Μαζί για τη Λευκάδα:Ανακοίνωση για τις αυξήσεις στα τέλη καθαριότηταςκαι ηλεκτροφωτισμού

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

«ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΑΣ» σχετικά με τις «Αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας - Ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2017 στο Δήμο Λευκάδας»

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, 18 Νοεμβρίου 2016, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε μέσω της πλειοψηφίας της να αυξήσει δραματικά τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2017, επιβαρύνοντας και άλλο τους πολίτες της Λευκάδας.

Κατά τη συνεδρίαση της 18ης Νοεμβρίου 2016, η παράταξή μας διατύπωσε ξεκάθαρα τις ενστάσεις της για τα νέα τέλη, υπογραμμίζοντας όμως ότι είναι υπέρ μιας λύσης στο θέμα των σκουπιδιών που ταλαιπωρεί την κοινωνία μας όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, η αναπροσαρμογή των τελών είναι ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο θέμα και πρέπει να αιτιολογηθεί με ακρίβεια η νέα επιβάρυνση στους δημότες, ύψους 844.672,35€!

Σύμφωνα με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής, οι αυξήσεις αρχίζουν από 20% και φτάνουν στο 46% για οικίες και επιχειρήσεις.

ΟΙΚΙΕΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Α` ζώνη

33%

46%

Β` ζώνη

26,5%

33%

Γ` ζώνη

25%

30%

Δ` ζώνη

33%

20%

Από όσα ακούστηκαν την περασμένη Παρασκευή, προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα:

Πρώτον: Πώς είναι σίγουροι οι πολίτες ότι ο δεματοποιητής θα ξεκινήσει τη λειτουργία του σε έξι μήνες, όπως λέει η Δημοτική Αρχή; Διότι από τις 7/12/2014, δηλαδή πριν δύο χρόνια, είχε πει ότι τα τεύχη δημοπράτησης του δεματοποιητή είναι έτοιμα και ότι η προμήθειά του μπορεί να γίνει άμεσα. Έχουν περάσει δύο χρόνια και ακόμα δεν έχουμε δεματοποιητή. Πώς λοιπόν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο δεματοποιητής θα λειτουργήσει σε 6 μήνες; Γιατί να βάλουμε τους δημότες στη διαδικασία να πληρώσουν επιπλέον τέλη και να επιβαρυνθούν με ποσά που αγγίζουν τα 850.000 €, χωρίς να υπάρχει δεματοποιητής;

Δεύτερον: Το λειτουργικό κόστος λειτουργίας του δεματοποιητή ανέρχεται στο ποσό των 728.272,35€. Το κοινωνικό τιμολόγιο, το οποίο δεν αναφέρει πουθενά τους σεισμόπληκτους και τους πυρόπληκτους που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί, είναι 116.400€. Το συνολικό ποσό που πρέπει να εισπραχθεί από τους δημότες είναι 844.672,35€. Ωστόσο, τα έσοδα για το 2016 ήταν 2.802.489,36€ και με αυτές τις αυξήσεις προβλέπεται να εισπραχθούν 3.969.016€. Προκύπτει δηλαδή μια διαφορά 1.166.526€!

Γιατί λοιπόν αφού θέλουμε 844.672€, ζητάμε 1.166.526€; Γιατί να πληρώσει ο δημότης επιπλέον 321.800€; Και γιατί, αντί να έχουμε επιβάρυνση 24,28€ τον τόνο, όπως καταγράφεται στη συνοδευτική έκθεση, έχουμε επιπλέον επιβάρυνση 10.72€ τον τόνο;

Τρίτον: με την προηγούμενη δημοτική αρχή, στα τέλη δημοτικής καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού υπολογίζαμε τα έσοδα από τις κολώνες της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των δημοσίων κτιρίων (όπως ΕΛΤΑ και Τράπεζες). Έσοδα που έφταναν τα 180.000 €. Αυτά βγαίνουν τώρα έξω. Γιατί αυτό; Γιατί να μην μπουν και αυτά στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ώστε να μειωθεί για όλους η επιβάρυνση;

Τέταρτον: η σημερινή Δημοτική Αρχή, όταν το 2013 ήταν στην αντιπολίτευση, έβγαζε ανακοινώσεις για τις τότε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, σημειώνοντας επί λέξει ότι: «Η Κίνησή μας θεωρεί ότι στις σημερινές συνθήκες που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι, το λιγότερο, απαράδεκτο να τους προσθέτει ο Δήμος και νέα βάρη». Σημείωνε μάλιστα ότι «Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να εξορθολογιστεί σταδιακά το σύστημα, όλων των τελών, να μειωθούν οι διαφόρων τύπων «κλοπές» και να εισπράξει περισσότερα χρήματα ο Δήμος».

Τι άλλαξε μέσα σε τρία χρόνια; Τώρα ξαφνικά δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αυξηθούν τα έσοδα του Δήμου; Μήπως τώρα είναι καλύτερες οι οικονομικές συνθήκες;

Από τα παραπάνω, ένα πράγμα είναι βέβαιο: σε μια εποχή που οι μισθοί και συντάξεις μειώνονται και οι επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης, αυτές οι αυξήσεις είναι υπερβολικές και ανεπαρκώς αιτιολογημένες.

Οι πολίτες βιώνουν σε ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες και η αναπροσαρμογή των τελών είναι ένα νέο χαράτσι που επιβαρύνει δραματικά την τσέπη τους.

Η τοπική κοινωνία είναι κάθετα αντίθετη στις αυξήσεις και εμείς είμαστε δίπλα της.

Βασίλης Αραβανής

Θανάσης Καββαδάς

Ευτύχης Ζουριδάκης

Φίλιππος Σκληρός

11:52:41

2016-11-24