«Φως στο τούνελ» του προβλήματος των απορριμμάτων της Λευκάδας

 

Θετική ανταπόκριση από όλες τις Δημοτικές παρατάξεις έλαβε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λευκάδας, η προώθηση της συνεργατικής λύσης στο θέμα των απορριμμάτων της Λευκάδας με το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας. Η συνεργασία των δύο Δήμων θα υλοποιηθεί, όταν κατασκευαστεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Λευκάδα (θα βρίσκεται στον χώρο του βιολογικού καθαρισμού και θα είναι έτοιμη μετά από 3 χρόνια αν όλα πάνε καλά), εκεί όπου εκτός από τα σκουπίδια της Π.Ε. Λευκάδας θα επεξεργάζονται και τα απορρίμματα του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας. Το υπόλειμμα της επεξεργασίας θα μεταφέρεται στον ΧΥΤΥ της Παλαίρου, εκεί όπου θα γίνουν προσπάθειες να δημιουργηθεί και νέο κύτταρο, ώστε να υπάρχει διαθέσιμος χώρος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Να θυμίσουμε ότι η συνεργασία των δύο Δήμων είχε ψηφιστεί από τα Δημοτικά τους Συμβούλια, το φθινόπωρο του 2015, όμως μετά κυρίως από αντιδράσεις στο δήμο της Αιτωλοακαρνανίας `πάγωσε` για κάποιο χρονικό διάστημα, ίσως και ελλείψει αξιόπιστου περιφερειακού και εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα.  Την εποχή εκείνη ο Δήμος Λευκάδας, στράφηκε προς την δημιουργία ΧΥΤΥ στον Αμμόκαμπο, μετά την πρόκριση της περιοχής από σχετική μελέτη του ΕΜΠ, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων της ορεινής Λευκάδας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Λευκάδας, παραβρέθηκαν o Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης και ο πρόεδρος της κοινότητας Παλαίρου κ. Σταχτιάρης, που είπαν ότι η συνέχιση της προσπάθειας για τη συνεργασία των δύο δήμων θα γίνει `σε πιο στέρεες βάσεις`, μετά την ενημέρωση που έχει γίνει στους πολίτες του δήμου τους, αλλά και την αποδοχή της συνέργειας των 2 δήμων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ένταξή της στο νέο εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα.

Όλες οι παρατάξεις του Δήμου Λευκάδας, μέσω των επικεφαλής και των ομιλητών τους, καλωσόρισαν τους αιρετούς του  Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, έκαναν λόγο για την ευρύτερη συνεργασία που πρέπει να υπάρξει μεταξύ των δύο γειτονικών δήμων, αποδέχτηκαν την συνέχιση της συνεργασίας στο θέμα των απορριμμάτων και επισήμαναν τη δέσμευση που πρέπει να γίνει, ώστε την συμφωνία να μην την αναιρέσουν επόμενες Δημοτικές αρχές, που πιθανόν να έχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα.

Παρά το `φως που φαίνεται στο βάθος του τούνελ` της επίλυσης του τεράστιου προβλήματος των σκουπιδιών της Λευκάδας, ερωτηματικό παραμένει για το τι θα γίνει μέχρι να αρχίσει να υλοποιείται η συνέργεια με το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας, δεδομένης της έλλειψης χώρου και της μεγάλης οικολογικής καταστροφής που συντελείται στον κατά ανάγκη σκουπιδότοπο, στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού (δίπλα στη Μαρίνα, σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους) όπου καταλήγουν όλα τα σκουπίδια του νησιού. Βοήθεια σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να δώσει η εφαρμογή της απόφασης των γενικών γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων και Ηπείρου(δείτε εδώ).

23:56:56

2016-11-19