Έρχεται η γενιά των 100 ευρώ

Του Ηλία Γεωργάκη

Ερχεται η  γενιά  των 100 ευρω  την ίδια ώρα που οι   δανειστές απαιτούν και νέα μείωση στον  κατώτατο μισθό του ιδιωτικού  τομέα Πλέον,  μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας, όλο και περισσότεροι νέοι αναγκάζονται να  απασχολούνται με δουλειές του ...ποδαριού και  να δεχτούν  μισθούς -πείνας.

Τα νέα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι σήμερα κάνουν ΄`θραύση` οι φτωχοί εργαζόμενοι.Ετσι με την έκρηξη της ανεργίας η  εργασιακή «ζούγκλα» οδηγεί σε φτωχοποίηση μια ολόκληρη γενιά εργαζομένων, η προοπτική της οποίας συνοψίζεται στο τρίπτυχο: μισή δουλειά, μισός μισθός και σύνταξη 500 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας σήμερα στον ιδιωτικό τομέα  126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ. Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μικτά.Πρόκειται για εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία 2, 3 ημερών την εβδομάδα, ή ακόμη και μερικών ωρών την εβδομάδα.

Παράλληλα τα στοιχεία του μηνός Σεπτεμβρίου, από το σύστημα `Εργάνη`,`αποτυπώνουν το μέγεθος της μεγάλης ανατροπής στην απορυθμισμένη αγορά εργασίας.. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης τη διετία 2015-2016 (περίοδος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) έσπασαν το ιστορικό φράγμα του 50% και ξεπέρασαν την πλήρη απασχόληση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε το 2014 και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα την περίοδο Ιαν.-Σεπτ. 2015 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 51,50%, έναντι 48,50% της πλήρους απασχόλησης. Την αντίστοιχη περίοδο Ιαν.-Σεπτ. 2016 τα ποσοστά των ευέλικτων μορφών απασχόλησης διευρύνθηκαν ακόμη περισσότερο, φθάνοντας το 53,38%. Αντίστοιχα τα ποσοστά της πλήρους απασχόλησης υποχώρησαν περαιτέρω στο 46,62% . Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ κατά τα έτη 2012-2016 , η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 73,85%

Όπως παρατηρεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης το κλείσιμο των τραπεζών (capital controlα), η εξοντωτική αύξηση της φορολογίας, αλλά και η αύξηση των εισφορών οδήγησαν συνδυαστικά σε οικονομικό αδιέξοδο τις επιχειρήσεις και σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας ήταν δραματικές, με θύματα εργαζόμενους και ανέργους. Τη διετία 2015-2016 συντελέστηκε η μεγαλύτερη ανατροπή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης, κυριάρχησαν απόλυτα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και δημιουργήθηκε μια νέα γενιά εργαζομένων, οι "φτωχοί εργαζόμενοι" των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην  επικείμενη(Κυριακή) διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα, θα τεθεί και το θέμα του κατώτατου μισθού  που αποτελούσε για δεκαετίες αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ) και μειώθηκε με νόμο το 2012 κατά 22% έως 32%, από τα 751 ευρώ στα 586,08 για τους άνω των 25 ετών και στα 510,95 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών. Σε άλλες χώρες ο κατώτατος μισθός ορίζεται νομοθετικά, ενώ για την Ελλάδα έχει ψηφιστεί να ισχύσει κάτι αντίστοιχο, κατόπιν διαβούλευσης, από την 1/1/2017 (με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης κ.ά.).

Οι δανειστές υποστηρίζουν  ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες και προτείνουν εμμέσως την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων. Παράλληλα στο στόχαστρο μπαίνει και η κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται με τους δανειστές να αναφέρουν ότι από το 2017 ο μισθός πρέπει να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς κανένα επίδομα. Για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να αποφασίζεται από το κράτος (όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες), ενώ τονίζουν πως παρά τη μείωση του στα 586 ευρώ και στα 510 ευρώ (για τους νέους έως 25 ετών) εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες, λόγω της προσαύξησής του έως 30% από την σύνδεσή του με την προϋπηρεσία των υπαλλήλων έως τα 10 έτη. Τονίζεται ότι με βάση το μνημόνιο οι τριετίες  παραμένουν «παγωμένες»  έως το 2022 μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

16:32:35

2016-10-24