«Έσπασε» την έδρα του Ολυμπιακού και έκανε το 1-0 ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός έσπασε την έδρα του Ολυμπιακού, κερδίζοντας με 75-70 στο ΣΕΦ και έκανε το 1-0 στη σειρά των τελικών της Α1. Εξαιρετικό το παιχνίδι, που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα, με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να είναι ψύχραιμος και να οδηγεί τους «πράσινους» στη σπουδαία νίκη. Αξιοσημείωτο, ότι δεν έπεσε το παραμικρό αντικείμενο στον αγωνιστικό χώρο, στο πιο ειρηνικό ντέρμπι των τελευταίων ετών. Οι δύο ομάδες ανανεώνουν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Κυριακή (22:00).

 

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποφάσισε να ξεκινήσει τον αγώνα με τον Τέπιτς προκειμένου να μαρκάρει τον Τεόντοσιτς, αλλά ο γκαρντ του Ολυμπιακού ξεκίνησε καλά, με εύστοχα σουτ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι «ερυθρόλευκοι» να πάρουν ένα μικρό προβάδισμα. Με τους Μπουρούση και Γκόρντον να παίζουν καλή άμυνα στο πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός κατάφερε να είναι μπροστά στο σκορ καθ’ όλη τη διάρκεια, ενώ ο Παναθηναϊκός βρήκε λύσεις από τον Μάριτς, που ήταν και ο κορυφαίος παίκτης του μαζί με τον Διαμαντίδη. Ήταν νευρικό, πάντως, το πρώτο μέρος και είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο ομάδες έκλεισαν το 20λεπτο με 9 λάθη.
 
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός «έσφιξε» κι άλλο την άμυνά του, έκλεισε τους διαδρόμους προς τη ρακέτα του, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να απειλεί μόνο με τον Τεόντοσιτς, οι προσπάθειες του οποίου ήταν οι περισσότερες τραβηγμένες. Ο Μάριτς εξακολούθησε να κάνει εξαιρετική δουλειά, τη στιγμή που ο Νίκολας ήταν σε πολύ κακή βραδιά, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Στην τελευταία περίοδο μίλησε ο Δημήτρης Διαμαντίδης, που πέτυχε πολύ κρίσιμα καλάθια (και βολές), ενώ κρίσιμα ριμπάουντ πήρε και ο Μάικ Μπατίστ. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να πάρει το παιχνίδι κυρίως με ένα ξέσπασμα του Σπανούλη, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αυτή ήταν η πρώτη φετινή νίκη του Παναθηναϊκού επί των "ερυθροελύκων", έπειτα από τρεις σερί ήττες.
 
Εξαιρετικό το κλίμα στο ΣΕΦ, στο πιο ειρηνικό ντέρμπι των τελευταίων ετών, με τους οπαδούς του Ολυμπιακού να φεύγουν από το γήπεδο απογοητευμένοι αλλά χωρίς ακραίες αντιδράσεις, τη στιγμή που οι παίκτες των δύο ομάδων αποχώρησαν αγκαλιασμένοι από τον αγωνιστικό χώρο. Οι δύο ομάδες ανανεώνουν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Κυριακή (22:00).

Τα δεκάλεπτα: 21-15, 35-34, 51-56, 70-75

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 9 (1), Γκόρντον 7, Μπουρούσης 14 (7 ριμπ), Κέσελ, Σπανούλης 12 (1), Μαυροκεφαλίδης 8 (8 ριμπ), Χαλπερίν, Γλυνιαδάκης, Παπανικολάου, Έρτσεγκ 4 (1), Τεόντοσιτς 14 (2), Πρίντεζης 2.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 4, Μάριτς 14, Μπατίστ 13, Φώτσης 5 (1), Σάτο 4, Νίκολας 4, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 21 (9 ασιστ), Βουγιούκας 2, Καλάθης 6, Καϊμακόγλου 2, Μπόγρης.

Είπαν:

Ντούσαν Ίβκοβιτς: «Ήταν ένα πολύ σκληρό ματς, αλλά εμείς σήμερα δεν ξέραμε να παίξουμε όπως έπρεπε κι εγώ δεν το περίμενα. Ο Παναθηναϊκός ήθελε πιο πολύ το παιχνίδι, ήταν καλύτερη ομάδα σήμερα και ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας ήταν το δικό μας άγχος. Ο Παναθηναϊκός είχε 58% στα δίποντα κι εμείς μόνο 38%. Δεχτήκαμε πολλά εύκολα καλάθια. Για παράδειγμα ο Μάριτς σε δέκα λεπτά μας έβαλε 14 πόντους. Χάσαμε τον έλεγχο στο δεύτερο και τρίτο δεκάλεπτο, δεν πετύχαμε να οργανώσουμε το ματς καλύτερα και στο τέλος αποφάσισα να παίξω με πιο έμπειρους παίκτες. Το παιχνίδι κρίθηκε σε ένα τρίποντο του Φώτση που αφήσαμε ελεύθερο και σε ένα χαμένο ριμπάουντ. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε δίκαια και ευτυχώς που έχουμε την Κυριακή το δεύτερο ματς για να παίξουμε καλύτερο μπάσκετ χωρίς άγχος».

Λούκας Μαυροκεφαλίδης: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο Παναθηναϊκός έκανε το 1-0 πολύ δίκαια και άξιζε τη νίκη. Εμείς πρέπει να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι και να προσπαθήσουμε να πάρουμε το δεύτερο ματς».

Τζαμόν Γκόρντον: «Κάναμε πολλά λάθη σήμερα. Τώρα το μόνο που μας απομένει είναι να πάμε στο ΟΑΚΑ να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Πρέπει να παίξουμε σκληρότερα και να πιέσουμε πάνω στην μπάλα πιο πολύ».

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Ήταν ένα ματς που έμοιαζε αρκετά με τα τρία προηγούμενα. Ήταν εμφανής η νευρικότητα και στις δύο ομάδες. Εμείς ήμασταν νευρικοί στην αρχή του ματς και κάναμε πολλά λάθη. Σε αυτό συνετέλεσε και η καλή άμυνα του Ολυμπιακού. Ο νικητής κρίθηκε ξανά στα τελευταία δύο λεπτά και η συνέχεια θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Συγχαρητήρια και πάλι για την ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Θέλω να καλέσω και το δικό μας κόσμο να δημιουργήσει ανάλογη ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ».

Κώστας Καϊμακόγλου: «Το σημερινό ματς ήταν το πιο σημαντικό. Ήταν ένα σκληρό ματς, καταφέραμε να πάρουμε μία σημαντική νίκη και να σπάσουμε την έδρα του αντιπάλου. .Όμως δεν έχουμε πετύχει τίποτα. Χρειάζονται τρεις νίκες για να πάρουμε το πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός μάς νίκησε στην κανονική περίοδο μέσα στην έδρα μας και αυτό το ματς πρέπει να λειτουργήσει σαν καμπανάκι».

2011-05-27

enet.gr