Ερευνα για τα «βρώμικα» εμβάσματα

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται έρευνα που διενεργείται από το ΣΔΟΕ και την ΕΥΠ και σύντομα αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες σε άλλα 87 άτομα, μεταξύ των οποίων πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομάδων και μάνατζερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "SportDay", η έρευνα αυτή αφορά 968 εμβάσματα από ελληνική τράπεζα προς χώρες της Ασίας με αντικείμενο παράνομο στοιχηματισμό, μετά από στοιχεία σε 74 αγώνες της Σούπερ Λίγκας και της Φούτμπολ λιγκ. Αυτή την στιγμή η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του Εισαγγελέα Εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου.

Το πόρισμα της έρευνας αναμένεται, λόγω του καλοκαιριού, να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ενώ τα πρώτα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Εισαγγελική αρχή χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως σημαντικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ανάλυση των στοιχείων και κυρίως αυτών που συνέλεξε ο «υπερκοριός» της ΕΥΠ, διαπιστώνεται ότι τα άτομα που στοιχημάτιζαν στην Ασία, όταν πλέον μπήκε παρουσιάστηκε πρόβλημα στην αποστολή κεφαλαίων μέσω τραπέζης, χρησιμοποίησαν δικό του άνθρωπο στις ασιατικές χώρες, ο οποίος διακινούσε τα χρήματα ακόμη και με βαλίτσα.

Σημειώνεται ότι για το θέμα του παράνομου στοιχηματισμού στη Μαλαισία ο ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής έχει υποβάλει δύο αναφορές. Μία στις 15/5/2010 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και μία την Τετάρτη 1/06/2011 στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», περίπου 100 πρόσωπα βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ στην υπόθεση των στημένων παιχνιδιών, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News» πέντε εκατομμύρια ευρώ έχουν βρεθεί σε λογαριασμό γιου παράγοντα το 2003, όταν ήταν μόνο 18 ετών. Παράλληλα, κορυφαίος μάνατζερ της Θεσσαλονίκης, διαθέτει λογαριασμό με 26 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Κύπρο μετέφερε μεγάλο μέρος των χρημάτων του το «συνδικάτο» του παράνομου στοιχήματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το εισαγγελικό πόρισμα αναφέρει ότι πολλά από τα κέρδη του παράνομου στοιχήματος, που έφθαναν και το ένα εκατομμύριο ευρώ την εβδομάδα από ένα μόνο στημένο παιχνίδι, διοχετεύονταν στην Κύπρο, όπου το κύκλωμα είχε συγκεκριμένο «διαχειριστή».

Τα χρήματα μεταφέρονταν σε μετρητά στην Κύπρο σε βαλίτσες τις οποίες «διακινούσαν άτομα υπεράνω υποψίας, για να κατατεθούν στη συνέχεια σε συγκεκριμένο λογαριασμό.

Οι ελληνικές διωκτικές Αρχές, προστίθεται, έχουν ζητήσει δικαστική συνδρομή από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Παραιτήσεις ζήτησε και ο Παναθηναϊκός

Τις παραιτήσεις των Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιώργου Μποροβήλου ζήτησε μετά την ΑΕΚ και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» εκτιμούν ότι με όλα όσα συμβαίνουν υπάρχει η ευκαιρία για τη δημιουργία «κάτι νέου και καθαρού».

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της «πράσινης» ΠΑΕ αναφέρει: «Πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Λίγκας οφείλουν να παραιτηθούν και να μην κρύβονται πίσω από τις θεσμικές τους θέσεις στο ποδόσφαιρο προκαλώντας του ακόμη περισσότερα προβλήματα. Έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε κάτι νέο και καθαρό και ο Παναθηναϊκός δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη. Για κανένα λόγο και ανεξαρτήτως κόστους».

2011-06-26

naftemporiki.gr