Κρίνεται η τύχη των υδροπλάνων

 

Μέσα στο Μάρτιο- Οι προϋποθέσεις - Η Ιαπωνική επένδυση & το πιλοτικό πρόγραμμα

Χαμένη θα πάει και η φετινή τουριστική περίοδος για τα υδροπλάνα, εάν το Υπουργείο Μεταφορών δεν κλείσει μέσα στο μήνα Μάρτιο τις δύο μεγάλες εκκρεμότητες, ώστε να λειτουργήσει τουλάχιστον το δίκτυο του Ιονίου.

Η μία αφορά την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Πατρών και η άλλη η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την άδεια ίδρυσης και  λειτουργία των υδατοδρομίων. Σύμφωνα με πληροφορίες  εάν μέσα στο Μάρτιο προχωρήσουν τα δύο αυτά θέματα, τότε από τον ερχόμενο Ιούνιο «θα πετάξει πιλοτικά για φέτος το πρώτο υδροπλάνο». Μάλιστα οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν στην «Κ.Σ.» για την δραστηριοποίηση στο Ιόνιο Ιαπωνικού Ομίλου με δραστηριότητα σε περισσότερες από 26 χώρες στους τομείς μεταφορών, κατασκευών και τουρισμού. Σε περίπτωση πάντως, που δεν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, τότε το πέταγμα των υδροπλάνων θα πάει για του χρόνου και βάλε...  Την  ανάγκη  προετοιμασίας  5-10 μεγάλων επενδυτικών έργων, μεταξύ των οποίων και τα εκείνο των υδατοδρομίων, που θα έχουν εμπορική αξία και τη δυνατότητα μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας χθες  στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Μέσα στο Μάρτη...αδειοδοτείται η Πάτρα

Πριν από ένα μήνα ολοκληρώθηκε η  τελική επιθεώρηση των εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου της Πάτρας και όπως δημοσιοποιήθηκε διαπιστώθηκε η αρτιότητά τους και η πλήρης συμμόρφωσής τους με τους κανονισμούς ασφαλείας. Η Επιτροπή Υδατοδρομίων ως εκ τούτου, επρόκειτο  να υποβάλει τη σχετική έκθεση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου στη συνέχεια, να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αδειοδότησή του. Πηγές του Υπουργείου αισιοδοξούσαν ότι  εντός των πρώτων 15 ημερών του Μαρτίου θα έχει υπογραφεί η αδειοδότηση.

Εάν συμβεί αυτό των Πατρών θα είναι το  τρίτο υδατοδρόμιο της χώρας, που αδειοδοτείται - μετά από αυτά της Κέρκυρας και των Παξών - ικανοποιώντας έτσι τις ελάχιστες προϋποθέσεις δημιουργίας ενός πρώτου δικτύου υδατοδρομίων στη δυτική Ελλάδα

Τι γίνεται με το νομοσχέδιο

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μη χαθεί ακόμα μία τουριστική περίοδος για τα υδροπλάνα έχει αποδυθεί το υπουργείο Μεταφορών, καθώς μετά τις πολύμηνες καθυστερήσεις το σχέδιο νόμου για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Μάρτιο. Αυτή η πληροφόρηση δίνεται προς κάθε ενδιαφερόμενο από στελέχη του Υπουργείου.  Αν και η διαβούλευση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει καθυστερήσει καθώς, σύμφωνα με στελέχη του, έπρεπε να εναρμονιστεί με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση παραμένει η πρόβλεψη βάσει της οποίας δυνατότητα απόκτησης άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου έχουν μόνο δημόσιος φορέας ή ΟΤΑ Α` και Β` βαθμού και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, των οποίων την πλειονότητα των μετοχών έχει το Δημόσιο. Πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι παρά τις αντιδράσεις η άδεια ίδρυσης δεν θα μπορούσε να χορηγείται σε εταιρεία, ενώ αντίθετα η άδεια λειτουργίας προβλέπεται ότι μπορεί να χορηγηθεί στον ιδιωτικό τομέα.

Προβλέψεις για τέσσερις αλλαγές

Στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου έχουν προβλεφθεί ακόμα τέσσερις αλλαγές:

1. Η άδεια ίδρυσης υδατοδρομίων, η οποία στο κείμενο της διαβούλευσης είχε πενταετή διάρκεια με δυνατότητα ανανέωσης, μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου υπό την προϋπόθεση ότι οι εγκαταστάσεις περνούν επιτυχώς τις προβλεπόμενες επιθεωρήσεις.

2. Η άδεια λειτουργίας θα χορηγείται για διάστημα που δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από τα 3 χρόνια. Δεν θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια, αλλά θα προβλεφθούν προϋποθέσεις για τη διατήρησή της, στις οποίες θα περιλαμβάνεται το επιτυχές αποτέλεσμα στις επιθεωρήσεις αλλά και η εκτέλεση πτητικού έργου.

3. Σε περίπτωση που υπάρχουν μεταβολές προς έγκριση θα αρκεί η προσκόμιση στοιχείων για ό, τι μεταβάλλεται και δεν θα χρειάζεται να υποβάλλεται εκ νέου το σύνολο του φακέλου.

4. Θα προβλεφθούν βελτιωτικές κινήσεις απλοποίησης της αδειοδότησης των υδατοδρομίων, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.

Λάου...λάου άλλα τέσσερα στο Ιόνιο

Ως γνωστό τον περασμένο Νοέμβριο η ΠΙΝ ενέκρινε τις προγραμματικές συμβάσεις με τα Λιμενικά Ταμεία τους Δήμους και το Υπουργείο Ναυτιλίας για να προχωρήσει η αδειοδότηση των υδατοδρομίων Λευκάδας, Ιθάκης και Κεφαλονιάς. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου όπου τη διαδικασία αυτή ανέλαβε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στην περίπτωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ζακύνθου, η ανάθεση για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, κυρίως αυτή του θορύβου, έγινε στην εταιρεία Hellenic Seaplanes, η οποία είχε υπογράψει σύμβαση με την απερχόμενη διοίκηση. Και όπως ανέφερε σχετικό δημοσίευμα της «Ημέρας της Ζακύνθου» στις 22/2, η διαδικασία βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ
«Κυβέρνηση, επιχειρηματική κοινότητα και επενδυτικές τράπεζες ας προκρίνουν έργα με εμπορική αξία  και ας αναζητήσουμε χρηματοδότηση και επενδυτές στην παγκόσμια αγορά», πρότεινε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας. Τόνισε ωστόσο ότι το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο καθώς πολλές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας αντιδρούν όταν απειλούνται τα προνόμια που απολαμβάνουν. Στους τομείς που μπορούν να συμβάλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια σύμφωνα με τον κ. Φέσσα περιλαμβάνονται: Λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, υδατοδρόμια. Ύδρευση - αποχέτευση - άρδευση - διαχείριση αποβλήτων - επεξεργασία λυμάτων. Ψηφιακές υπηρεσίες παντού (εφοδιαστική αλυσίδα, επιχειρηματικές συναλλαγές, δικαιοσύνη, λιμάνια, τελωνεία, πολεοδομία, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, τράπεζα γης, δασολόγιο, σύστημα διαχείρισης δασών) και άλλα. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατέληξε  ότι «το Δημόσιο, όχι μόνο δεν έχει χρήματα αλλά ούτε και θα μπορεί να δανεισθεί για πολλά χρόνια, παρά μόνο για να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος. Ας εμπιστευθούμε την ιδιωτική πρωτοβουλία και ας αφήσουμε όσους μπορούν να επιχειρήσουν, και έχουν λεφτά να επενδύσουν, να το πράξουν επιτέλους».

Ιαπωνικά κεφάλαια

Το Ιαπωνικό ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στον τομέα των μεταφορών με υδροπλάνα  έχει  Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής έκανε λόγο  για προχωρημένες  επαφές ιαπωνικού ομίλου με την εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια», στην οποία συμμετέχει και η εταιρεία «ΑΚΤΩΡ Facilities Management», θυγατρική του Ομίλου «Ελλάκτωρ». Όπως αναφέρεται, «οι επαφές της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» με τους επικεφαλής του μεγάλου ιαπωνικού ομίλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς, έχει ως στόχο να αρχίσουν να απογειώνονται υδροπλάνα από τα υδατοδρόμια του Ιονίου την ερχόμενη άνοιξη. Οι Ιάπωνες, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να μπουν δυναμικά στην ελληνική αγορά, καθώς βλέπουν την Ελλάδα ως εφαλτήριο για να διεισδύσουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, θέλοντας να προωθήσουν τα ταξίδια με υδροπλάνα. Γι` αυτό το λόγο, άλλωστε, επιδιώκουν η συνεργασία με την ελληνική εταιρεία να μην περιοριστεί μόνο στη λειτουργία των υδροπλάνων, αλλά να επεκταθεί και στις υποδομές».

kerkyrasimera.gr

19:20:51

2017-03-06