Άνοιξη και Πάσχα στη Λευκάδα Έλα και εσύ!

 

Η καταπράσινη Λευκάδα είναι ένας παράδεισος χρωμάτων, ήχων και αρωμάτων ιδιαίτερα την Άνοιξη που η φύση είναι ανθισμένη. Tο νησί μπορεί να φημίζεται για τις μοναδικές του αμμουδιές, αλλά η δεύτερη εποχή του χρόνου, είναι η ιδανική περίοδος για να ανακαλύψετε τη μαγεία της Λευκαδίτικης φύσης.

Η Λευκάδα το νησί των θρύλων της μυθολογίας, το νησί των λογίων και των παραδόσεων συνδέεται οδικώς με την υπόλοιπη Ελλάδα διαμέσου πλωτής γέφυρας με δωρεάν πρόσβαση όλο το 24ωρο.



Ένας δρόμος μέσα  στη θάλασσα 1800 μ. περίπου οδηγεί από την γέφυρα στην πόλη της Λευκάδας.

Δεξιά είναι η λιμνοθάλασσα με την περίφημη αμμουδιά του Άϊ Γιάννη και της Γύρας, με τους χαρακτηριστικούς ανεμόμυλους.

H λιμνοθάλασσα  αποτελεί τον σημαντικότερο υδροβιότοπο του νησιού στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο πολλά σπάνια είδη πουλιών και πτηνών. Αριστερά ο δίαυλος οδηγεί τα πλοία στην ανατολική πλευρά όταν η γέφυρα ανεβαίνει. Ανατολικά μέσα στη πόλη λειτουργεί σύγχρονη μαρίνα  χωρητικότητας 600 θέσεων.



Το  Ιστορικό  Κέντρο  της πόλης είναι γραφικό και όμορφο  με τα πολύχρωμα  ξύλινα σπίτια και τα πλακόστρωτα  σοκάκια. Την Άνοιξη τα στενά πλημμυρίζουν από τις μυρωδιές των αμέτρητων λουλουδιών στα γραφικά μπαλκόνια. Ευχάριστη είναι η βόλτα στον πεζόδρομο της κεντρικής  αγοράς  με τα πολλά μαγαζιά  και τα  καφέ. Στη δυτική παραλία του νησιού, δίπλα στο βενετσιάνικο κανάλι, μπορεί ο επισκέπτης να χαρεί το μαγικό ηλιοβασίλεμα.



Στην πόλη της Λευκάδας αξίζει να επισκεφτείτε :
-Το κάστρο της Αγίας Μαύρας. Δεσπόζει στην είσοδο του νησιού και είναι ένα πολύ επιβλητικό, μεσαιωνικό κτίσμα του 13ου αιώνα.


-Την παραλία της Γύρας με τη λιμνοθάλασσα που προσφέρεται για περιπάτους και ποδηλασία.
-Η περιοχή της Κουζούντελης με τους ελαιώνες είναι επίσης ιδανική για έναν περίπατο. Ακλουθώντας τα φυσικά μονοπάτια μέσα στους ελαιώνες θα οδηγηθείτε στη όμορφη παραλία του Αγίου Ιωάννη με το ομώνυμο εκκλησάκι.
-Στη συλλογή του αρχαιολογικού μουσείου της Λευκάδας υπάρχουν ευρήματα από το 1900 και 1550 πΧ. Περιλαμβάνουν διακοσμήσεις των τάφων και των δοχείων από τους αρχαίους τάφους.
-Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας χτίστηκαν πολλοί ναοί στη πόλη της Λευκάδας. Οι σπουδαιότεροι είναι: O ναός του Αγίου Σπυρίδωνα που χτίστηκε το 1685, o ναός του Αγίου Παντοκράτορα που χτίστηκε αρχικά το 1700 και ανήκει στους απογόνους του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και ο ναός του Αγίου Μηνά που χτίστηκε το 1707 και ξεχωρίζει για το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του και τις εικόνες σπουδαίων επτανησίων αγιογράφων. Οι ναοί βρίσκονται στην διαδρομή του πεζόδρομου  της κεντρικής αγοράς.

Η ημιορεινή και ορεινή Λευκάδα με τα πανέμορφα χωριά και τους φιλόξενους κατοίκους προσφέρονται επίσης για για να ανακαλύψετε τη μαγεία της Λευκαδίτικης φύσης. Πυκνά δάση, απόκρημνες πλαγιές, στενά λιθόστρωτα σοκάκια, πλατείες στη σκιά των πλατανιών και πετρόκτιστα σπίτια, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Στην Καρυά, παραδοσιακό κεφαλοχώρι, χτισμένο σε κατάφυτη περιοχή (υψόμετρο 500), η γραφική πλατεία με τα πλατάνια και τα καφέ - εστιατόρια συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση. Το χωριό φημίζεται για τις επιδόσειςτων κατοίκων του στην υφαντική και την κεντητική (ονομαστά είναι τα "καρσάνικα" κεντήματα). Ανατολικά της Καρυάς, σε απόσταση 4,5 χλμ, βρίσκεται η μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με τοιχογραφίες 17ου-18ου αιώνα και περίβολο.



Ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά χωριά της λευκαδίτικης ενδοχώρας, χτισμένο σε υψόμετρο 730, είναι η Εγκλουβή, που περιβάλλεται από κατάφυτους λόφους. Στην περιοχή της Εγκλουβής βρίσκεται το οροπέδιο του Αγίου Δονάτου ("Βουνί"), όπου παλαιά πηγάδια, ερειπωμένοι ανεμόμυλοι και οι ξακουστοί "βόλτοι", περίτεχνα ξερολιθικά κτίσματα θολωτής μορφής (ανάγονται τουλάχιστον στην περίοδο της Ενετοκρατίας), δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα.



Τα Λαζαράτα, χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 440, και οι γειτονικοί οικισμοί (Σπανοχώρι, Πινακοχώρι, Κάβαλλος, Ασπρογερακάτα) συνθέτουν ένα ωραίο οικιστικό σύνολο, που αναπτύσσεται σε μια κατάφυτη περιοχή. Δείγματα αξιόλογης αρχιτεκτονικής και γραφικά σοκάκια στα χωριά, η εκκλησία του Προφήτη Ηλία με την πανέμορφη θέα, κοντά στα Λαζαράτα, η πλατεία του Φρυά με τα πλατάνια και την εκκλησία της Αναλήψεως, το φαράγγι της Μέλισσας, κοντά στον Κάβαλλο, τραβούν την προσοχή των επισκεπτών.


φ.Ν.Ζαβιτάνου

Το παραδοσιακό χωριό Τσουκαλάδες (6χλμ. από την πόλη), με το πλούσιο πράσινο και τα γραφικά αγροτόσπιτα και το μαναδικό ηλιβασίλεμα από το παλιό σχολείο του χωριού προσφέρει ηρεμία και γαλήνη.

 

 

Ο Δρυμώνας, η Εξάνθεια και το Καλαμίτσι ορεινά χωριά με γνήσιο παραδοσιακό χρώμα, χτισμένα αμφιθεατρικά, προσφέρουν συναρπαστική θέα στο πέλαγος.

 

 

Αρκετά αποκατεστημένα πετρόχτιστα σπίτια στολίζουν τη Βαυκερή, ένα όμορφο ορεινό χωριό.Όσοι κατηφορίζουν το δρόμο που συνδέει τη Βαυκερή με το Νυδρί απολαμβάνουν την εξαίσια θέα στα Πριγκιποννήσια.

 

 

Στο Νυδρί μια επίσκεψη στους καταρράκτες στο Δημοσάρι θα σας γοητεύσει.

 

Ο Σύβρος είναι ένα ομορφο χωριό σε κατάφυτη περιοχή με πηγέ, τρεχούμενα νερά και θέα στον όρμο της Βασιλικής. Ο Άγιος Πέτρος, είναι χαρακτηριστικό Λευκαδίτικο ημιορεινό χωριό, με θαυμάσια θέα στη Βασιλική προς το νότο.



Το Αθάνι, πανέμορφο καταπράσινο παραδοσιακό χωριό, κοντά στη μοναδική παραλία Πόρτο Κατσίκι και στο νοτιότερο άκρο του νησιού το ακρωτήριο Λευκάτας ή Κάβος της Νηράς όπου υπήρχε ναός του Απόλλωνα (δείτε περισσότερα εδώ ).


(φ.Μ.Αυλωνίτη)

 

Μαγευτικό είναι το τοπίο στο παραδοσιακό χωριό Αγιος Νικήτας με την μικρή παραλία να έχει φέτος τριπλασιαστεί. Ο σεισμός τροφοδότησε με αμμό τις Δυτικές  παραλίες της Λευκάδας  κάνοντάς τες μεγαλύτερες και ομορφότερες(δείτε περισσότερα εδώ).


φ. Ζ.Χρυσαφης

 

Πάσχα στη Λευκάδα!

Η Λευκάδα αποτελεί έναν ξεχωριστό ταξιδιωτικό προορισμό και το Πάσχα, καθώς είναι γενάτη επιλογές που θα σας χαρίσουν μοναδικές στιγμές!

Μεγάλη Παρασκευή

Οι εκκλησίες, μνημεία οι περισσότερες, της πόλης της Λευκάδας, προετοιμάζονται για την κορύφωση του Θείου Δράματος, και την Ανάσταση.

Δείτε φωτογραφίες από  εκκλησίες της Λευκάδας πατώντας εδώ

Απ` τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Λευκάδας. Πριν το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ.

Οι καμπάνες των εκκλησιών της Λευκάδας ηχούν πένθιμα, ενώ πλήθος πιστών παρευρίσκεται στις εκκλησίες της Λευκάδας



Δείτε εδώ φωτογραφίες από την περσινή Μεγάλη Παρασκευή το πρωί

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στο κέντρο της πόλης,γίνεται η περιφορά του Επιταφίου συνοδεία της ιστορικής Φιλαρμονικής του νησιού. Στην πόλη της Λευκάδας κάθε εκκλησία έχει τον δικό της επιτάφιό. Οι επιτάφιοι διασχίζουν την αγορά και καταλήγουν στην κεντρική πλατεία.

Φωτογραφίες Νίκου Ζαμπέλη

Το Μεγάλο Σάββατο νωρίς, το πρωί, οι γυναίκες βγαίνουν στα παράθυρα και «ρίχνουν το κομμάτι» στο δρόμο. Πετούν δηλαδή ένα πήλινο αγγείο, πιάτο, λαγήνι, μπότη και στην ανάγκη ένα κεραμίδι ή κάτι γυάλινο - γενικά ένα εύθραυστο δοχείο που γίνεται κομμάτια.

Τα συντρίμμια του σκεύους δεν κάνει να τα μαζέψουν την ίδια μέρα. Το κομμάτι - λέει η παράδοση- το ρίχνουν για να σπάσει η θλίψη, η ησυχία και το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας. Ύστερα, με το χτύπημα της καμπάνας, βγαίνει η Φιλαρμονική στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και παίζει εμβατήρια.

 

 

Το βράδυ της Ανάστασης γιορτάζεται σε πολλές εκκλησίες του νησιού. Στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης η τελετή πραγματοποιείται σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα. Σε αυτό βοηθά η μη ρήξη βεγγαλικών στην περιοχή.
Το Μοναστήρι βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λευκάδα, αποτελεί για αιώνες το θρησκευτικό κέντρο του νησιού ως το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μοναστήρι. Η Παναγία Φανερωμένη είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου που είναι παράλληλα και η προστάτιδα και πολιούχος του νησιού.

 

 

Το Πάσχα γιορτάζεται τόσο την Κυριακή όσο και την Δευτέρα στη Λευκάδα και οι σούβλες στα περισσότερα σπίτια σιγοψήνουν τον οβελία. Οι οικογένειες και οι φίλοι συγκεντρώνονται γύρω του, για να γιορτάσουν την ιδιαίτερη αυτή ημέρα. Οσον αφορά τους επισκέπτες του νησιού τόσο για την παραδοσιακή μαγειρίτσα όσο και το ψήσιμο του οβελία θα `φροντίσουν` για εσάς οι παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού.

 

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ, ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΥ!!

ΆΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ!


Κείμενα (το μεγαλύτερο μέρος τους) του Ηλία Γεωργάκη & της Ελεωνόρας Φιώρου
Φωτογραφίες της Λευκάδας που έχουν ληφθεί οι περισσότερες Άνοιξη

18:08:36

2017-03-31