200.000 ευρώ για την ανασκαφή & ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Λευκάδας

Δελτίο Τύπου από την ΠΙΝ για την ανασκαφή & ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Λευκάδας:

 

Προγραμματική σύμβαση για ανασκαφή & ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Λευκάδας υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

 

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Λευκάδας, για το έργο της ανασκαφής και ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Λευκάδας, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Στόχος του προγράμματος αποτελεί σε πρώτη φάση ο καθαρισμός, η ανασκαφή, η αποτύπωση και η ανάδειξη της θέσης του αρχαίου θεάτρου της αρχαίας Λευκάδας, το οποίο βρίσκεται στη βορειοανατολική πλαγιά του μεσαίου λοφίσκου του "Κούλμου", όπου διαμορφώνεται αμφιθεατρικό κατωφερές κοίλωμα που απολήγει σε ένα επίμηκες επίπεδο τμήμα.

Οι γνώσεις για το αρχαίο θέατρο της πόλης ήταν περιορισμένες καθώς η ύπαρξή του δεν αναφέρεται καθόλου στις αρχαίες πηγές. Στις αρχές του 20ου αιώνα είχε πραγματοποιηθεί ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα υπό τη διεύθυνση του Γερμανού αρχαιολόγου E. Kruger, συνεργάτη του W. Dorpfeld στην εν  λόγω τοποθεσία. Τα αποτελέσματα της ανασκαφής δεν δημοσιεύτηκαν διεξοδικά, αλλά στα ανασκαφικά ημερολόγια και σχέδια αναφέρεται ο εντοπισμός στοιχείων που σχετίζονται με το αρχαίο θέατρο. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας πραγματοποίησε πρόσφατα δοκιμαστικές τομές, με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Λευκάδας, οπότε και αποκαλύφθηκαν σειρές εδράνων , λαξευμένες στον βράχο, σε κακή κατάσταση, στοιχεία της ορχήστρας και αναλημματικοί τοίχοι. Προς το παρόν οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες του μνημείου παραμένουν άγνωστες.

Ταυτόχρονα για τις εργασίες στο θέατρο θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός και αποτύπωση ναόσχημου κτιρίου και λοιπών αρχιτεκτονικών καταλοίπων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του θεάτρου.

Για όλες αυτές τις εργασίες απαιτούνται μια σειρά συντονισμένων ενεργειών. Βασικός στόχος είναι η προστασία του μνημείου από φυσικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες που προκαλούν τη βαθμιαία φθορά του.

Για το σχεδιασμό και την εκτέλεση των προβλεπόμενων επεμβάσεων απαιτείται η συγκρότηση διεπιστημονικής ομάδας, η οποία θα εκπονήσει μια σειρά μελετών και εργασιών.

17:04:31

2016-10-03

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

1. Εκτεταμένες αποψιλώσεις και καθαρισμός του χώρου του αρχαίου θεάτρου καθώς και ανασκαφική έρευνα.

2. Μελέτη αποτύπωσης, τοπογράφησης του αρχαιολογικού χώρου και του αρχαιολογικού υλικού.

3. Πλήρης φωτογραφική τεκμηρίωση και αεροφωτογράφηση.

4. Σήμανση - ενημερωτικές πινακίδες.

 

Η ισχύς της προγραμματικής σύμβασης ορίζεται σε 24 μήνες και φορέας υλοποίησης  του προγράμματος είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 200.000ευρώ, χρηματοδότηση που προέρχεται κατά 100.000ευρώ από πιστώσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου υπ. Αριθμ. 27-5/2016) και κατά 100.000ευρώ από πιστώσεις του Δήμου Λευκάδας.