Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ανεμοστρόβιλων στο Ιόνιο

 

`Τα τελευταία 10χρόνια υπάρχει μια αύξηση της συχνότητας της εμφάνισης των ανεμοστρόβιλων και διερευνάται αν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που έχει επιδεινώσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα` επισημαίνει ο καθηγητής Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας Παναγιώτης Νάστος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Ζακύνθου Ερμής, υποστηρίζοντας πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη καταγραφή του φαινομένου που οφείλεται στην ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη αφού σχεδόν όλοι έχουν τη δυνατότητα μέσω ενός κινητού τηλεφώνου να αποτυπώσουν το φαινόμενο και να το διαδώσουν έπειτα μέσω του διαδικτύου. Οι ανεμοστρόβιλοι είναι φαινόμενα βίαια και ακραία που συναντώνται σε όλες τις Ηπείρους αλλά με διαφορετική συχνότητα λέει ο καθηγητής. Σύμφωνα με τον κ. Νάστο η εγκατάσταση ενός σύγχρονου ραντάρ, το κόστος του οποίου όμως ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, σίγουρα θα βοηθούσε την καλύτερη δυνατή παρατήρηση αλλά και πρόβλεψή του!

`Αναφορές για ανεμοστρόβιλους υπάρχουν τόσο στην Οδύσσεια του Ομήρου, όσο και στα Μετεωρολογικά του Αριστοτέλη, από τι 450 π.Χ. Η πρώτη αναφορά στην Ελλάδα είναι από το 1709 στην Κέρκυρα, ενώ ένας καταγεγραμμένος θανατηφόρος σίφουνας ήταν το 1934 στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας» σημείωσε ο κ. Νάστος. Να πούμε ότι ο μεγάλος ανεμοστρόβιλος που δημιουργήθηκε τότε στη θαλάσσια περιοχή της Ιθάκης, εισχώρησε στην Αιτωλοακαρνανία, στην περιοχή του Αστακού, και προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 40.

Ο καθηγητής Κλιματολογίας συνέχισε στη συνέντευξη του λέγοντας,  πως όλα αυτά αποτέλεσαν κίνητρο για το Εργαστήριο Κλιματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών να ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια καταγραφής ανεμοστρόβιλων στον Ελλαδικό Χώρο από το 2007 και μετά. Εξετάζοντας την μέση ετήσια συχνότητα από το 1709 μέχρι το 2010, έχουμε περίπου δύο γεγονότα το χρόνο στον Ελλαδικό Χώρο και από το 1910 μέχρι το 2010 έχουμε 5 γεγονότα το χρόνο, ενώ την τελευταία δεκαετία, 48 γεγονότα το χρόνο! Σίγουρα συμβάλει η κλιματολογική αλλαγή, αλλά έχει να κάνει και με την ανάπτυξη του διαδικτύου» τόνισε, σημειώνοντας πως τα φαινόμενα εμφανίζονται κυρίως το Φθινόπωρο και ο κυριότερος μήνας εμφάνισής τους είναι ο Σεπτέμβρης. Η περιοχή όπου το εργαστήριο έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό ανεμοστρόβιλων είναι η Κέρκυρα και αμέσως μετά ακολουθεί η περιοχή της Ζακύνθου και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

«Η αιτία έχει να κάνει με την αστάθεια του κλίματος και μια απότομη διαφορά της θερμοκρασίας. Πρόκειται για περιοχές όπου δέχονται τα πρώτα συστήματα από τα δυτικά και τις αλλαγές από τη ζέστη στο κρύο. Προχωρώντας σε μια περίοδο όπου το κλίμα αλλάζει συνεχώς, τέτοια φαινόμενα θα είναι όλο και πιο συχνά. Δεν είναι μη φυσιολογικά φαινόμενα αλλά δεν τους δίνουμε τη σημασία που θα έπρεπε. Νομίζαμε ότι συνέβαιναν για παράδειγμα μόνο στην Αμερική» συμπλήρωσε.

Στόχος του Εργαστηρίου είναι η δημιουργία μιας εθνικής βάσης ακραίων καιρικών φαινομένων που θα αξιοποιείται από τοπικές κοινωνίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασία και όχι μόνο. Τέλος ο κ. Νάστος αναφέρθηκε στο σχεδιασμό συνεργασίας με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και το Τμήμα Περιβάλλοντος για την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων ενώ σημείωσε πως οι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να μάθουν να ζουν με το φαινόμενο των ανεμοστρόβιλο και να παίρνουν τα μέτρα τους! «Όταν υπάρχει προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα οι πολίτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και για αυτά τα φαινόμενα που διαρκούν λίγα λεπτά και επηρεάζουν μια περιοχή κάποιων μέτρων» κατέληξε.

 

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011:Νεκρός Γάλλος τουρίστας από ανεμοστρόβιλο στη Λευκάδα

Το δυνατό μπουρίνι στο Βλυχό προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην περιοχή. Τα σκάφη που βρίσκονταν στο καρνάγιο ανατράπηκαν, ενώ πολλές από τις βάρκες που ήταν δεμένες στο λιμάνι "βγήκαν" στη στεριά. Από την κακοκαιρία πνίγηκε ένας 60χρονος Γάλλος, ο οποίος ανασύρθηκε αναίσθητος από τη θάλασσα. Ο άτυχος τουρίστας την ώρα του ανεμοστρόβιλου βρισκόταν μαζί με την σύζυγό του πάνω σε ένα σκάφος. Στον κόλπο του Βλυχού κινδύνευσαν και δυο Βρετανοί τουρίστες, όταν το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν, πήρε κλίση λόγω εισροής υδάτων όμως κατάφεραν βγουν στην ακτή.

 

 


Ανεμοστρόβιλος στην παραλία «Εγκρεμνοί» Λευκάδας την Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009 που κατέγραψαν Γάλλοι τουρίστες

 

00:19:14

2016-09-23