Θ.Καββαδάς: Έχουν ξεκινήσει εργασίες συντήρησης στο δρόμο Αμφιλοχία-Λευκάδα-Νέα ερώτηση για τις εργολαβίες κατασκευής της Αμβρακίας Οδού

 

Προσπάθειες για την βελτίωση των δρόμων σύνδεσης με τη Λευκάδα, έχει κάνει και από τη δική του πλευρά, ο βουλευτής Λευκάδας Θαν. Καββαδάς, ο οποίος με επιστολή του τον Σεπτέμβρη του 2016 προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα ζητούσε να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις στο υπάρχον οδικό δίκτυο Αμφιλοχία-Λευκάδα και Άκτιο-Λευκάδα (σήμανση, διαγράμμιση, κλείσιμο λακκούβων, καθαρισμό δεξιά και αριστερά των δρόμων για την αύξηση της ορατότητας και στα επικίνδυνα σημεία να πέσει νέα άσφαλτος για να διορθωθεί ο υπάρχων τάπητας).

Σχετικά με την συντήρηση του άθλιου δρόμου Λευκάδας Αμφιλοχίας, ο βουλευτής Λευκάδας μας ενημέρωσε πως έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το κλείσιμο όλων των λακκουβών και προχωράνε οι καθαρισμοί των πρανών δεξιά και αριστερά της οδού, κάτι που ασφαλώς είναι ευχάριστο. Μετά το Πάσχα, σε κάποια σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα, θα πέσει άσφαλτος μας είπε ο Θαν. Καββαδάς, που χθες επισκέφτηκε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα, όπου πληροφορήθηκε τις καλές εξελίξεις, ύστερα από αρκετές `πιέσεις` όπως χαρακτηριστικά είπε, σχετικά με το δρόμο Βόνιτσα-παράκαμψη Αγίου Νικολάου-Λευκάδα, καθώς και τη νέα χάραξη από Άκτιο προς Άγιο Νικόλαο, για τις οποίες θα υπάρξει επίσημο Δ.Τ. από το γραφείο του σύντομα.

Επίσης τις προηγούμενες μέρες, ο βουλευτής Λευκάδας κατέθεσε νέα ερώτηση στη Βουλή για τις εργολαβίες κατασκευής του Αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού. Αυτή τη φορά σημειώνει στο κείμενο του ότι μετά την έγκριση στις 13 Μαρτίου της συμπληρωματικής σύμβασης της 1ης εργολαβίας, θα ολοκληρωθεί ένα τμήμα από τα διόδια του Ακτίου μέχρι τον κόμβο του Πάλαιρου.

Συνεχίζοντας, λέει πως αυτή η έγκριση δημιουργεί καλό προηγούμενο για τις εργολαβίες 3 και 4 (από τον Δρυμό μέχρι την σύνδεση με την Ιόνια στον Α/Κ Αμβρακίας) του υπό κατασκευή οδικού άξονα προκειμένου και αυτές να προχωρήσουν με την ίδια λιγότερο χρονοβόρα διαδικασία των συμπληρωματικών συμβάσεων και όχι αυτή της εργολαβίας σκούπας. Όπως τονίζει, εκεί τα έργα αποτελούν περίπου το ήμισυ του συνολικού έργου (21,6χλμ από τα συνολικά 48,5χλμ) και εκεί έχει υλοποιηθεί περίπου το 60% των εργασιών. Τα τμήματα αυτά αποτελούν την περίφημη πλέον την Δυτική Παράκαμψη Αμφιλοχίας.

Όπως λέει ο βουλευτής, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των μελετών και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης από τις 15.2.17 για τα φαινόμενα κατολισθήσεων αλλά και για την προστασία των πρανών από το ΥΠΕΝ. Στο κείμενο του ο κος Καββαδάς αναφέρει και τα 400 "ορφανά" μέτρα μεταξύ του Α/Κ Αμβρακίας και του αυτοκινητόδρομου και ζητά να εξεταστεί από το Υπ.Υποδομών.

Οι ερωτήσεις που θέτει ο βουλευτής είναι αν στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η υλοποίηση της 3ης και 4ης εργολαβίας (Δρυμός-Λουτράκι 8,1χλμ και Λουτράκι-Αμβρακία 13,5χλμ) με συμπληρωματικές συμβάσεις και όχι με εργολαβία-σκούπα όπως επίσης και των 400 μέτρων συνδετήριου δρόμου μεταξύ των αυτοκινητόδρομων της Αμβρακίας και της Ιόνιας.

Να θυμίσουμε τέλος ότι τον Δεκέμβρη του 2016 ο Θανάσης Καββαδάς, είχε επισημάνει πάλι την επικινδυνότητα των δρόμων Αμφιλοχία-Λευκάδα και Άκτιο-Λευκάδα, με επιστολή του προς το Υπουργείο Εσωτερικών, και συγκεκριμένα προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ν. Τόσκα, από τον οποίο ζητούσε να ενημερωθεί για το πόσα τροχαία  έχουν συμβεί στους δύο επαρχιακούς δρόμους καθώς για και τα επικίνδυνα σημεία του.

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού σημειώθηκαν συνολικά 1.555 τροχαία ατυχήματα, όπου 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από το 2006 έως τα τέλη του 2016 στην Εθνική Οδό Αμφιλοχίας-Βόνιτσας-Λευκάδας και στο δρόμο Ακτίου-Λευκάδας. Τα σημεία που καταγράφονται τα περισσότερα ατυχήματα είναι: Στον δρόμο Αμφιλοχίας -Βόνιτσας - Λευκάδας το 3,6ο χλμ, το 6,3ο χλμ, το 13ο χλμ, 32ο χλμ, 42ο χλμ και το 48ο χλμ. Στον δρόμο Πρέβεζας - Ακτίου -Λευκάδας το 4ο χλμ και το 5ο χλμ. Στον δρόμο Λευκάδας - Βόνιτσας το 3ο χλμ.  Οι οδηγοί  θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παραπάνω σημεία αλλά και σε όλο το μήκος του δρόμου.

Να ευχηθούμε τέλος να προχωρήσουν όλα τα σχετικά έργα που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις στην περιοχή μας και να μην υπάρξουν άλλα τροχαία και θύματα στους επικινδύνους δρόμους.

19:11:36

2017-04-05

Με πληροφορίες απο ypodomes.com