Σε μεγάλη αμερικανική επενδυτική εταιρεία η Μαρίνα της Λευκάδας

Στην μεγάλη Αμερικανική επενδυτική εταιρεία CVC Capital Partners,που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 82,5 δισ. δολαρίων και τα τελευταία δύο χρόνια έχει δημιουργήσει τον μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικών θεραπευτηρίων στην Ελλάδα (εξαγόρασε μεταξύ άλλων το Metropolitan, το Ιασώ General και το Υγεία), πρόκειται να μεταβιβαστούν τα μερίδια  των μετοχών της D- Marin (θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus), που διαχειρίζεται μαρίνες σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στη χώρα μας, η D- Marin έχει σήμερα συμμετοχή στις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Κέρκυρας και Λευκάδας, έχοντας παρουσία ήδη από το 2013 όταν είχε έρθει σε συμφωνία με τον όμιλο Κυριακούλη για τις μαρίνες Καλαμάτας, Κέρκυρας, Λευκάδας και Ζέας, σε ένα deal που είχε συζητηθεί τότε ως ένας από τους σημαντικότερους «ελληνοτουρκικούς γάμους» του εγχώριου επιχειρείν. Κι αυτό γιατί ο τουρκικός όμιλος του Φεριτ Σαχένκ, ο οποίος είχε αποκτήσει μερίδιο και στη μαρίνα Φλοίσβου κατόπιν έτερης συμφωνίας με την Lamda Development, είχε επιτύχει να αποκτήσει 2.775 θέσεις ελλιμενισμού ή αλλιώς το 34% της συνολικής δυναμικότητας της χώρας, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφερθεί τότε. Σημειωτέον ότι πέραν του αρχικού 51%, ο τουρκικός όμιλος είχε αυξήσει στη συνέχεια, εν έτει 2015, περαιτέρω το ποσοστό του με τον όμιλο Κυριακούλη να διατηρεί ένα ποσοστό λίγο χαμηλότερο του 10% στην κοινή εταιρεία KG Med Marinas.

Τώρα, υπό το βάρος, των πιέσεων των πιστωτών του, ο τουρκικός όμιλος, που έχει εταίρο και την Eυρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στον τομέα των μαρινών προχωρά στην αποεπένδυση. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2018 η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) υπέγραψε συμφωνία για τη συμμετοχή της με 25%  στη θυγατρική του ομίλου στις μαρίνες, την D Marinas B.V., δεδομένου ότι η τελευταία «αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες και τη μόνη», σύμφωνα με την τράπεζα, «διεθνή αλυσίδα μαρινών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προσφέροντας περίπου 8.000 θέσεις ελλιμενισμού».

Ο τουρκικός όμιλος, ο οποίος συζητεί ήδη από την προηγούμενη χρονιά το θέμα της αναδιάρθρωσης του δανεισμού του, έχει ήδη πουλήσει τη συμμετοχή του στο Hilton Aθηνών (στους ομίλους Κωνσταντακόπουλου και Οlayan), ενώ «θολό» παραμένει το τοπίο αναφορικά με τη συμμετοχή του στον Αστέρα Βουλιαγμένης, που αποτελεί την πιο «ηχηρή» παρουσία του ομίλου όσον αφορά στο κομμάτι του τουρισμού στη χώρα μας.

Aπό την πλευρά της η CVC Capital Partners, με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα στον τομέα της Υγείας και βασικός διεκδικητής για την Εθνική Ασφαλιστική, επενδύει, μέσω του CVC Fund VII για πρώτη φορά στον τομέα των μαρινών, θεωρώντας ότι η εν λόγω συμμετοχή έχει πολύ καλή γεωγραφική διασπορά σε στρατηγικές περιοχές της Μεσογείου και των ΗΑΕ.

Ο Istvan Szoke, Διευθύνων Σύμβουλος της CVC Capital Partners, δήλωσε: «Ως πρώτη μας επένδυση στον κλάδο, έχουμε προσελκύσει την D-Marin, δεδομένου ότι είναι ένας γεωγραφικά διαφοροποιημένος διαχειριστής καλά επενδυμένων premium μαρίνων στη Μεσόγειο και τα ΗΑΕ. Με το παγκόσμιο δίκτυο και η εμπειρία της CVC σε αναπτυσσόμενες εταιρείες παγκοσμίως, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε την κορυφαία παγκόσμια εταιρεία εκμετάλλευσης μαρίνων μέσω της οργανικής ανάπτυξης και των εξαγορών».

Η συναλλαγή θα οριστικοποιηθεί με την εκπλήρωση των σχετικών κυβερνητικών εγκρίσεων.

Με πληροφορίες από newmoney.gr  & epixeiro.gr

18/1/2020 13.10