Επίκαιρη ερώτηση Μωραΐτη στη Βουλή για την επικινδυνότητα και τη βελτίωση του δρόμου Αμφιλοχίας Λευκάδας και την Αμβρακία Οδό

Τι είπε ο Υπουργός Υποδομών για τους δρόμους σύνδεσης της Λευκάδας, την υδροδότηση του νησιού και την πολύπαθη Αμβρακία Οδό που δεν είχε προβλεφτεί να συνδέεται με την Ιόνια

Το θέματα της επικινδυνότητας και της βελτίωσης των δρόμων Αμφιλοχίας Λευκάδας και Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, αλλά και της ολοκλήρωσης της Αμβρακίας Οδού συζητήθηκαν προχθές στη Βουλή, μετά από επερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη που  επισήμαινε πως ο δρόμος «δικαιολογημένα ονομάζεται από τους κάτοικους της περιοχής σαν νέο πέταλο του Μαλιακού». Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας επέρριψε ευθύνες στην τωρινή κυβέρνηση αλλά και σε προηγούμενες για την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, ενώ επίσης επισήμανε ότι η μετακίνηση των πολιτών έχει γίνει ΄ πανάκριβο εμπόρευμα ΄ αφού οι δρόμοι έχουν γεμίσει διόδια.

 

 

Στην απάντηση του ο Υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης  υποστήριξε ότι για τα συγκεκριμένο οδικό δίκτυο(Αμφιλοχίας Λευκάδας και Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας)  η ευθύνη ανήκει στις περιφέρειες και όχι στο υπουργείο του. Επίσης αναφέρθηκε σε ορισμένα επιδιορθώσεις που θα γίνουν σε ένα τμήμα του συγκεκριμένου δικτύου, ενώ είπε ότι ο οδικός άξονας Αμβρακία - Άκτιο θα ολοκληρωθεί το 2020.

O υπουργός ανέφερε επίσης ότι κατατέθηκε τέλη Μαρτίου αίτηση από το υπουργείο Υποδομών  για την ένταξη του έργου της διπλής σύνδεσης  της Λευκάδας με την Αμβρακία οδό,  στο επιχειρησιακό πρόγραμμα `Δυτική Ελλάδα` της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου αυτό να τύχει συγχρηματοδότησης στην προγραμματική περίοδο 2014-2020.  Επίσης είπε ότι με βάση την εκπονούμενη μελέτη για την υδροδότηση της πόλης της Λευκάδας από τον Αι Γιώργη Πρεβέζης , όπου ο αγωγός θα περνάει σε μήκος 7χλμ περίπου από το νέο δρόμο Άκτιο Λευκάδα, έχει προβλεφτεί να γίνεται παράλληλη κατασκευή και δημοπράτηση μεταξύ των δύο έργων, για να αποφθεχθούν  μελλοντικές καθυστερήσεις και ανακατασκευές.

Για το έργο της Αμβρακίας Οδού ο υπουργός Υποδομών είπε ότι προσπάθησαν να ξεμπερδέψουν τη χαοτική κατάσταση που παρέλαβαν και είχαν δημιουργήσει οι τέσσερις εργολαβίες καθώς και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν ορισμένες κατασκευάστριες  εταιρείες. Για τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τα έργα οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ο Χ.Σπίρτζης είπε πως και όλα καλά να πήγαιναν με το έργο της Αμβρακίας Οδού, ο δρόμος δεν θα συνδέονταν τελικά με την Ιόνια Οδό, καθώς σύμφωνα με τις μελέτες θα υπολείπονταν ένα κομμάτι  400μ μη κατασκευασμένο, στην ένωση των δύο οδών, που δεν είχε προβλεφτεί  να γίνει..

Για την ολοκλήρωση του έργου έχουν προγραμματιστεί δύο φάσεις είπε ο Υπουργός Υποδομών. Η πρώτη φάση είναι η εξέλιξη των συγκεκριμένων έργων που έχουν ανατεθεί και η ολοκλήρωση αυτοτελών λειτουργικών τμημάτων,  σύμφωνα με τις ισχύουσες συμβάσεις και τους εγκατεστημένους αναδόχους, υπό την προϋπόθεση έγκρισης από τα αρμόδια όργανα και το Ελεγκτικό Συνέδριο των συμπληρωματικών συμβάσεων που απαιτούνται για να γίνουν.

Στη 2η φάση θα γίνει  η ένταξη των υπολειπόμενων εργασιών που προέκυψαν λόγω των προβλημάτων του έργου σε μια δημοπρασία `σκούπα`, όπου θα μπουν όλα τα έργα που δεν μπορούν να γίνουν στη 1η φάση.  Η εκτίμηση και η υπόσχεση του υπουργού ήταν ότι θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το έργο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα καθώς πρόκειται για ένα σοβαρό έργο που θα βοηθήσει τις μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής .

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την απάντηση του Χρίστου Σπίρτζη

 

«Είναι λαϊκισμός οι δεκάδες νεκροί και οι εκατοντάδες τραυματίες;», σημείωσε στη δευτερολογία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης. Απαντώντας στα περί «αναρμοδιότητας», ανέφερε ότι αρχικά η Επίκαιρη Ερώτηση είχε κατατεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών το οποίο παρέπεμψε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

 

 

Σχετικό άρθρο:

Θανατηφόρο τροχαίο τη Δευτέρα στο δρόμο καρμανιόλα Αμφιλοχία-Βόνιτσα-Λευκάδα-Πόσοι ακόμα;

Συνεχίζεται..

17:28:16

2017-04-05