Γιατί δεν τηρούν την Ολυμπιακή Εκεχειρία Ελλάδα και Τουρκία;

Ξυπνάμε κάθε πρωί και με αγωνία ανοίγουμε τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης τα περισσότερα), να δούμε αν τη νύχτα έγινε κάποιο περιστατικό με τους Τούρκους στα Ίμια και έχουμε μεγαλύτερα μπλεξίματα… Την εποχή που διεξάγονται οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη Νότια Κορέα και θα έπρεπε να υπάρχει εκεχειρία στα πολεμικά ζητήματα, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, κάτι τέτοιο δε γίνεται.

Να θυμίσουμε ότι πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Βόρεια Κορέα απειλούσε να εκτοξεύσει διηπειρωτικούς πυραύλους με πυρηνικά προς τους αντιπάλους της, αλλά άλλαξε στάση, μετά την πρόσκληση της Νότιας Κορέας να συμμετέχει στους αγώνες δείχνοντας ότι σέβεται το Ολυμπιακό Πνεύμα. Σε μια από τις πιο προβληματικές γειτονιές του πλανήτη, ένα από τα πιο σκληρά καθεστωτικά κράτη άνοιξε διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα, σεβόμενοι και οι δύο το Ολυμπιακό Ιδεώδες.

Στην Ελλάδα όμως, από όπου ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν συμβαίνει το ίδιο, αφού εκτός από την κρίση με τους Τούρκους, υπάρχει αυτό τον καιρό και έντονη εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, για το σκάνδαλο της Νοβάρτις, στο οποίο πρέπει ασφαλώς να χυθεί άπλετο φως, σε όλα.

Τι γίνεται όμως με την Ελλάδα και την Τουρκία; Σε μια περίοδο που θα έπρεπε να συζητούν τις διαφορές τους με πιο ειρηνικό τρόπο, δεν δείχνουν να ρίχνουν ‘νερό στο κρασί τους’ και ο κίνδυνος ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες είναι πολύ πιθανός. Δηλαδή αν δεν κάνουν τώρα ανακωχή, ποιος ξέρει τι έχουμε να δούμε ακόμα.

Το γεγονός πάντως ότι παραμένει Αθάνατο το Αρχαίο Ολυμπιακό Πνεύμα, δίνει κάποια ελπίδα...

18/2/2018  9.49 π.μ