Με πολλά μπράβο η πρεμιέρα της «Μήδειας» στην Επίδαυρο

Με πολλά μπράβο και πολύ δυνατό χειροκρότημα δόθηκε η πρεμιέρα της«Μήδειας» του Ευριπίδη, το βράδυ της Παρασκευής, στην Επίδαυρο, με κοινό που άγγιξε τις επτά χιλιάδες.

Με την Αμαλία Μουτούση να δεσπόζει και να κυριαρχεί, η παράσταση του Αντώνη Αντύπα, λιτή και καθαρή, έδωσε προτεραιότητα στο κείμενο και την έξοχη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, ενώ με τις ερμηνείες τους οι ηθοποιοί άφησαν την τραγωδία να μιλήσει.

Συνοδοιπόροι τους η Ελένη Καραΐνδρου με τη μουσική της και η σκηνογραφία του Γιώργου Πάτσα, με το απομεινάρι της πλώρης της "Αργώς" μοναδικό, ουσιαστικά, στοιχείο του σκηνικού, με πολλαπλές χρήσεις.

Με το λευκό της φόρεμα, νυφικό και σάβανο μαζί, η Μήδεια της Αμαλίας Μουτούση δέσποσε στο κοίλο: Ξεκινώντας από το μίσος διέσχισε όλα τα συναισθήματα, με κορυφαία στιγμή τον δισταγμό της πριν το φονικό. Λέαινα και γυναίκα μαζί, μάνα, φόνισσα και προδομένη, συγκίνησε και επιβεβαίωσε τον πλούτο της ψυχής και του ταλέντου της.

Πλάι της ο Ιασωνας του Χρήστου Λούλη επιβλήθηκε με τη σκηνική του παρουσία και με τη φωνή του κατόρθωσε να εκφράσει όλες τις ψυχικές του διακυμάνσεις.

Ο Χορός με τα δέκα πέντε κορίτσια συνέβαλε καθοριστικά με τισ κοφτές μικρές κινήσεις του, ενώ η κορυφαία της Μαρίας Καλλιμάνη κέρδισε τις εντυπώσεις. Με τον υπόλοιπο θίασο να παρεμβαίνει ουσιαστικά, -Αρης Λεμπεσόπουλος, Δημήτρης Ημελλος, Γιάννης Νταλιάνης, Θέμις Πάνου- η "Μήδεια" άγγιξε τους θεατές που στο τέλος έφυγαν ικανοποιημένοι και χορτασμένοι από την ερμηνείες, κυρίως της Αμαλίας Μουτούση.

Όσο για τα δυο παιδιά, χάρισαν με τις βουβές παρουσίες στη σκηνή τη δύναμη της αθωώτητάς τους. Από τις εννέα και τέταρτο που άρχισε η παράσταση και ως τις έντεκα περίπου που τελείωσε, απόλυτη σιγή επικρατούσε καθώς όλοι παρακολουθούσαμε προσηλωμένοι τη "Μήδεια", παρά τα λίγα κινητά που κουδούνισαν κατά τη διάρκεια.

Ανάμεσα στους πολλούς που κατέβηκαν στην Επίδαυρο, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Διονύσης Φωτόπουλος, ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Δημήτρης Καταλειφός με τη Ράνια Οικονομίδου και την Αννα Κοκκίνου, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, ο Νίκος Κουρής, ο Σήφης και η Μίνα Βαλυράκη, η Βίκυ Βολιώτη.

Εκεί, φυσικά και η Εμιλυ Κολιανδρή, η ηθοποιός και σύζυγος του Χρήστου Λούλη, που λίγους μήνες περιμένει το παιδί τους, παρέα με τον Θάνου Τοκάκη. Και φυσικά η Νόνικα Γαληνέα, που δεν θα μπορούσε να λείπει από την πρεμιέρα της κόρης της, όπως και η αδελφή της, η Αλέξια με τις κόρες της -ανηψιές της Αμαλίας Μουτούση.

tovima.gr

2011-07-23