Ένταξη των σεισμοπλήκτων στις ευπαθείς ομάδες που δικαιούνται μειώσεις προστίμων ζητεί ο βουλευτής Λευκάδας

Δελτίο Τύπου του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά σχετικά με την ερώτηση του προς τους υπουργούς Υποδομών, κ. Χρήστο Σπίρτζη και  Οικονομικών, κ.Ευκλείδη Τσακαλώτο, με την οποία ζητεί την ένταξη των σεισμοπλήκτων του Νομού Λευκάδας, στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που δικαιούνται μειώσεις προστίμων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Το δελτίο αναφέρει:

ΈΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

Tην ένταξη των σεισμοπλήκτων του Νομού Λευκάδας στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που δικαιούνται μειώσεις προστίμων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, ζητά με ερώτησή του προς τους υπουργούς Υποδομών, κ. Χρήστο Σπίρτζη και  Οικονομικών, κ.Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς.

Ειδικότερα, ο βουλευτής επισημαίνει ότι στο άρθρο 17 του ν.4178/2013,  «Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης-περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», προβλέπεται η μείωση των επιβαλλόμενων προστίμων για ρύθμιση αυθαιρέτων κατασκευών ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Αντιστοίχως, στο νέο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή  για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, στο άρθρο 87 προβλέπεται μείωση προστίμων σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως για άτομα με αναπηρία, παλλινοστούντες ομογενείς, πολύτεκνους, μακροχρόνια άνεργους κ.λ.π.

Δεδομένου ότι η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας έχει κηρυχθεί σεισμόπληκτη (ΦΕΚ 417/Β/22-02-2016) και λαμβάνοντας υπόψη τις δραματικές επιπτώσεις που είχε ο σεισμός της 17ης Νοεμβρίου 2015 για τον τοπικό πληθυσμό, όπως υπογραμμίζει ο κ. Καββαδάς κρίνεται σημαντική η τροποποίηση του άρθρου 87 του υπό κατάθεση σχεδίου νόμου, προκειμένου να περιληφθούν και οι σεισμόπληκτοι Λευκαδίτες στις πρόσθετες περιπτώσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων για τη μείωση προστίμων.

Δείτε την ερώτηση εδώ:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

1. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,

κ. Χρήστο Σπίρτζη

2. Υπουργό Οικονομικών,

κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

Θέμα: Τροποποίηση του άρθρου 87 του νομοσχεδίου «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» για την ένταξη των σεισμόπληκτων του Νομού Λευκάδος στις ευπαθείς ομάδες

 

Σε συνέχεια της ερώτησής μου με Αριθμό Πρωτοκόλλου 2936 από 05-02-2016 και στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», με το οποίο προβλέπεται νέα τακτοποίηση αυθαιρέτων, σημειώνω την ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 87, προκειμένου να ενταχθούν και οι σεισμόπληκτοι του νομού Λευκάδας στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που δικαιούνται μειώσεις προστίμων.

Ειδικότερα, με το άρθρο 17 του ν.4178/2013,  «Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης-περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιηθείς ισχύει σήμερα, προβλέφθηκε μείωση των επιβαλλόμενων προστίμων για υπαγωγή και ρύθμιση αυθαιρέτων κατασκευών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Αντιστοίχως, στο νέο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή  για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, το άρθρο 87 προβλέπεται μείωση προστίμων σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως για άτομα με αναπηρία, παλλινοστούντες ομογενείς, πολύτεκνους, μακροχρόνια άνεργους κ.λ.π.

Δεδομένου ότι με σχετική ΚΥA (ΦΕΚ 417/Β/22-02-2016) των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και όμορες περιοχές, έχουν κηρυχθεί σεισμόπληκτες και λαμβάνοντας υπόψη τις δραματικές επιπτώσεις που είχε ο σεισμός της 17ης Νοεμβρίου 2015 για τον τοπικό πληθυσμό, κρίνεται σημαντικό όπως τροποποιηθεί το άρθρο 87 του υπό κατάθεση σχεδίου νόμου, προκειμένου να περιληφθούν στις πρόσθετες περιπτώσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων για τη μείωση προστίμων και οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν κηρυχθεί σεισμόπληκτες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Προτίθεστε να προχωρήσετε σε σχετική προσθήκη στο άρθρο 87 του νέου νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, ώστε να περιληφθούν και οι κάτοικοι του νομού Λευκάδας στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες προβλέπεται η μείωση του προστίμου για αυθαίρετες κατασκευές;

 

Ο  ερωτών βουλευτής

 

 

Αθανάσιος Καββαδάς

 

22:59:33

2016-10-03