορριμάτων σε διάφορα σημεία. Αυτή την ώρα συνεργεία του Δήμου Ναυπακτίας βρίσκονται στις περιοχές που έχουν προβλήματα. Ζημιές έχουν γίνει σε πάρα πολλές τέντες καταστημάτων.

thetoc.gr

Ανεμοστρόβιλος «σάρωσε» τη Ζάκυνθο | Ζημιές σε πόλη, Σκουλικάδο και Αλυκές (φωτο)

1

Ένα σπάνιο αλλά όχι ασυνήθιστο και εντυπωσιακό φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να δουν σήμερα το ξημέρωμα οι κάτοικοι και οι τουρίστες της Ζακύνθου. Πρόκειται για ένα ανεμοστρόβιλο που «σάρωσε» την περιοχή των Αλυκών και το οποίο όχι απλά και μόνο θαυμασαν, αλλά φρόντισαν και να το απαθανατίσουν.
Ωστόσο, μεγάλα ήταν και τα προβλήματα που προκάλεσε στο νησί με αποτέλεσμα να χρειαστεί η άμεση επέμβαση των συνεργείων της ΔΕΔΔΗΕ και της Πυροσβεστικής.
Ειδικότερα, ξερίζωσε δέντρα, έκοψε κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος ενώ σήκωσε στέγες, τσίγκους και άλλα ελαφριά υλικά από καταστήματα. Στο σημείο βρέθηκαν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές και ένα πυροσβεστικό όχημα που χρειάστηκε να κόψει δέντρα. Επίσης, πέρασε και από το Σκουλικάδο, ξεριζώνοντας δέντρα και σηκώνοντας σκεπές στάβλων και αγροκτημάτων χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς. Υλικές ζημιές από τους δυνατούς ανέμους προκλήθηκαν και στην πόλη, ενώ διακοπή στην ηλεκτροδότηση αντιμετώπισαν στον Αγαλά, τη Λιθακιά και το Βασιλικό.

2

Η ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Πελοποννήσου πλήττεται πιο συχνά από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας από ανεμοστρόβιλους, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να κάνουν λόγο για ελληνικό "Τρίγωνο των Βερμούδων". Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει εδώ και αρκετά χρόνια καταδεικνύουν πως σε αυτή τη ζώνη υπάρχει ένας εκρηκτικός συνδυασμός μετεωρολογικών φαινομένων τα οποία δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες εμφάνισης ισχυρών ανεμοστρόβιλων. Συνεπώς, τέτοια φαινόμενα θα κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους τα επόμενα χρόνια.

ΦΩΤΟ: Ν. ΜΟΥΣΟΥΡΑΣ

imerazante.gr

10:51:46

2016-09-19