Τον Γκλασμάνη τιμά ο Τηλυκράτης στο φιλικό με τον ΠΑΣ Γιάννενα

Φιλικό αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννενα θα δώσει αύριο Τετάρτη 10 Μάιου,  στις 17.00 στο Στάδιο Πλάτωνας Γρηγόρης ο Τηλυκράτης, στα πλαίσια των εορτασμών για τη συμπλήρωση των 90 χρόνων της Λευκαδίτικης ομάδας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ όπως αναφέρει το lefkadasportsnews.gr θα βραβευτεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα, κ. Γιώργος Χριστοβασίλης, ο προπονητής της ομάδας Γιάννης Πετράκης και ένας πρόσωπο που το όνομα του συνδέει και τις δύο ομάδες ο Αλφρέδος Γκλασμάνης, που έχει θητεύσει και στον Τηλυκράτη ως παίχτης προπονητής.

 

Τηλυκράτης 1983-1985 με Γκλασμάνη και τα άλλα παιδιά...

Καλοκαίρι 1983. Η μεταγραφή του Αλφρέδο Γκλασμάνη στον Τηλυκράτη προκαλεί αίσθηση στην ποδοσφαιρική πιάτσα της περιοχής και ενθουσιασμό στους φιλάθλους του Ιστορικού, που βλέπουν τον Αργεντινό 3ο σκόρερ στην ιστορία  του ΠΑΣ Γιάννενα να έρχεται στην ομάδα της Λευκάδας. Ο Γκλασμάνης  μαζί με τους άλλους συμπατριώτες του  (Εδουάρδος Κοντογιωργάκης, Χουάν Μόντες, Εδουάρδος Λίσα και Όσκαρ Άλβαρες) που πήγαν μετά το 1972 στη Γιαννιώτικη ομάδα της άλλαξαν την πορεία.  Από τη Β΄Εθνική που αγωνίζονταν, την έκαναν πρωταγωνίστρια στην Α΄Εθνική, όταν τη σαιζόν 1975-76 κατέκτησε την 5η θέση. Για αυτό και είχε ονομαστεί ο  Άγιαξ της Ηπείρου.

 

 

Ο καλόκαρδος Αργεντινός ήρθε στον Τηλυκράτη ως παίκτης και προπονητής, κάτι που δεν είναι εύκολο, αφού έπρεπε να αγωνίζεται και να κοουτσάρει την ομάδα ταυτόχρονα. Ο  Γκλασμάνης όμως τα κατάφερνε. Στον αγωνιστικό χώρο έτρεχε ασταμάτητα παρά την ηλικία του και διακρίνονταν για την κινητικότητα του μέσα στο γήπεδο  και τη φιλοτιμία του.

Είχε την τύχη βέβαια να παίζει και να προπονεί πολύ καλούς ποδοσφαιριστές,  που οι περισσότεροι ήταν από την Λευκάδα και κάποιοι από γειτονικές του νησιού  περιοχές. Η ομάδα, στο ξερό γήπεδο της Λευκάδας που γέμιζε κόσμο κάθε Κυριακή που έπαιζε ο Τηλυκράτης,  ` πέταγε` .

Όρθιοι:Βρεττός Γιάννης, Άκης Στεργιώτης,Σπύρος Πολίτης, Αλφρέδος Γκλασμάνης, Βασίλης Γαντζίας, Σπύρος Φούκας, Έκτορας Θερμός, Σπύρος Σταματέλος. Καθιστοί:Γιώργος Κυριακίδης,Λάμπρος Φούκας, Πάνος Χαλικιάς,Χρήστος Κτενάς, Σοφοκλής Ασπρογέρακας,Μαρίνος Κόγκας, Νίκος Γεωργαλής,Τάκης Ρομποτής.

Ο Τηλυκράτης είχε άμυνα αξεπέραστη, με τους Σταματέλο Χαλικιά στα άκρα και κεντρικούς τους Λάμπρο Φούκα, που μόλις είχε επιστρέψει από την Πρέβεζα όπου αγωνίζονταν, και Σπύρο Πολίτη. Λίγο πιο μπροστά, με το αρχοντικό του στυλ δέσποζε στο χώρο του κέντρου, ο αείμνηστος Άκης Στεργιώτης, για τον οποίο ενδιαφέρονταν ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών. Δίπλα του ο αριστεροπόδαρος Νίκος Γεωργαλής από τη Βόνιτσα, που διακρίνονταν για τις μακρινές πάσες ακριβείας που έκανε. Γκλασμάνης που ξεχώριζε, και Γαντζίας ή Ασπρογέρακας συμπλήρωναν την κεντρική γραμμή της ομάδας, που είχε στην επίθεση της τον δαιμόνιο Αγιονικολιώτη Γιώργο Κυριακίδη, που σκόραρε συνήθως, και τους Μαρίνο Κόγκα ή Τάκη Ρομποτή ή Έκτορα Θερμό και αλλαγή τον Τσε(Κτενάς). Τερματοφύλακες ο Σπύρος Φούκας, που έπιανε τα άπιαστα και ο ανερχόμενος Γιάννης Βρεττός που είχε τα προσόντα να αγωνιστεί σε ομάδα πολύ υψηλότερης κατηγορίας.

Πρόεδρος της ομάδας ήταν ο μετέπειτα δήμαρχος της πόλης της Λευκάδας, Γιώργος Γληγόρης( Φλούδας) και την επόμενη χρονιά ο οδοντίατρος Θοδωρής Φωτεινός που μαζί με τον αείμνηστο Κυριάκο Γαζή από το Νυδρί βοηθούσαν και στήριζαν τον Τηλυκράτη όσο μπορούσαν, μαζί με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου.

Η ομάδας της Λευκάδας, αγωνίζονταν τότε στο δυνατό Περιφερειακό Πρωτάθλημα και τις δύο συνεχόμενες χρονιές που ήταν ο Γκλασμάνης παίκτης και προπονητής, τερμάτισε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Ο Αργεντίνος ποδοσφαιριστής, λόγω οικογενειακών προβλημάτων αποχώρησε από την τότε ομάδα του Τηλυκράτη, που θεωρείται πλέον ως μία από τις καλύτερες όλων των εποχών του Τηλυκράτη.

21:39:14

2017-05-09