Χωρίς στοιχεία διελεύσεων η πλωτή γέφυρα Λευκάδας, παρότι εκκρεμεί το θέμα της ζεύξης-Προσοχή μη φτάσουν οι ουρές αυτοκινήτων στον Άι Νικόλα το καλοκαίρι..

-Αύξηση στη Γέφυρα έφερε η παράδοση των αυτοκινητοδρόμων

Αύξηση των διελεύσεων των οχημάτων από την γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου σημειώθηκε φέτος το διάστημα των γιορτών σε σύγκριση με την περσινή χρονιά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της «Γέφυρας ΑΕ».

Για την ακρίβεια πέρυσι από την τελευταία Παρασκευή πριν την μεγάλη Εβδομάδα μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα τη γέφυρα διέσχισαν 141.909 οχήματα ενώ φέτος για το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα το οχήματα αυξήθηκαν κατά 10.404 φτάνοντας τα 152.313.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική αύξηση που προσεγγίζει το 10% στην οποία πιθανόν να συνέβαλε και η παράδοση των νέων εθνικών οδών.

Πολλοί από τους ταξιδιώτες αυτούς είχαν για προορισμό τους τη Λευκάδα, την οποία τα τελευταία χρόνια την επισκέπτονται όλο και περισσότεροι τουρίστες κατά την πασχαλινή περίοδο, εκτός από τους ετεροδημότες. Ενδιαφέρον και χρήσιμα θα ήταν αντίστοιχα στοιχεία  διέλευσης οχημάτων, για την πλωτή γέφυρα της Λευκάδας, όπου (ακόμα) δεν υπάρχει μετρητής τροχοφόρων. Γιατί να μην γνωρίζουμε πόσα ακριβώς τροχοφόρα μπαινοβγαίνουν στη Λευκάδα καθημερινά, την περίοδο των εορτών ή το καλοκαίρι, όταν αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο;

Την εποχή μάλιστα που εκκρεμεί το ζήτημα της ζεύξης με την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και ο τρόπος που θα γίνει, ένα τέτοιος μηχανισμός θα ήταν χρήσιμος, ώστε τα στοιχεία του να μπορούσαν να χρησιμεύσουν στην επιλογή της ορθότερης λύσης. Αλήθεια οι ειδικοί επιστήμονες που κλήθηκαν από τον Δήμο για το θέμα της ζεύξης πώς θα δώσουν λύση στο δύσκολο πρόβλημα (υπέργεια γέφυρα ή υποθαλάσσιο τούνελ, διόδια ή όχι, είναι βασικά ερωτήματα), αν δεν έχουν στοιχεία για τις διελεύσεις των τροχοφόρων αλλά και των διάφορων πλεούμενων που διέρχονται από το σημείο;

Μάλλον τα στοιχεία που θα έπρεπε να συγκεντρώνονται θα έπρεπε να είναι και πιο εξειδικευμένα και να ερευνηθεί λόγου χάριν πόσοι μπαίνουν αλλά και πόσοι βγαίνουν (αυτοκίνητα και σκάφη) τις μέρες της υψηλής τουριστικής περιόδου.

Η εύκολη και δωρεάν οδική πρόσβαση σίγουρα φέρνει και πολύ κόσμο στη Λευκάδα με τις μοναδικές φυσικές ομορφιές και παραλίες, που δεν έχει κάνει κράτηση σε κατάλυμα, αφού μπορεί εύκολα ο επισκέπτης να φύγει από το νησί αν δεν βρει δωμάτιο (για να γίνει αυτό έχει απασχολήσει πολλούς επαγγελματίες σπαταλώντας τους πολύτιμες την εποχή αυτή εργατοώρες) ή αν το `χει έτσι προγραμματισμένο.

Είναι όμως αυτό `αναλογικά επικερδές` για την οικονομία του νησιού, ή τα κυκλοφοριακά προβλήματα και το αδιαχώρητο που δημιουργείται υποβαθμίζουν συνολικά το τουριστικό προϊόν, ενός από των ομορφότερων νησιών της Μεσογείου;

Αν υπήρχαν στοιχεία θα μπορούσαν μάλλον να βγουν και χρήσιμα συμπεράσματα για σημαντικά θέματα και να βοηθούσαν ώστε  να βρεθούν οι καλύτερες για τη Λευκάδα λύσεις. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρήθηκε τον περσινό Αύγουστο θα πρέπει να προβληματίσει περισσότερο τους αρμόδιους. Με την ολοκλήρωση όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας η Λευκάδα θα είναι  ένα από τα πιο εύκολα προσβάσιμα νησιά της Ελλάδας λόγω και της γεωγραφικής της θέσης. Αφού δεν έχει λυθεί το ζήτημα της ζεύξης και το μη `πέρασμα` όλων των τροχοφόρων μέσα από την πόλη της Λευκάδας, οι Αρχές θα πρέπει να προετοιμαστούν καλύτερα για το φετινό καλοκαίρι με ό,τι μέσα πλέον διαθέτουν (`ολοκληρωμένη` σήμανση των σημαντικότερων προορισμών, καλύτερη τροχονόμευση κ.α)  για να διευκολύνουν τους επισκέπτες και να μη φτάσουν οι ουρές αυτοκινήτων στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.

Θα `ναι δυσφήμιση να περιμένει κάποιος, που έχει επιλέξει για διακοπές τη Λευκάδα εξαιτίας και της εύκολης πρόσβασής της, πολλές ώρες για να μπει στο νησί και να βγει από την πόλη, την εποχή μάλιστα που οι μετακινήσεις από τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν μειωθεί χρονικά κατά πολύ, μετά την κατασκευή των νέων αυτοκινητοδρόμων. Μη φτάσουμε στο σημείο να κάνει ο επισκέπτης 3.5 ώρες να έρθει από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη μέχρι τη Λευκάδα και να περιμένει κάνα δίωρο τον Αύγουστο για να περάσει από την πόλη γιατί θα μας `κοροϊδεύουνε`, και οι περισσότεροι δεν θα ξανάρθουνε...

21:32:39

2017-04-20