Δυναστεία ΠΑΟ στο μπάσκετ: Πρωταθλητής Ευρώπης για 6η φορά!

Η δυναστεία του Παναθηναϊκού στο ευρωπαϊκό μπάσκετ επιβεβαιώθηκε σήμερα με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Το έκτο αστέρι είναι γεγονός, καθώς μετά το 1996, το 2000, το 2002, το 2007 και το 2009, το “τριφύλλι” με το 78-70 επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ συμπλήρωσε στη Βαρκελώνη μισή ντουζίνα από ευρωπαϊκούς τίτλους. Με άμυνα για σεμινάριο και τον Φώτση να μοιράζει τάπες, ηγέτη τον Σάτο στο δεύτερο ημίχρονο και καθοριστική τη συμβολή του Διαμαντίδη (MVP του τελικού), ο Παναθηναϊκός έχτισε τη διαφορά ασφαλείας στα μισά της 3ης περιόδου. «Αυτοί που αξίζουν τα συγχαρητήρια είναι οι παίκτες μου» οι πρώτες κουβέντες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που στέφθηκε για 8η φορά πρωταθλητής Ευρώπης.

Η ξέφρενη ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού είχε ξεκινήσει πριν από ένα περίπου μήνα, τρία χιλιόμετρα νότια του "Παλάου Σαν Τζόρντι", στο "Παλάου Μπλαουγκράνα". Από τη στιγμή που στα προημιτελικά πέταξε έξω την Μπαρτσελόνα, καμία Μακάμπι, καμία Σιένα και καμία Ρεάλ Μαδρίτης δεν μπορούσε να μπει ανάμεσα σε αυτόν και το έκτο αστέρι που από αύριο θα στολίζει τη φανέλα του.

Οι "πράσινοι" ήταν γραφτό να πάρουν αυτό το τρόπαιο. Ο Παναθηναϊκός αμφισβητήθηκε όσο καμία άλλη ομάδα φέτος, μετά την κακή πορεία στο Top-16 και αυτό δεν θα μπορούσαν να το ξεχάσουν οι παίκτες του "Ζοτς". Σε αυτούς τους ίδιους του αμφισβητίες αφιέρωσε τον τίτλο ο Μάικ Μπατίστ, που έχασε στις λεπτομέρειες τον τίτλο του MVP από τον φίλο του και συνοδοιπόρο στην κατάκτηση τριών ευρωπαϊκών Κυπέλλων, Δημήτρη Διαμαντίδη. "Είμαι πολύ χαρούμενος. Αυτό το Κύπελλο είναι ξεχωριστό. Πολλοί αμφέβαλαν για μας, αλλά εμείς καθημερινά δουλεύαμε σκληρά και καταφέραμε να κατακτήσουμε το τρόπαιο", ήταν τα λόγια του "Μιχάλη", που τα τελευταία 8 χρόνια έχει γίνει πιο Έλληνας από τους Έλληνες, με τους οπαδούς να κάνουν σύνθημα το όνομά του.

Ο Παναθηναϊκός πήρε από νωρίς προβάδισμα, αλλά το εξωφρενικό ποσοστό τριπόντων της Μακάμπι κράτησε τη διαφορά χαμηλά. Ωστόσο, στο τρίτο δεκάλεπτο συνέβη αυτό που εδώ και καιρό κρατάει ψηλά τον Παναθηναϊκό. Δύο παίκτες που κανείς δεν υπολόγιζε σε εκείνο το σημείο πήραν πάνω τους το σκοράρισμα. Ο Ντρου Νίκολας, αλλά κυρίως ο Ρομέιν Σάτο, που στο πρώτο ημίχρονο ήταν από κακός μέχρι καταστροφικός για την ομάδα του, πέτυχαν καθοριστικά τρίποντα, ανοίγοντας μια και καλή τη διαφορά.

Κι όμως, στα τελευταία λεπτά, ο Παναθηναϊκός είδε τη νίκη και τον τίτλο να γλιστούν από τα δάχτυλά του. Όμως ο Διαμαντίδης και ο Μπατίστ δεν μπορούσαν να αφήσουν κάτι τέτοιο να συμβεί. Κράτησαν την ομάδα ψηλά και πλέον το μόνο που απέμενε ήταν να δώσει ο Τζόρντι Μπερτομέου το Κύπελλο στον αρχηγό των πρασίνων. Ο Διαμαντίδης, στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του, ήταν ο πρώτος που πήγε και αγκάλιασε τον Ομπράντοβιτς, τον άνθρωπο που έχει... βαρεθεί να σηκώνει κούπες.

Στο παρκέ δεν άργησε να βουτήξει και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος. Ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός έκλεψε και πάλι την παράσταση, αποθεώθηκε από τον κόσμο και δήλωσε: "Θέλω να το αφιερώσω στους φιλάθλους και ειδικά στην κορούλα μου γιατί αγαπάει πολύ τον Παναθηναϊκό. Ευχαριστούμε όσους ακολουθούν την παναθηναϊκή ιδέα".

Τα δεκάλεπτα: 15-22, 30-33, 43-54, 70-78

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Ντέιβιντ Μπλατ): Πάργκο 12 (9 ασίστ), Χέντριξ, Σαρπ, Μπλου 14 (3), Ελιάχου 12, Πνίνι 8 (2), Μπερστάιν, Λαμπανόφσκι, `Ειντσον 17 (2), Μάτσβαν 3, Σχορτσανίτης 4
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 2, Περπέρογλου 2, Μπατίστ 18, Φώτσης 5 (7 ριμπάουντ), Σάτο 13 (7 ριμπάουντ), Νίκολας 14 (2), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16 (9 ασίστ), Βουγιούκας 4, Καλάθης 4 (6 ασίστ), Καϊμακόγλου

Γ. Καμίνης: Η Αθήνα τιμά την ομάδα της

Σε δηλωσεις για τη νίκη του Παναθηναϊκού προχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης: «Η Αθήνα τιμά και ευχαριστεί θερμά την ομάδα της, τον Παναθηναϊκό, που την έκανε και πάλι περήφανη». Κατόπιν εντολής του, η Αθήνα θα φωταγωγηθεί για να γιορτάσει και να υποδεχθεί την ομάδα της.

Γ. Καρατζαφέρης: Η μαχητικότητά σας έφεραν την επιτυχία

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, αναφέφει σε επιστολή του: «Το 6ο Πανευρωπαϊκό Κύπελλο έρχεται σε μία στιγμή, που η Ελλάδα το είχε ανάγκη. Η ομάδα σας αποτελεί πρότυπο για όλους μας. Πειθαρχία, πολύ δουλειά, ταλέντο. Αλλά κυρίως η μαχητικότητά σας έφεραν την επιτυχία απέναντι μεγάλων ομάδων της Ευρώπης».

Δημοκρατική Αριστερά: Φωτεινό παράδειγμα για τον αθλητισμό

Τα θερμά της συγχαρητήρια εκφράζει η Δημοκρατική Αριστερά και εύχεται «η τεράστια επιτυχία του συλλόγου να αποτελέσει ένα φωτεινό παράδειγμα συνολικότερα για τον ελληνικό αθλητισμό που ταλανίζεται από τα φαινόμενα βίας».

Καρ. Παπούλιας: Ευχάριστη είδηση από το χώρο του αθλητισμού

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. «Η επιτυχία αυτή είναι μία πολύ ευχάριστη είδηση από τον χώρο του αθλητισμού, ο οποίος όλο και περισσότερο παράγει αιτίες σοβαρού προβληματισμού και ανησυχίας», αναφέρει.  

enet.gr