Λευκάδα και Ζάκυνθος μπαίνουν στην Ασιατική αγορά

Στην αδελφοποιημένη με τη Λευκάδα πόλη Zhoushan της Κίνας, βρίσκεται από προχθές το βράδυ αντιπροσωπεία από τη Λευκάδα  προκειμένου να εκπροσωπήσουν το νησί μας στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση και το Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό των Νησιών που γίνεται εκεί, έπειτα από την επίσημη πρόσκληση του Δήμου της Zhoushan

Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο Δήμαρχος Κ. Δρακονταειδής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Γ. Γεωργάκης, το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Ε. Ζουριδάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Νομού Λευκάδας Δ. Γαζής, ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας Μανώλης Θερμός, ο Επιχειρηματίας και Τουριστικός Πράκτορας Π. Γαντζίας, η Σύμβουλος του Δημάρχου και Προϊσταμένη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ι.Φίλιππα, η Γ. Γράψα Στέλεχος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου και ο Ειδικός Σύμβουλος Τουρισμού για τον Συντονισμό της Συμμετοχής στην Τουριστική Έκθεση και το Συνέδριο Χ. Πετρέας.

Το προφίλ του Κινέζου επισκέπτη

Η νέα αγορά που ανοίγεται από την Κίνα δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα νέο είδος επισκέπτη που δεν θυμίζει σχεδόν σε τίποτα τον Ευρωπαίο. Ο Κινέζος ερχόμενος στην Ελλάδα κάνει ένα πολύ μεγάλο πολιτισμικό άλμα, ενώ δεν αναζητά διακοπές αναψυχής σε εξωτικές παραλίες -τις έχει άλλωστε πολύ κοντά του, στον Ειρηνικό. Θέλει να γνωρίσει την αρχιτεκτονική, τη γαστρονομία, τα αξιοθέατα, την ιστορία, τη θρησκεία και γενικά τον πολιτισμό. Ο μέσος όρος παραμονής του σε μια πόλη ή σε ένα νησί είναι 3 μέχρι 4 ημέρες, αφού "πετάγεται" διαρκώς από πόλη σε πόλη ή από νησί σε νησί -τα λεγόμενα "island hopping" και "city hopping". Είναι κατά βάση εύποροι, ταξιδεύουν μεμονωμένα και όχι με πακέτα all-inclusive.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η  Λευκάδα το νησί των ποιητών με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση που έχει σημαντικά ιστορικά και θρησκευτικά  μνημεία, πρέπει να αναδείξει καλύτερα αυτές τις δυνατότητες της, καθώς και να επιλύσει σημαντικά κυκλοφοριακά και οργανωτικά προβλήματα, αν θέλει  να έχει επιτυχία στην προσέλκυση Κινέζων τουριστών και όχι μόνο. Αλλιώς υπάρχει η πιθανότητα, το `πολιτισμικό άλμα` που επιχειρούν οι συμπαθείς Ασιάτες να μετατραπεί σε `πολιτισμικό σοκ` για ορισμένους από αυτούς, αν δουν ας πούμε την κατάσταση που επικρατεί τώρα σε ορισμένα μνημεία του νησιού(δείτε εδώ και εδώ), καθώς και την κυκλοφοριακή συμφόρηση της Λευκάδας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιούλιου και τον Αύγουστο, κάτι που για τον τουρισμό του νησιού δεν θα είναι καλό. Αυτή η κατάσταση δεν είναι ούτως ή άλλως θετική για την τουριστική εικόνα του νησιού, και έχει ως αποτέλεσμα την εποχή που η Λευκάδα δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες να δημιουργούνται και τα μεγαλύτερα προβλήματα, που μεταφράζονται σε περισσότερα παράπονα από μια μερίδα επισκεπτών που δεν μένουν ικανοποιημένοι `συνολικά` απο τη διαμονή τους. Έχοντας πλέον οι πολίτες τα κοινωνικά δίκτυα στην διάθεση τους μπορούν να διαδώσουν την δυσφορία τους, δυσφημίζοντας έτσι τη Λευκάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Ανεξάρτητα όμως των προβλημάτων, που κάθε περιοχή έχει, η Λευκάδα, το νησί των θρύλων της μυθολογίας, το νησί των ποιητών και των παραδόσεων που η ιστορία της  χάνεται στα βάθη των αιώνων, πρέπει να αναζητεί καινούργιες τουριστικές αγορές , καθώς αποτελεί έναν ξεχωριστό ταξιδιωτικό προορισμό, με μεγάλες προοπτικές βελτίωσης προς το καλύτερο. Οι `δρόμοι της Ανατολής`, η υπερδύναμη Κίνα και η Ιαπωνία, όπου η χάρη της Λευκάδας μέσω του Λευκάδιου Χέρν αρχίζει και διαδίδεται  περισσότερο τα τελευταία χρόνια, μπορούν να αποτελέσουν τουριστικό στόχο της  Λευκάδας και των νησιών του Ιονίου, ειδικά αν υλοποιηθεί η σύνδεση μεταξύ τους με υδροπλάνα. Η Λευκάδα επίσης πρέπει να πούμε, ότι ευνοείται λόγω εύκολης οδικής πρόσβασης για συνδυασμό διακοπών με την αρχαία Νικόπολη και άλλους σημαντικούς Ιστορικούς και Πολιτιστικούς προορισμούς στην Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία.

Μερικές σχετικές Kινέζικες παροιμίες, που βγάζουν σοφία, λένε:

Αν δεν θέλεις να το μάθει κανείς, μην το κάνεις.

Καλύτερα ν` ανάψεις ένα κερί, από το να καταριέσαι το σκοτάδι.

Μη φοβάσαι αν προχωρείς αργά. Να φοβάσαι αν μένεις ακίνητος

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις.

Λευκάδα (φωτογραφία Θεοδώρας Γεωργάκη )


Συναντήσεις  της αντιπροσωπέιας του Δήμου Λευκάδας στη Σανγκάη

Το πρωί της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Σανγκάη, με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Σαγκαη, κ. Βασίλη Ξηρό και τον Πρόξενο για Οικονομικά και Εμπορικά Θέματα κ. Δημήτριο Μίχα, από τους οποίους ενημερώθηκε σχετικά με τις επιλογές και προτιμήσεις των Κινέζων τουριστών γενικώς αλλά και ειδικώς αυτών που έρχονται στην Ελλάδα, καθώς και γενικότερα από τις προοπτικές Ελληνο-Κινεζικών συνεργασιών.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση της αντιπροσωπείας με εκπροσώπους από κινέζικα τουριστικά γραφεία που εδρεύουν στην Σαγκάη και ήδη δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Στην συνάντηση, αφού έγινε μία μικρή εισήγηση περιγραφή της Λευκάδας από τον κ. Δήμαρχο, προβλήθηκε και μικρό video που ειδικά ετοιμάστηκε για τον σκοπό αυτό. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τους τουριστικούς πράκτορες, σχετικώς με το είδος των προσφερόμενων από την Λευκάδα τουριστικών προϊόντων, χαρακτηριστικών και υπηρεσιών, ειδικού ενδιαφέροντος για τους Κινέζους. Επισημάνθηκε ότι πρέπει η Λευκάδα να προσφέρει κυρίως βραχυχρόνια πακέτα επισκέψεων, που να συνδυάζονται με την επίσκεψη της Αθήνας ή και άλλων γνωστών και ζητούμενων από τους Κινέζους, περιοχών της Ελλάδος, καθώς και η ένταξη στην προσφορά, ημερήσιων εκδρομών από την Λευκάδα σε διεθνούς αναγνώρισης Ελληνικά αξιοθέατα.

Ο Γενικός Πρόξενος, στο καλωσόρισμα του προς την αντιπροσωπεία δήλωσε ότι ακόμη είναι λίγες οι περιοχές της Ελλάδας που έχουν πραγματοποιήσει αποστολές προς την Κίνα για την προσέλκυση τουριστών, και επισήμανε ότι οι συνεργασίες χρειάζονται αφενός για να δημιουργηθεί μια προσωπική σχέση εμπιστοσύνης και αφετέρου για να υπάρξουν συγκεκριμένα πακέτα προσφορών, τα οποία να βασίζονται σε εξειδικευμένα αξιοθέατα και χαρακτηριστικά του νησιωτικού συμπλέγματος της Λευκάδας, ενώ αναφέρθηκε και στις διεθνείς προοπτικές της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης της Ελλάδας από Κινέζους τουρίστες, που έχουν υπερβεί τις 100.000 κατ` έτος, τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι τουριστικοί πράκτορες που συμμετείχαν στην συνάντηση, στους οποίους περιλαμβάνονταν και τα δύο μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία της Σαγκάης, ως προς διακίνηση Κινέζων προς το εξωτερικό, (C-Trip και U-Tour), που ζήτησαν διευκρινήσεις για τις δυνατότητες καταλυμάτων διαμονής, για τα τοπικά προϊόντα της Λευκάδας, και στοιχεία της προσβασιμότητας και της μεταφορικής επικοινωνίας με γειτονικά νησιά για να μπορεί να αναπτυχθεί η συνδυασμένη επίσκεψη.

Και ο Δήμος Ζακύνθου στην Κίνα

Στην πρωτεύουσα του Κινέζικου νησιώτικου Αρχιπελάγους, βρίσκεται επίσης για το Συνέδριο και την έκθεση υουρισμού  αντιπροσωπεία από τον Δήμο Ζακύνθου που απαρτίζεται από τον Δήμαρχο του νησιού, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού της Ζακύνθου. Μέσω της έκθεσης και του συνεδρίου τα δύο νησιά του Ιονίου επιχειρούν να μπουν στην Ασιατική αγορά, κυρίως του τουρισμού αλλά και του εμπορίου.

"Θέλω να τονίσω πως στον τόπο μας υπάρχει αύξηση τουριστών από την Κίνα και την Κορέα. Εξαιτίας αυτής της ανόδου η Ολυμπιακή έχει βάλει τρία δρομολόγια ημερησίως, από ένα που είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια", δήλωσε ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Κολοκοτσάς και πρόσθεσε πως "μια Δημοτική Αρχή εκτός από τα ζητήματα της καθημερινότητας, θα πρέπει να φροντίζει για την προβολή του τόπου μας στο εξωτερικό και για την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος".

Επειδή, ωστόσο, λέγονται πολλά για αυτό το ταξίδι που πραγματοποιεί η αντιπροσωπεία του νησιού μας και επειδή, όπως ισχυρίζεται ο Δήμαρχος, τα περισσότερα από αυτά είναι αισχρά ψεύδη, αναφέρει "πως το μόνο κόστος που καλύπτει ο Δήμος είναι τα αεροπορικά μας εισιτήρια. Η διαμονή μας εκεί έχει τακτοποιηθεί από τους Κινέζους. Και εμείς, όλο αυτό το διάστημα, έχουμε φιλοξενήσει πολλές δημοσιογραφικές αποστολές με τη Ζάκυνθο να φιγουράρει στα καλύτερα ΜΜΕ ανά τον κόσμο. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αδιαφορώντας για ψιθύρους ή κραυγές που μόνο στόχο έχουν το πισωγύρισμα της Ζακύνθου, τη μη ανάπτυξή της και την απομόνωσή της"!

18:49:58

2016-09-21

 

 

Με πληροφορίες από imerazante.gr