Περιφερειάρχες προς Τσίπρα: Να προστατεύσεις την πρώτη κατοικία!


Τι έγινε στη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ. Γαλιατσάτος: Μόνο θετικό του συνεδρίου η δέσμευση Κουρουμπλή για πόρους. Σπύρου: Υπαναχωρούν από την κατάργηση των Αποκεντρωμένων. Διαφοροποίηση Στραβοράβδη και Φοντάνα από το κεντρικό ψήφισμα

Με «κλου» της ημέρας, τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή να εκφράζει την χαρά του που βρίσκεται για... πρώτη φορά σε συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ο κ. Κουρουμπλής είχε παρευρεθεί και πέρσι στο συνέδριο το οποίο, μάλιστα, είχε γίνει στη σεισμόπληκτη Λευκάδα!), ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ με ψήφισμα το οποίο καλεί την κυβέρνηση να προστατέψει την πρώτη κατοικία.

Στις εργασίες εκδόθηκε ψήφισμα κατά συντριπτική πλειοψηφία, με διαφοροποίηση των περιφερειακών συμβούλων που πρόσκεινται στη Λαϊκή Ενότητα. Η διαφοροποίηση αυτή έφερε διαφοροποίηση από το κοινό ψήφισμα, για τους αντιπεριφερειάρχες Διονύση Στραβοράβδη και Γιάννη Φοντάνα!
Από τα Επτάνησα, στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκτός του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σπύρου Σπύρου (συμμετέχουν και οι δύο στο προεδρείο άλλωστε), οι αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή και Λευκάδας Θ. Χαλικιάς, οι αντιπεριφερειάρχες Αλ. Μιχαλάς, Γ. Φοντάνας, Σπ. Γαλιατσάτος και Δ. Στραβοράβδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Σπ. Βλαχόπουλος.

Οι αποφάσεις του συνεδρίου

Η συνέλευση αποφάσισε να ανταποκριθεί θετικά μεν στην πρόσκληση που απηύθυνε η κυβέρνηση -μέσω των Κουρουμπλή και Αποστόλου- για διάλογο με στόχο την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Αυτοδιοίκηση, ωστόσο επιμένει στην άρση των στρεβλώσεων που διαπιστώθηκαν στη μέχρι σήμερα εφαρμογή του. Μάλιστα, σημειώθηκε χαρακτηριστικά ότι την ώρα που θέση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων, περνά νομοσχέδιο για τις χωροταξικές αλλαγές αυτών...
Οι Περιφέρειες κρίνουν επιβεβλημένη την κατάργηση του θεσμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, σημειώνοντας ότι «όσον αφορά αποκλειστικά στον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων των ΟΤΑ Α` και Β` βαθμού, επιβάλλεται η θεσμοθέτηση ενός και μόνου, ενιαίου οργάνου».
Μάλιστα, όσον αφορά τη συζήτηση για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση που θα μπουν σε δημόσιο διάλογο, η ΕΝΠΕ αναφέρει στο ψήφισμά της ότι πρέπει να τύχει ευρύτερων συναινέσεων με κατοχύρωση της δημοκρατίας σε όλους τους θεσμούς και τους χώρους λειτουργίας της αυτοδιοίκησης με ιδιαίτερο σεβασμό στα δικαιώματα όλων αλλά και την έκφραση των πολιτικών διαθέσεων και επιλογών του λαού στη δεδομένη κάθε φορά χρονική στιγμή της κάλπης.
Τέλος, στο ψήφισμά της η ΕΝΠΕ ζητά την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας και την ορθολογική διαχείριση του ζητήματος των δανείων: «Στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από τη βαθιά κρίση που χαρακτηρίζεται από ύφεση, αποεπένδυση και καλπάζουσα ανεργία, η μεταφορά αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους πόρους στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα βοηθήσει στην ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της χώρας».

Γαλιατσάτος κατά CETA

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος, μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας για τα αποτελέσματα του συνεδρίου, επεσήμανε ότι μόνη θετική διαπίστωση ήταν η δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή για αύξηση των πόρων προς τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.
Στην τοποθέτησή του στο συνέδριο, ο κ. Γαλιατσάτος καταδίκασε το πρότυπο της συμφωνίας CETA αναφερόμενος στη σταθερή άρνηση της Βαλονίας του Βελγίου που οδήγησε, προς το παρόν, σε παύση των συνομιλιών και απομάκρυνση του κινδύνου επικύρωσης, από πλευράς Βελγίου της επικίνδυνης για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την εργασία, συνθήκης: «Το γεγονός ότι αποσοβήθηκε ο κίνδυνος δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Οφείλουμε όλοι ως ενεργοί πολίτες να ενημερωθούμε και να πάρουμε θέση για τις οικονομικές συμφωνίες που διαμορφώνουν το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενιών. Η CETA, ομοίως με την ΤΤΙΡ, θέτει ως στόχο της την ευμάρεια των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, καταστρέφοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας μας. Κατ` αναλογία στρέφεται ευθέως απέναντι στα συμφέροντα και της ομογένειας, που προόδευσε και μεγαλούργησε εκτός Ελλάδας, στηριζόμενη σε οικογενειακές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες», υπογράμμισε ο κ. Γαλιατσάτος ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να ενημερωθούν για τους όρους και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας συμφωνίας καλώντας τους να δώσουν τον αγώνα τους για να μην ισχύσει η παγκόσμια κυριαρχία των ολίγων έναντι των πολλών.

Αιχμές Σπύρου

Αναφερόμενος στις εργασίες του Συνεδρίου, το μέλος της διοίκησης της ΕΝΠΕ Σπύρος Σπύρου μίλησε στην ΕΡΤ Κέρκυρας υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση υπαναχωρεί στο θέμα της κατάργησης των Αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας παραχωρώντας αρμοδιότητες προς τους αιρετούς οι οποίες δεν συνοδεύονται πάντοτε με τους αντίστοιχους πόρους. Υπογραμμίζει δε ότι ο ρόλος της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι μόνο αναπτυξιακός.

Το κείμενο ψηφίσματος που δεν πέρασε

Ένα αναλυτικό ψήφισμα για ένα εύρος θεμάτων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατατέθηκε στη διάρκεια του Συνεδρίου της ΕΝΠΕ από στελέχη κυρίως της ΛΑΕ, συγκεντρώνοντας όμως τη μειοψηφία.
Το ψήφισμα ξεκινάει με ένα γενικό πολιτικό πλαίσιο, αναφέρεται στον «Καλλικράτη», καταθέτει θεμελιώδεις αρχές για ένα νέο πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση και προτείνει ακόμη ένα νέο χωροταξικό και θεσμικό πλαίσιο με βάση συγκεκριμένους άξονες.
Το ψήφισμα, που υπογράφεται από τους:

  • Τζόκας Σπύρος, Μέλος Δ.Σ. ΕΝΠΕ, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικόύ Τομέα Αθηνών
  • Γαβρίλης Γιώργος, Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Περιφ. Αττική
  • Κριτσωτάκης Μιχάλης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης
  • Στραβοράβδης Διονύσης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων
  • Φοντάνας Γιάννης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων
  • Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

• Χατζηλάμπρου Βασίλης, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας

 

Από την εφημερίδα CorfuPress  CORFUPRESS.GR

21:08:09

2016-10-26