Ηλεκτρονικά η ενοικίαση των παραλιών σε ιδιώτες μέσω των δήμων

Τέλος στις χρονικές και άλλου είδους καθυστερήσεις που παρατηρούνται κάθε χρόνο στην έκδοση των όρων, την προετοιμασία και τελική παραχώρηση των παραλιών μέσω των ΟΤΑ έρχεται να βάλει νομοσχέδιο. Με αυτό, που απολύτως στις απαιτήσεις του ΣτΕ, θα εξαφανιστούν οι απίστευτες εμπλοκές που κάθε καλοκαίρι προκαλούσε το υφιστάμενο καθεστώς στην ενοικίαση των αιγιαλών.

Με το νέο καθεστώς οι παραλίες θα παραχωρούνται στους ιδιώτες μέσω ηλεκτρονικού δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού πανελλήνιας εμβέλειας που θα γίνεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για όλους τους δήμους από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Ο διαγωνισμός θα υποστηρίζεται από το ίδιο μηχανογραφικό σύστημα και θα γίνεται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους για κάθε δήμο ή ευρύτερη περιοχή.

Παλιότερα, η παραχώρηση γινόταν από την Κτηματική σε επιχειρηματίες με την εντολή να μην εισπράττουν αντίτιμο για τη χρήση ομπρέλας ή ξαπλώστρας. Ωστόσο, επειδή εντοπίστηκε πως ο όρος δεν τηρούνταν, περνούσαν στην αρμοδιότητα του δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη δεν έχουν καθορισθεί τα ποσοστά των εσόδων Δημοσίου και δήμων που σήμερα είναι 30%-70%. Ωστόσο, οι σκέψεις με δεδομένο ότι με το νέο σύστημα η διαδικασία θα εξορθολογιστεί, θα σταματήσουν οι καταπατήσεις και θα τριπλασιαστούν τα έσοδα προτείνουν το ποσοστό αυτό να αντιστραφεί (70 υπερ του κράτους – 30 υπέρ των Δήμων). Ωστόσο, οι δήμοι αμφισβητούν ότι η αύξηση των εσόδων θα είναι τόσο μεγάλη, και, επικαλούμενοι τα μεγάλα έξοδα που έχουν για τη συντήρηση των παραλιών αλλά και για την πληρωμή των ναυαγοσωστών, ζητούν τα ποσοστά να παραμείνουν αμετάβλητα.

imerazante.gr

18:12:43

2017-02-15