Ξαναμεγαλώνει η Αμμόγλωσσα

 

-Τα 3 κρηπιδώματα, που κατασκευάστηκαν και 'απέτρεψαν' την κατασκευή προβλήτας για κρουαζιερόπλοια, φαίνεται ότι δεν συγκρατούν την άμμο..

Δεν έχει περάσει ένας χρόνος από όταν ο Σπύρος Δαλλός, φωτογράφιζε με τη βοήθεια drone, την παραλία της Αμμόγλωσσας. Ήταν στις 10/12/2016, την εποχή περίπου που τελείωναν τα έργα της απομάκρυνσης της άμμου από την εν λόγω παραλία, που είχε μεγαλώσει πάρα πολύ, λόγω του γνωστού φαινομένου της συσσώρευσης άμμου εκεί με τη βοήθεια των θαλασσίων ρευμάτων, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στη ναυσιπλοΐα της διώρυγας της Λευκάδας.

Η Αμμόγλωσσα λοιπόν, που κόντεψε να φτάσει στην Αιτωλοακαρνανία,

 

autopic2175s

 

εκβαθύνθηκε

 

Untitled-1s

 

και το τοπίο άλλαξε.

 

autopic3551

 

Ο θαλάσσιος δρόμος άνοιξε, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα κάθε λογής σκάφη που διέρχονται από το σημείο, και για να προστατευθεί το πέρασμα από την άμμο, δημιουργήθηκαν και τα 3 κρηπιδώματα στην περιοχή της εισόδου του Διαύλου.

Από ότι φαίνεται όμως, αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να σταματήσει την συσσώρευση της άμμου στην παραλία της Αμμόγλωσσας, που πάλι μεγαλώνει, αλλάζοντας μάλιστα κάθε τόσο σχήμα, κάτι που με σχετική παρατηρητικότητα μπορεί να διακρίνει κανείς αν συγκρίνει τις φωτογραφίες που 'τραβήχτηκαν' από το παρακάτω πρόσφατο πόλυ όμορφο και εντυπωσιακό video (δείτε περισσότερα εδώ) με αυτές του Σ. Δαλλού.

 

 Φωτογραφία απο τις 10/12/2016

3_3

Πρόσφατη φωτογραφία από το βίντεο

2a

 

Φωτογραφία στις 17/2/2017, όπου η παραλία έχει μεγαλώσει από τις 12/10/2016

 

12792184_10201415458985272_846331671804304945_o

 

Πρόσφατη φωτογραφία από το βίντεο

7a

 

Πριν το 'μεγάλωμα' της Αμμόγλωσσσας πάρει διαστάσεις, δημιουργώντας πάλι προβλήματα στη ναυσιπλοΐα, οι αρμόδιοι θα πρέπει να προβληματιστούν, από το γεγονός, ότι μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, στην παραλία συσσωρεύτηκαν πάλι, μεγάλες ποσότητες άμμου, παρόλο την κατασκευή των κρηπιδωμάτων. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η κατασκευή αυτή ‘απέτρεψε’ την δημιουργία προβλήτας για κρουαζιερόπλοια, κάτι που επιχειρήθηκε να γίνει (δείτε εδώ), αλλά δεν ήταν μάλλον εύκολο να επιτευχθεί, αφού μια τέτοια μετατροπή, θα έθετε σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του έργου της διαπλάτυνσης του διαύλου.

Αν όπως δείχνουν οι φωτογραφίες τα κρηπιδώματα, που έχουν αλλάξει αισθητικά προς το χειρότερο το τοπίο που αντικρίζει ο κάθε επισκέπτης της περιοχής(δείτε εδώ), δεν συγκράτησαν την άμμο, τι νόημα θα έχουν να παραμείνουν εκεί; Όταν μάλιστα στη θέση τους μπορεί να γίνει μια προβλήτα για κρουαζιερόπλοια που να φέρνουν χιλιάδες κόσμο στη Λευκάδα από τον Φλεβάρη έως τον Νοέμβρη(δείτε σχετικό εδώ)…

 

 autopic3547

Μακέτα της προβλήτας όπως είχε κατατεθεί από την Π.Ε Λευκάδας όταν γίνονταν προσπάθειες για την μετατροπή του έργου της διαπλάτυνσης του διαύλου στο σημείο αυτό

 

Το θέμα της ανάπτυξης της Λευκάδας μέσω της κρουαζιέρας (στο συγκεκριμένο σημείο, αφού υπάρχουν και αλλού δυνατότητες) που θα φέρει οικονομικά οφέλη και νέους πολιτισμούς στο νησί και τις γύρω περιοχές, μάλλον θα έπρεπε να συνδέεται, με τον σχεδιασμό της νέας ζεύξης της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία, που μελετάται αυτόν τον καιρό στο Υπουργείο Υποδομών...

Επίσης οι αρμόδιοι θα πρέπει να δουν την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αμμόγλωσσα και να βρουν μάλλον άλλες μεθόδους αντιμετώπισης του φαινόμενου της συσσώρευσης της άμμου, όπως να γίνεται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα η απομάκρυνσή της, γιατί καθώς φαίνεται αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν ξανά προβλήματα στη διέλευση των σκαφών.

 18/10/2017 12.36 π.μ